Ofiter de politie retinut de procurorii DIICOT! Seful Serviciului Arme, Explozivi, Substante periculoase din cadrul IPJ Caras-Severin si alti politisti, membri de baza intr-o grupare infractionala

Seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante periculoase din cadrul IPJ Caras-Severin, comisarul Radu Stefan, a fost retinut, astazi, de procurorii DIICOT, intr-o cauza in care se efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, marturie mincinoasa si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice.


Politistii si procurorii DIICOT Caras-Severin, impreuna cu ofiteri anticoruptie din Alba, Arad, Gorj, Hunedoara, Timis si Mehedinti, au descins, astazi, in incinta Muzeului Judetean de Etnografie din Caransebes, unde se desfasura un examen pentru obtinerea permisului de port-arma, dar si la alte 9 locatii, printre care Serviciul Arme, Explozivi si Substante periculoase din IPJ Caras-Severin si domiciliile unor lucratori de politie, unde s-au efectuat perchezitii, in baza unor ordonante emise de procurorul de caz.

Organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu, la data de 30.07.2019, cu privire la faptul ca pe raza judetului Caras-Severin s-a constituit un grup infractional organizat avand drept scop nerespectarea regimului armelor si munitiilor de catre persoane apropiate membrilor grupului sau de catre persoane dispuse sa ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obtine dreptul de a procura si detine arme.

In fapt, s-a retinut ca, incepand cu anul 2017, la nivelul judetului s-a constituit un grup infractional organizat format din seful unui serviciu din cadrul unei institutii apartinand M.A.I., un ofiter si 3 agenti de politie din acelasi serviciu, precum si administratorul si angajatul unei societati comerciale autorizate in domeniul armelor si munitiilor.

La grupul initial constituit, au aderat, ulterior, si alte persoane, fara calitate speciala, scopul fiind obtinerea unor beneficii de la persoane care intentionau sa obtina autorizatia de procurare a unei arme sau de la persoane care detineau deja arme si care savarseau diverse infractiuni sau contraventii la regimul armelor si munitiilor.

Membrii grupului infractional organizat au actionat pe mai multe paliere. Acestia au obtinut beneficii materiale de la persoane care intentionau sa obtina autorizatia de procurare a unei arme prin organizarea de cursuri de instruire teoretica si practica, la finalizarea carora, cursantii sustineau un examen in fata unei comisii formate din politisti specializati. In cazul promovarii examenului, cursantilor li se elibera un certificat de absolvire, care statea la baza eliberarii autorizatiei de procurare a unei arme.

In realitate, cei doi reprezentanti ai societatii comerciale autorizate, nu sustineau cursurile si atestau in mod fictiv prezenta cursantilor la ore, iar inainte de sustinerea examenului, politistii din grupare, divulgau celor doi reprezentanti ai societatii comerciale subiectele de examen, care, la randul lor, le inmanau cursantilor care sustineau examenul, promovabilitatea fiind in procent de 100%.

Promovarea examenului la cursurile organizate de aceasta societate comerciala a devenit de notorietate in randul persoanelor interesate si au existat cazuri in care persoane care domiciliau in judetele limitrofe si care nu reuseau sa promoveze examenele in judetele in care aveau domiciliu, se inscriau la cursurile organizate de societatea comerciala in cauza unde reusita era garantata.

Totodata, grupul infractional organizat favoriza anumite persoane cu functii importante, care detineau deja arme si care savarseau diverse infractiuni sau contraventii la regimul armelor si munitiilor.

Astfel, la grupul infractional organizat, au aderat doi suspecti cu functii importante, care au savarsit infractiuni si contraventii la regimul armelor si munitiilor, fiind protejati de ceilalti membri ai grupului pentru a nu raspunde penal sau contraventional prin tergiversarea cercetarilor in dosare penale, falsificarea unor inscrisuri ale societatii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sanctiuni complementare, respectiv anularea sau suspendarea dreptului de detinere a armelor.

In urma perchezitiilor domiciliare au fost puse in executare un numar de 10 mandate de aducere.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor anticoruptie din Alba, Arad, Gorj, Hunedoara, Timis si Mehedinti si lucratorilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. (I.P.)

One thought on “Ofiter de politie retinut de procurorii DIICOT! Seful Serviciului Arme, Explozivi, Substante periculoase din cadrul IPJ Caras-Severin si alti politisti, membri de baza intr-o grupare infractionala

  1. Cam același mod de operare ca în cazul inspectorului șef Petecel Alin și a predecesorilor săi prin care IPJ Timiș a ajuns să fie condus de către toți infractorii ajunși șefi prin trafic de influență.

Leave a Reply