Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, marti, pe Bogdan Olteanu la 7 ani de inchisoare in dosarul in care a fost acuzat de DNA ca a instrumentat numirea ilegala a lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Rezervatiei Delta Dunarii.
Olteanu a fost lider al PNL in anii 2000, apropiat de Calin Popescu Tariceanu, si presedinte al Camerei Deputatilor (2006 – 2008). Ulterior a devenit viceguvernator al BNR.
Procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influenta si au cerut o pedeapsa de 10 ani inchisoare, in dosarul in care este acuzat ca a primit 1 milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
La ultimul termen al procesului reprezentantul DNA a declarat ca la dosar exista numeroase probe care dovedesc vinovatia lui Bogdan Olteanu, printre care declaratiile date de Sorin Ovidiu Vintu, ale unor oameni de afaceri si ale fostului guvernator al Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, dar si inscrisuri bancare si interceptari telefonice si ambientale.
Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata de DNA in octombrie 2016, fiind acuzat ca, in perioada iulie – noiembrie 2008, pe cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, sustin procurorii.
Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea, in sediul PNL.
De asemenea, procurorii arata ca, in toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmarind obtinerea unui mandat de deputat.
In acest context, din dispozitia lui Vintu, Olteanu a beneficiat de consultanta politica pentru campania electorala fara sa achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro. Sentinta nu este definitiva, ci poate fi atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti. (V.E.)