Epidemia de coronavirus care a impanzit nordul Italiei, cea mai afectata tara din Europa, a pus sub carantina aproape 50.000 de persoane, o mare parte locuind in zonele rosii, sub paza, si neavand voie sa-si paraseasca locuintele.
Reprezentantii Protectiei Civile din Italia au raportat ca, in acest weekend, numarul cazurilor de coronavirus a crescut cu 50%, in conditiile in care, sambata, erau confirmate 1.128 de persoane infectate, iar luni – 1.694. Nu mai putin de 34 de persoane au decedat, pana in prezent.
Acest peisaj de cosmar, “ca intr-un roman distopic, cu intriga apocaliptica” – vorba unui vizitator din Arad, care a relatat situatia din Brescia -, l-a surprins si pe unul dintre liderii lumii interlope din Timisoara.
Sorin Udrea a fost condamnat de Curtea de Apel Timisoara, in martie 2016, la 6 ani si opt luni de inchisoare, a fugit in Italia inainte de a fi dus dupa gratii, iar justitia italiana a decis ca acesta sa-si ispaseasca pedeapsa in regim deschis, in localitatea Desenzano del Garda, la 30 de kilometri de Brescia. Vizitat des de prietenii din Romania, Sorin Udrea spune ca nu resimte rigorile epidemiei de coronavirus, fiindca poti trece peste orice, daca ai libertate.
“Nu am timp sa ma plictisesc, pentru ca aici e zona turistica, fiind langa lacul Garda. Cea mai importanta este libertatea. Daca esti sanatos si liber, le poti face pe toate. Spun inca o data ca am fost condamnat pe nedrept. Doamna judecator Anisoara Tira, daca ar fi curajoasa, ar spune cine a intrat la dansa in birou, inainte de deliberare si pronuntare, pentru a se asigura ca o sa fiu condamnat la cat mai multi ani de inchisoare.
In dosar nu exista probe, totul a fost dictat de sistem. Asa trebuia sa fie, pentru ca Udrea stia prea multe. De ce am mers mai departe, la CEDO? Pentru ca un proces acolo dureaza 10 ani, iar la final te alegi cu cateva mii de euro despagubire din partea statului. Anii stati la inchisoare nu ti-i da nimeni inapoi”, spune Sorin Udrea, in prima declaratie publica de dupa condamnare.
Este posibil ca, pana la eradicarea coronavirusului, sa simta lipsa prietenilor si a interlopilor celebri din Romania, care l-au vizitat in permanenta. La un moment dat, a raspuns invitatiei de a vizita Italia chiar si avocatul Carin Antonescu, care a si facut un “deal” legat de revendicarea si eventuala recuperare a unei mari sume de bani, despre care vom vorbi cu alta ocazie.
Potrivit Corriere della Sera, pana in prezent, in Brescia au fost confirmate 34 de cazuri de coronavirus, pacientii fiind internati la Spitalul Civil din Brescia. Duminica seara, a fost consemnat primul deces, un batran in varsta de 86 de ani.
In regiunile Lombardia, Veneto si Piemonte, printr-o ordonanta fulger, au fost inchise scoli, gradinite, cinematografe, teatre, cluburi, sali de sport, muzee, biblioteci, anulate evenimente si targuri. De asemenea, orarul unitatilor din alimentatia publica a fost redus, barurile functionand doar pana la ora 18. Cluburile de noapte, inchise. La medicul de familie se merge cu programare, iar unii pacienti sunt consultati de la gemulet. Slujbele au fost blocate, celebrarea inmormantărilor si nuntilor acceptate doar in prezenta a putini martori, pentru a se evita adunari de persoane.
In Lombardia sunt 531 de infectati, iar 10% dintre acestia sunt medici si asistente. In provincia Brescia, una dintre zonele galbere ale epidemiei de coronavirus, traiesc peste 25.000 de romani. Toate persoanele care vin in Romania din zona respectiva, cum s-a intamplat zilele trecute, la Galati, sunt plasate in carantina la domiciliu. (V.E.)