Judecatoarea Monica Ciocsirescu nu a aderat la protestul decis de adunarea generala a judecatorilor Judecatoriei Timisoara, din data de 23.01.2020, insa “asta nu inseamna ca sunt de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu”, ne-a transmis magistratul banatean, intr-un drept la replica trimis pe adresa redactiei.
Domnia sa neaga faptul ca ar fi reclamat protestele colegilor la Inspectia Judiciara, insa, totusi, recunoaste ca a trimis o sesizare la Curtea de Apel Timisoara, in care-si manifesta nemultumirea ca un judecator de la Judecatoria Timisoara a fost delegat la Tribunalul Timis, in conditiile in care prima instanta locala se confrunta cu o lipsa de personal mai mare decat cea a tribunalului.
Prezentam dreptul la replica, cu precizarea ca pasajele in care se fac aprecieri sententioase la adresa presei, in care ni se cere sa dezvaluim numele surselor pe care ne bazam informatiile, pasaje care nu au legatura cu articolul aparut in Impact Press, in data de 31.01.2019, au fost oprite de la publicare.
“Va solicit sa publicati, de indata, dreptul meu la replica, in legatura cu articolul intitulat “Exclusiv. O judecatoare din Timisoara a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la protestele colegilor fata de eliminarea pensiilor speciale”. Vineri, 31.01.2020, pe la ora 18:30, cand, inca, ma aflam la locul de munca (pentru mine ziua de vineri, nu este zi scurta), am fost sesizata de doi colegi despre articolul de presa aparut in publicatia d-voastra, ImpactPress, din data de 31.01.2020, in legatura cu persoana mea, judecator Monica Ioana Ciocsirescu, de la Judecatoria Timisoara.
Nu am inteles de unde ati cules exact toate cele relatate in articol despre mine. Doar chestiunea cu protestele si sesizarea la Inspectia Judiciara o stiti de la un judecator sau si restul?
Ca sa va fie foarte clar, singurul adevar pe care l-ati spus este acela ca, intr-adevar, nu am aderat la protestul decis de adunarea generala a judecatorilor Judecatoriei Timisoara din data de 23.01.2020 (asta nu inseamna ca sunt de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, insa consider ca mai sunt si alte multe probleme in sistemul de justitiei, pentru care demult trebuia sa se protesteze, insa sub alte forme mai eficiente de protest, care nu presupun suspendarea activitatii instantelor si lezarea si mai tare a imaginii pe care justitia o are acum in societate – si oare din vina cui? – ci, din contra, care ar face inteles si respectat statutul judecatorului), asa cum nu am aderat nici la protestele unor colegi judecatori, de anul trecut.
Ca sa va fie si mai clar, asa cum este consemnat in procesul-verbal al adunarii generale a judecatorilor Judecatoriei Timisoara, din data de 23.01.2020, la adunarea respectiva au participat, din cei 48 de judecatori care activeaza, in prezent, la Judecatoria Timisoara, 37, iar din cei 37, 9 au votat impotriva protestului, unul s-a abtinut, pentru ca, din restul de 27, 12 sa voteze pentru un protest sub forma suspendarii activitatii 2 ore/zi, iar 15 sa voteze pentru un protest sub forma suspendarii totale a activitatii, cu exceptia cauzelor urgente.
Nu stiu daca sunt singurul judecator care si-a tinut sedinta de judecata, pentru ca nu am fost interesata de acest lucru.
In rest, ce sa va mai spun? Ca totul de la cap la coada este o mare minciuna! Iar cei care ma cunosc stiu asta! Cei ca d-voastra, care nu ma cunosc, pot sa creada orice.
Daca vreti sa ma cunoasteti, va invit sa asistati la orice sedinta de judecata prezidata de mine si, daca aveti rabdare, sa ma urmariti de la ora 9, cand debuteaza sedinta, pana seara tarziu, si o sa va convingeti daca eu pot fi omul despre care ati scris.
Poate ca v-a lansat o astfel de invitatie, de a participa la o sedinta de-a lui, si judecatorul de la care sustineti ca ati primit informatiile, daca un astfel de judecator chiar exista.
Tin sa va mai spun ca, in anul 2010, grefiera mea era, de fapt, un grefier (tot grefier aveam si in anii 2008, 2009, 2011). Nu am tipat niciodata la un grefier sau la o grefiera, nici in sala de judecata si nici in alt spatiu public sau privat, asa cum nu am tipat niciodata la altcineva. Posibil sa fi fost astfel de incidente intre un judecator si un grefier, la Judecatoria Timisoara, ca cel relatat de d-voastra, dar ceea ce este foarte sigur este ca nu am fost eu acel judecator.
Am intrat in magistratura in noiembrie 1997 si, de atunci, nu am avut nici o lucrare restanta. Si asta stiti de ce? Pentru ca programul meu de munca este in medie de 12 ore/zi, de cele mai multe ori si sambata (cum s-a intamplat si astazi).
Nu am fost niciodata cercetata disciplinar si nici nu am facut, pana acum, sesizari la Inspectia Judiciara. Am facut, ce-i drept, de curand, o sesizare, dar nu catre Inspectia Judiciara, ci catre Curtea de Apel Timisoara, in legatura cu delegarea unui judecator de la judecatoria Timisoara la Tribunalul Timis, delegare pe care o consider inexplicabila, in conditiile in care Judecatoria Timisoara este instanta din tara cu cele mai multe locuri vacante de judecatori, in prezent 8, iar din data de 01.03.2020, 9, in timp ce Tribunalul Timis are 3 locuri vacante, iar, din data de 01.03.2020, va avea doar 2.
Poate ca s-a creat o confuzie. Daca sustineti, in continuare, ca cele publicate de d-voastra exprima realitatea, cred ca este cazul sa le si dovediti, cu ajutorul presupusului judecator, de la care pretindeti ca aveti informatiile si cu presupusa grefiera agresata verbal.
Am fost intotdeauna un judecator independent si imi doresc ca toti colegii mei judecatori sa fie la fel. Asa ca fiecare dintre ei are dreptul de a protesta sau nu.
V-ati intrebat care sunt, de ani de zile, adevaratele si multele probleme ale sistemului de justitiei, care au condus incet, dar, se pare, sigur, la actuala problema a eliminarii pensiilor de serviciu ale magistratilor? Astept scuzele d-voastra publice. Iertarea mea mea o aveti, oricum”. (G.I.)