Judecatoarea Alexandra Iuliana Rus, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a produs un adevarat soc la nivelul DNA Timisoara, marti seara, dupa ce a pus in libertate tot lotul inculpatilor retinuti in dosarul de coruptie al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
Magistratul a considerat ca nu se impune masura arestarii preventive, in ciuda probelor administrate de procurori, si a decis sa-i trimita acasa, liberi, pe toti cei opt inculpati retinuti de DNA.
Exceptiile se numesc Cristian Ispravnic, directorull DRDP Timisoara si vicepresedinte al PSD Arad, Cristian Hogea, seful Agentiei de Control si Incasare Nadlac II si vicepresedintele al PSD Arad, precum si Elisabeta Miutescu, angajata in cadrul Agentiei de Control si Incasari Nadlac, la domiciliul careia anchetatorii au descoperit o duzina de ceasuri Rollex si un pistol cu seria stearsa, detinut ilegal.
Hotararea judecatoarei Alexandra Iuliana Rus este cu atat mai interesanta, cu cat instanta s-a dezinvestit, adica a dispus incetarea activitatii judiciare in aceasta cauza. Cu alte cuvinte, inculpatii au scapat de stresul arestarii preventive…
Imediat dupa decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, finii observatori ai sistemului judiciar au suspectat faptul ca filiera PSD de la varful justitiei romane si-a facut datoria, refuzand sa trimita dupa gratii o parte dintre liderii politici ai filialei PSD Arad, filiala din care provine si fostul vicepremier Mihai Fifor, filiala care ar fi beneficiat de spagile colectate de angajatii DRDP Timisoara.
Dupa aceasta decizie neasteptata, toata lumea se intreaba cine este judecatoarea care si-a asumat aceasta grea decizie, care apare ca o autentica sarcina de partid?
Alexandra Iuliana Rus, 43 de ani, este, am putea spune, o mare admiratoare a lui Liviu Dragnea, intrucat este singurul magistrat din Completul de 5 al Curtii Supreme, care l-a trimis la inchisoare pe fostul lider al PSD, care a dorit ca “Daddy” sa fie eliberat si dosarul sau sa fie reluat de la zero. Aceasta a avut opinie separata, mentionand ca opteaza pentru trimiterea cauzei spre rejudecare la Sectia Penala a ICCJ, unde dosarul sa fie repartizat pe un complet specializat pe infractiuni de coruptie.
Alexandra Iuliana Rus a promovat examenul de avansare la Inalta Curte de Casatie si Justiei, in martie 2018, dupa doua mandate de presedinte al Curtii de Apel Alba Iulia. Tot atunci a promovat la ICCJ si judecatorul Andrei Claudiu Rus, vicepresedinte al Curtii de Apel Alba Iulia, care, la 39 de ani, a devenit cel mai tanar magistrat avansat la instanta suprema. Venit din Maramures, judecatorul Andrei Rus a ocupat, in perioada 2014-2017, functia de presedinte al Curtii de Apel Oradea.
In aprilie 2018, acesta a devenit sotul judecatoarei Alexandra Iuliana Rus, fosta Pastiu, iar nasa tinerilor insuratei a fost nimeni alta decat Erica Nistor, presedinta Curtii de Apel Timisoara.
Potrivit luju.ro, Alexandra Iuliana Rus a castigat sefia Curtii de Apel Alba Iulia, in decembrie 2013, concurand de una singura, in conditiile in care – extrem de ciudat – alti patru judecatori care candidau pentru aceeasi functie au absentat.
Judecatoartea Alexandra Iuliana Rus este cunoscuta in sistemul judiciar si pentru lupta impotriva avocaturii clandestine. A emis asa-numita “Circulara Pastiu”, care prevedea ca toate instantele din circumscriptia Curtii de Apel sa verifice, la fiecare sedinta de judecata, daca avocatii din dosarele civile si penale figureaza pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania conduse de Gheorghe Florea.
Alexandra Iuliana Rus (fosta Pastiu) a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, in 1998, iar un an mai tarziu a devenit judecator la Judecatoria Aiud. In 2002, timp de luna, a profesat la Judecatoria Miercurea Ciuc, apoi s-a intors la instanta din Aiud, iar din martie 2003 a activat la Judecatoria Avrig. Doua luni mai tarziu, Pastiu ajunge la Judecatoria Sibiu, unde ramane timp de 6 ani, ocupand si functia de purtator de cuvant al instantei. Din iunie 2010, e judecator la Tribunalul Alba, iar peste un an ajunge, prin examen de promovare, la Curtea de Apel Craiova, de unde, peste doar o luna, se transfera la Curtea de Apel Alba Iulia. Din 2014 a ocupat functia de presedinte al acestei instante, iar, in martie 2018, a promovat in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala.
In final, consemnam doua comentarii luate, la intamplare, de pe site-urile de presa care, de-a lungul timpului, au abordat subiecte ce tin de activitatea acestui magistrat.
“Pastiu? De nota 10, corect, chiar citeste dosare si da sentinte conform intimei convingeri. Daca nu intra Securitatea pe fir, d-na Pastiu e un castig pentru justitia din Romania”.
“M-ati uimit cu ceasta judecatoare! O fi ea, ca scoala si invatatura, buna, de intra cu medie mare la examene, dar ca corectitudine in judecarea dosarelor, sincer, lasa de dorit. A dat o decizie istorica intr-un proces. Un cetatean, achitat de prima instanta si eliberat inclusiv din penitenciar, find gasit nevinovat – trecand prin toate etapele – arestat, in prima faza, apoi, dupa 6 luni, pus sub arest domiciliar, inca 6 luni, si, ulterior pe control judiciar, la fond, achitat, -, dupa ce s-au achitat toate probele, dupa ultima cale de atac a procurorilor la Curtea de Apel Alba Iulia, fara niciun fel de proba noua, a primit 8 ani cu executare de la aceasta judecatoare. Atentie, cei care aveti dosarele pe mana acestui judecator! Va puteti astepta la orice“. (G.I.)