Prefectura Timis: Niciun moment nu s-a luat in discutie masura inchiderii municipiului Timisoara, nici a intrarii orasului in carantina! Dosare penale pentru comunicarea de informatii false

Inspectoratul General al Politiei Romane s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de raspandire de informatii false despre epidemia de coronavirus, dupa ce in spatiul public au fost lansate informatii false privind inchiderea municipiilor Bucuresti si Timisoara.


“Infirmam in mod categoric informatiile vehiculate prin intermediul retelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privata, pentru diseminarea ipotezei ‘inchiderii/carantinarii’ municipiului Bucuresti.

NU exista nicio discutie despre “inchiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oras din Romania! Avertizam asupra faptului ca, in ultima perioada, in mod sistematic, sunt transmise informatii false, fie prin intermediul retelelor sociale, fie in unele cazuri prin intermediul anumitor publicatii“, a transmis Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, Institutii Prefecturii Timis a anuntat public ca in niciun moment nu s-a luat in discutie masura inchiderii municipiului Timisoara, nici a intrarii orasului in carantina.

“Pana la aceasta ora, in judetul Timis au fost 5 persoane diagnosticate cu COVID 19, care sunt declarate vindecate si externate din spital, 436  persoane izolate la domiciliu si 57  persoane in carantina”, a transmis prefectul Liliana Onet. Reprezentantul guvernului in teritoriu a facut apel la calm, asigurand populatia ca situatia este sub control, iar la ora actuala, in Timisoara, nu exista nicio persoana infectata cu COVID 19.

In aceste conditii, Grupul de Comunicare Strategica a constatat ca este vorba despre un fenomen programatic, alimentat de intentii ostile ordinii sociale si de o agenda contrara interesului public.

“Aceasta situatie devine cu atat mai grava, in contextul actiunilor de prevenire a raspandirii pe teritoriul Romaniei a noului coronavirus (COVID-19), intrucat determina comportamente sociale nejustificate”, se mai arata intr-un comunicat al GCS.

Potrivit sursei citate, autoritatile au luat in discutie evolutia situatiei din ultimele zile si gravitatea vehicularii de informatii false “de natura sa determine panica in randul cetatenilor”.

“In acest context, Inspectoratul General al Politiei Romane s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de comunicarea de informatii false, fapta prevazuta de art. 404 Cod penal si pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Facem apel la responsabilitate catre toate institutiile de presa sa nu dea publicitatii informatii care nu sunt verificate din surse oficiale”, precizeaza GCS.

Autoritatile fac apel la cetateni sa nu raspandeasca pe retelele de socializare sau pe alte canale informatii care nu provin din surse oficiale. (V.E.)

Leave a Reply