Avocatii NU sunt turnatori! Protest fata de obligatia impusa de Legea 129/2019 de a denunta tranzactiile cu bani cash ale clientilor

Peste 1000 de avocati si magistrati din Romania au semnat o petitie online prin care se cere modificarea Legii nr. 129/2019, astfel incat avocatii sa nu faca parte din categoria profesionistilor obligati sa se inregistreze si sa raporteze tranzactiile cu bani cash in care asista clienti, ca “entitati raportoare” la Oficiul National de Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).


Mai exact, se solicita reactii urgente din partea UNBR, care sa conduca la impiedicarea transformarii avocatilor in turnatori de profesie.

“Formularea unei propuneri de modificare a Legii nr. 129/2019, astfel incat raportarile mentionate in cuprinsul Legii nr. 129/2019 sa nu se faca direct catre ONPCSB, ci catre UNBR / prin intermediul UNBR sau a barourilor componente, astfel incat obligatia impusa Directivei (UE) 2015/849 sa fie adusa in concordanta cu jurisprudenta CEDO si Constitutia Romaniei, respectiv sa fie garantat secretul profesional si o protectie juridica pentru toti avocatii ce profeseaza in Romania”, solicita avocatii. In paralel, conducerea UNBR este somata sa elaboreze un ghid clar pentru avocati, cu privire la aplicarea Legii 129/2019.

Potrivit semnatarilor, aceasta lege are un impact negativ asupra profesiei de avocat, ale carei principii fundamentale – in special, secretul profesional – intra in relativ conflict cu obligatiile impuse prin legea profesionistilor implicati in activitatea comerciala, in principal. Modificarea “Legii turnatoriei” ar urma sa fie minimala, precizeaza initiatorii protestului, in sensul ca ar urma sa fie reglementata doar procedura de raportare de catre avocati. (Vlad Enciu)

 

One thought on “Avocatii NU sunt turnatori! Protest fata de obligatia impusa de Legea 129/2019 de a denunta tranzactiile cu bani cash ale clientilor

  1. Avocatii nu sunt turnatori,, dar nici consilieri in frauda
    licentiata, deci participanti la aceasta frauda.

Leave a Reply