Scrisoarea celor 328! Magistratii recunosc ca exista pensii speciale mai mari decat salariile si propun modificarea legislatiei, astfel ca pensia sa nu depaseasca venitul in plata din ultima luna de activitate

Iminenta eliminare din legislatie a prevederilor care sustin pensiile speciale a determinat 328 de magistrati din intreaga tara, inclusiv de la DNA si DIICOT, sa semneze o scrisoare deschisa prin care isi apara acest drept. Totusi, pentru prima data de la lansarea protestelor care vizeaza tendinta actualilor guvernanti de a abroga pensiile speciale, magistratii recunosc ca exista anumite inechitati si vin cu propuneri de amendare a legislatiei in vigoare pentru corectarea acestor anomalii.


”Exista inechitati care asigura o pensie in plata mai ridicata decat nivelul indemnizatiei nete a judecatorilor si procurorilor in activitate, care prevad pensii de serviciu achitate pentru personal asimilat magistratilor sau pentru diverse perioade asimilate si care asigura chiar posibilitatea de pensionare imediat dupa reintegrarea magistratura a unor fosti judecatori si procurori, printr-un simplu interviu”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

Aluzia este mai mult decat transparenta la avocata Claudia Gherbovan Silinescu, care a fost primita in magistratura, iar dupa numai cateva luni de activitate s-a pensionat si beneficiaza de pensie speciala. Desigur, vorbim despre un caz special, pentru ca avocata este nepoata unui fost general SIE, care a facut parte din echipa de consilieri a lui Adrian Nastase.

O alta anomalie ar fi, in opinia semnatarilor, situatiile in care pensiile sunt mai mari ca salariile. Aceasta aberatie a sistemului de pensii a fost provocata de revolutia fiscala a PSD, care a decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat. In urma acestei mutatii, salariul brut a fost majorat, iar pensia de serviciu a magistratilor este 80 la suta din ultimul venit lunar.

Marindu-se brutul, automat s-a marit si valoarea pensiei. Prin urmare, s-a ajuns in situatia halucinanta ca un magistrat sa aiba salariu net de 15.000 de lei si sa iasa la pensie cu 18.000 de lei.

Pentru corectarea acestor anomalii, magistratii propun adoptarea unor masuri fiscale care sa determine un cuantum al pensiei care sa nu depaseasca venitul in plata din ultima luna de activitate aferent functiei detinute prin promovare sau numire, cu excluderea oricaror drepturi obtinute ca urmare a delegarii sau detasarii.

De asemenea, se propune eliminarea din categoria beneficiarilor pensiei de serviciu, reglementata de prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, avand in vedere lipsa unei justificari obiective de acordare a acestui drept.

“In situatia in care punctul de vedere expus va fi ignorat, ne rezervam dreptul de a sesiza organismele interne si europene, pentru a lua masurile cele mai eficace si mai urgente, in vederea apararii si restabilirii normelor legale de protectie impotriva unor imixtiuni ce afecteaza independenta judecatorilor, legitimate prin avansarea sau edictarea unor proiecte de lege”, avertizeaza semnatarii scrisorii. (Vlad Enciu)

One thought on “Scrisoarea celor 328! Magistratii recunosc ca exista pensii speciale mai mari decat salariile si propun modificarea legislatiei, astfel ca pensia sa nu depaseasca venitul in plata din ultima luna de activitate

  1. Va rog ca atunci cand postari despre pensiile de servici ale magistraților sa nu va folosiți de fotografiile protestului grefierilor, Legea 567/2004 cum se vede in posturile facute priveste statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, iar pensia de servici, ocupationala și nicidecum specială, se acordă acestora abia la ….60 ani și se calculează la venitul pe ultimele 12 luni de activitate la minim 25 ani in sistem, nu pe ultima luna ca la magistrati si fara limita de varsta cum este la acestia sau cum este in MAN, MI, SRI, STS, Penitenciare, etc. Asa ca nu va mai folositi de protestul grefierilor, de fotografiile acestora cand vb.de magistrați.

Leave a Reply