Curtea de Apel Bucuresti a dispus radierea marcii Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, inregistrata abuziv de structura infiintata de inginerul Pompiliu Bota (foto).
Sentinta civila nr. 1638/11.07.2018 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, prin care s-a dispus decaderea structurii Bota din drepturile privind marca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (M2015-05410) a devenit definitiva, prin respingerea apelului, de catre Curtea de Apel Bucuresti, prin hotararea 2057/18.12.2019.
OSIM a fost obligat la radierea marcii din registru.
De altfel, Ministerul Justitiei a anuntat inca din noiembrie 2017 ca UNBR-Bota, dar si INPPA-Bota nu au calitatea de subiect de drept, intrucat nu sunt inregistrate in Registrul persoanelor juridice fara scop patrimonial (Asociatii si fundatii), infiintat si administrat potrivit O.G. nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile (in continuare, OG nr. 26/2000).
Acest anunt a fost comunicat instantelor judecatoresti, unitatilor de Parchet, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Barourilor care sunt infiintate si functioneaza potrivit Legii nr. 51/1995 si care alcatuiesc Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Barourilor din Uniunea Europeana (prin CCBE), institutiilor publice si autoritatilor din Romania, precum si publicului larg.
Cele doua entitati nu sunt infintate prin Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat (in continuare, Legea nr. 51/1995).
”In relatiile cu tertii dovada personalitatii juridice (a asociatiilor si fundatiilor – n.ns.) se face cu certificatul de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
Cele doua entitati nu au capacitate de folosinta in sensul art. 205 alin. (1) C. civ., adica nu pot dobandi drepturi si nu pot avea obligatii. Ele nu sunt subiecte de drept.
In mod corespunzator, art. 56 alin. (2) C. pr. civ. prevede expres ca cele doua entitati care nu sunt constituite potrivit legii nu pot sta in judecata”, a precizat, la vremea respectiva, Ministerul Justitiei.
“Este interzis ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii şi care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Camera», «Uniunea Nationala a Barourilor din Romania», «Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania», «Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti», «Consiliul de Mediere», «Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania», «Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania», precum si altele asemenea”, au mai avertizat cei din MJ.
Folosirea fara drept a acestor denumiri, potrivit art. 60, alin (6), din Lega 51/1995, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. (V.E.)
Sa ma mai pis pe voi de escroci
Ai uitat sa specifici, care escroci. Cei cu acte in regula, infiintati legal in anul 2004, titularii exclusivi ai marcii unbr-EUIPO? ori cei inexistenti, fara acte, carora de ani de zile le solicita instantele actele si nu au ce sa arate, tolerati doar de un sistem putred pana in maduva oaselor, bineintels cu complicitatea unor functionari publici. Tara de cacati