Sute de timisoreni vor lua cu asalt restaurantele din capitala Serbiei, in noaptea de Revelion, dupa o reusita campanie de promovare desfasurata la Timisoara de Organizatia Turistica a Belgradului. Oferta restaurantelor din Belgrad, metropola aflata la doar 162 de kilometri de Timisoara, este extrem de tentanta, avand in vedere preturile modice si diversitatea preparatelor din carne.
Nu in ultimul rand, prezenta vedetelor muzicii sarbe la revelioanele organizate la localurile din Belgrad, constituie un motiv in plus pentru ca seara dintre ani sa fie una de neuitat.
“Pot sa va spun, doar, ca oferta este de nerefuzat. Si nu doar pentru etnicii sarbi din Banat, ci si pentru romanii care iubesc cultura si gastronomia sarba. Muzica este exceptionala si, spre deosebire de petrecerile de Revelion, din Romania, acolo se canta non-stop, pana dimineata. Preturile? Cu banii cheltuiti pe un Revelion de lux, in Timisoara, acolo iti permiti si Revelion, si o cazare, doua”, ne-a dezvaluit un etnic sarb din Timisoara.
Potrivit Organizatiei Turistice a Belgradului, bucataria sarba este un amestec de mediteraneana, maghiara, turceasca si austriaca, cu o selectie larga de bauturi. Cel putin o specialitate din peste trebuie incercata in restaurantele care se afla pe ape.
“Iar cand sunteti in oras, profitati de ocazie sa gustati ceva tipic de casa: cevapcice (mici), placinta, snitelul lui Karadjordje si altele. Celebra bautura de casa este tuica, cea mai preferata fiind cea din vita de vie sau prune. Cand vine vorba despre vinuri, oferta este foarte variata. Cu siguranta, cea mai buna locatie pentru degustarea specialitatilor de casa este Skadarlija – cartierul boem”, este recomandarea expertilor in turism din Belgrad.
Belgradul – numit orasul culturii, a inspiratiei, sportului si a festivalurilor – se schimba si se dezvolta rapid pastrand istoria sa bogata si diversificata printr-o combinatie unica de cultura, arhitectura si spiritul urban. Unul dintre cele mai vechi orase europene, cu o istorie lunga de peste 5000 de ani, Belgradul isi pastreaza patrimoniul, reperele si monumentele sale, arta traditionala si atractii celebre.
Cu unele dintre cele mai atractive locatii, Cetatea Belgradului, cel mai vechi monument cultural si istoric, Skadarlija – centru boemiei in inima orasului, Strada Knez Mihajlova, Palatul vechi si cel nou, cladirea Adunarii Nationale, Templul Sfantului Sava, Zemun si multe altele, Belgradul este, fata indoiala, centrul cultural din sud- estul Europei. Prezentam, in continuare, atractiile turistice ale metropolei din tara vecina, pentru a veni in sprijinul romanilor care isi vor petrece acest sfarsit de an la Belgrad.
Centrul orasului – Piata Republicii
Principala zona pietonala se extinde de-a lungul strazii Knez Mihajlova, unde se regaseste si faimosul loc pentru adunari populare in Piata Republicii, langa monumentul Printului Mihailo. Strada Knez Mihajlova este protejata prin lege ca fiind unul dinte cele mai vechi si mai valoroase perimetre urbane, cu un sir reprezentativ de cladiri si case rezidentiale construite la sfarsitul anilor 1870. Expozitia actuala permanenta a Muzeului National se intinde cronologic de la indepartatul paleolitic pana la arta secolului XX.
Stilul boem
Skadarlija a inceput sa-si dobandeasca caracterul in ultimele decenii a secolului XIX. Cafenelele din Skadarlija au gazduit pana acum multe celebritati internationale precum Alfred Hichcock, Jimmy Hendrix, Josip Broz Tito, regele spaniol Huan Carlos I si multi altii. Sladarlija de astazi, o strada scurta si ponosita, este o locatie faimosa din Belgrad, cu cafenele precum Trei Palarii, Palaria mea, Doi cerbi, Ulciorul de aur, Sunt zile, Actorul calator, Doi porumbei albi.
Cetatea Belgradului
Cetatea Belgradului, cu parcul Kalemegdan, este o fortificatie care dateaza din secolul III si este una dintre cele mai vechi si de baza parti ale orasului. Supravegheaza gura raurilor Sava si Dunare si chiar acest loc, langa monumentul ,,Invingatorul,,, opera de arta a celebrului sculptor Ivan Mestrovic , este una dintre cele mai frumoase privelisti din Belgrad.
Coroana Kosancic
Intre centrul orasului, Cetate si Savamala, inainte de Podul lui Branko, la inaltimea de deasupra promenadei raului Sava, se afla Coroana Kosancic, una dintre cele mai vechi parti ale orasului. Totul construit din stanca, pastreaza atmosfera si aspectul Secolului XIX, aici se gasesc numeroase cafenele cu aspect de galerii si crame. In apusurile minunate de soare acompaniate de sunetele muzicale, dupa un tur pietonal prin aceasta parte a orasului, cu inceputul primaverii, sambata se deschide sezonul ,,Vara pe Kosancic,,. Aici se afla si Biblioteca nationala inainte sa fie distrusa pe 6 aprilie 1941. Aici este si Conacul Printesei Liubita, una din locatiile Muzeului Orasului Belgrad unde puteti vedea afisajul permanent dar si sa ,,beti cafeaua cu Printesa Liubita,,.
In apropiere se gaseste si celebra taverna ,, ? ,, care este vizitata de oaspeti din intreaga lume deoarece pastreaza atmosfera autentica balcanica. Pe aceeasi strada se afla si Biserica Sf. Arhanghel Mihail, una dintre cele mai frumoase cladiri sacre din Belgrad, in care sunt inmormantati faimosii sarbi Dositei Obradovici si Vuk Stefanovici Karadzic .
Vracar si Templul Sfantului Sava
Mergand din centrul orasului pana la Templul Sfantul Sava, peste Terazije, strada Regelui Milan si Piata Florilor unde in fiecare vineri se organizeaza concerte in aer liber, se ajunge la unul dintre cele mai mari temple ortodoxe din Europa. Pregatirile pentru constructia templului au inceput inca din anul 1894. Templul a fost construit in locul in care, potrivit legendei, la ordinul lui Sinan -Pasa, in anul 1594, de la Manastirea Mileseva au fost aduse moastele primului arhiepiscop sarb, Sfantul Sava, si arse acolo. Inaltimea interioara a templului, de la podea si pana la varful cupolei, este de 65 de metri, iar inaltimea exterioara care cuprinde si crucea este de 79 de metri. La sapte metri sub nivelul Templului Sfantul Sava, scarile din marmura duc la cripta care se intinde pe 1800 metri patrati.
Acest platou adaposteste si Biblioteca nationala , monumentul dedicat lui Karadjordje , iar parcul este una din locatiile preferate pentru plimbare si relaxare.
Complexul de palate
Complexul de palate din Dedinje este alcatuit din Palatul Regal, Palatul Alb si Biserica familiei regale dedicata pentru Sf .Andrei Primul. Palatul regal a fost construit in perioada dintre anii 1924 si 1929, prin ordinul regelui Alexandru I , ca resedinta regala oficiala. Vila reprezentativa din piatra alba a fost construita in stil bizantino-sarb. In jurul palatului sunt ridicate pergole, terase cu parcuri, piscine, foisor si terasa pentru concerte. Din palat, care se afla pe creasta dealului exista o priveliste magnifica asupra lui Dedinje, padurii Kosutnjak, Topcider si Avala.
Palatul Alb a fost contruit intre anul 1934 si 1937 . La parterul acestei cladiri clasice se afla sala mare de ceremonii si o serie de saloane mobilate in stilul lui Ludovic XV si Ludovic XVI, cu candelabre venetiene . Tot aici se afla si Biblioteca regala care a avut in jur de 35000 de volume si sala de mese ceremoniala mobilata cu stil.
Complexul de palate din Dedinje este deschis pentru vizite in fiecare weekend , sambata si duminica , dar si miercuri, incepand din aprilie pana in octombrie.
Zemun
Odata un oras separat, Zemun este astazi partea romantica si poetica a Belgradului. Pe strada principala se afla Muzeul Nativului si Opera Madlenijanum. Malul Dunarii pe care se regaseste Zemun este o promenada lunga de kilometrii, cu o serie de plute, un parc de distractii si candva cel mai mare hotel din Belgrad, astazi Grand Casino. Noaptea, plutele devin epicentru vietii de noapte si sunt deschise pana la primele ore ale diminetii. Turnul Gardos este cel mai recunoscut simbol al Zemunului . Aceasta zona si-a pastrat aspectul vechi, cu case si strazi inguste, pavate cu piatra. Restaurantul – cafenea de langa turn ofera priveliste panoramica si odihna placuta de agitatia orasului.
Belgradul pe apa: Sava si Dunare
Gura raului Sava in Dunare reprezinta cel mai atractiv loc sub Cetatea Belgradului si impreuna cu Insula Marelui Razboi este o oaza de natura neatinsa in mijlocul unui oras modern. Malurile raurilor nu dorm niciodata: pe multiple barcute, restaurante si cafenele pe apa vizitatorii pot savura cafea, sa se bucure de specialitati delicioase de peste, sa asculte muzica si sa se distreze.
Savamala
Savamala este inca una dintre cele mai populare, vizitate si moderne parti ale Belgradului. Printre vechile fatade cu caracteristici baroce si Art Noueau, de-a lungul strazilor vaste de pe coasta Sava se afla cladirea fostei Cooperative din Belgrad, care este unul din exemplele antologice ale arhitecturii sarbe contemporane. Tot aici se afla si o veche fabrica artizanala de dulciuri sub numele de “Bombondzija Bosiljcic”.
Centre de informare turistica
Organizatia turistica a Belgradului are trei centre informative permanente care se regasesc in strada Knez Mihajlova , nr . 56 , la Aeroportul ,, Nikola Tesla,, si la Gara
Harti cu informatii gratuite ale orasului, brosuri si materiale promotionale cu privire la oferta turistica din Belgrad precum si alte servicii, informatii turistice si utile sunt disponibile la centrele de informatii. (I.P.)