Investigatia demarata de conducerea BRD Groupe Societe Generale la o agentie bancara din Timisoara, unde un consilier de cont a fost reclamat ca foloseste in scop personal date confidentiale extrase din conturile clientilor, a starnit discutii aprinse in mediul de afaceri din localitatea Dumbravita.
Dupa ce Impact Press a dezvaluit modul in care Vasile Bledea, consilierul aflat in vizorul conducerii BRD, a accesat contul unui intreprinzator care deruleaza afaceri cu Primaria Dumbravita, dupa care a solicitat primarului Victor Malac toate contractele semnate intre cele doua parti, un alt om de afaceri ne-a contactat pentru a ne spune ca este victima aceluiasi “detectiv” incognito de campanie.
De aceasta data, Vasile Bledea nu a mai intocmit o cerere intemeiata pe Legea 544, pentru a o trimite celui verificat la cont, ci, pur si simplu, i-a facut o vizita acasa.
“Desi pare incredibil comportamentul acestui functionar al BRD Timisoara, trebuie sa va spun ca, dupa ce mi-a analizat contul, cu incasari si plati, mi-a facut o vizita la domiciliu. Eu nu eram acasa, fiind plecat in cursa cu TIR-ul, si l-a primit sotia mea. Cu un tupeu iesit din comun, a avertizat-o ca nu este bine ce fac, ca datele de cont contureaza o afacere cu probleme si asa mai departe. Am formulat o sesizare, pe care am trimis-o autoritatilor bancare a BRD din Timisoara si de la Bucuresti. Asteptam raspunsul, pentru a ne decide daca facem si o plangere penala”, ne-a declarat omul de afaceri a carut cont a fost “vizitat” incognito de Vasile Bledea.
Deocamdata, nimeni nu-si poate explica derapajele angajatului BRD, fiind facute doar speculatii care contureaza interesul lui Vasile Bledea pentru mediul de afaceri din Dumbravita, ca potential “sponsor” electoral, in conditiile in care acesta si-ar dori sa fie candidatul USR la fotoliul de primar al comunei de la marginea Timisoarei.
In ciuda caracterului de obligatie de serviciu pe care Bledea incearca sa o imprime scotocirilor sale prin conturile oamenilor de afaceri, un specialist din zona combaterii infractiunilor cibernetice spune ca ne-am afla in fata unei autentice fapte penale.
“Trebuie cerut regulament intern BRD si fisa postului individului. Incalcarea ei poate reprezenta acces neautorizat la un sistem informatic sau alta infractiune in legatura cu atributii de serviciu (neglijenta , abuz) etc. Chiar daca persoana avea acel drept de acces la acele date stocate informatic, nu avea dreptul sa o faca decat in scop de serviciu, pe care sa il poata explica, si nu altul (personal, fie chiar si din curiozitate bolnava), caz in care ar comite o infractiune”, ne-a transmis specialistul. (V.E.)
Cf.deciziei 18 din 30 mai 2017 a Înaltei Curți
functionarul bancar este funcționar public în accepțiunea art.175 din C.Pen.
În acest sens relația lui cu clienții se supune exigentelor legale referitoare la infractiuni de serviciu (abuz, neglijenta etc) , nu doar exigentelor referitoare la alte infracțiuni (mai grave , ca de ex furt) cum poate cred unii angajați.
Posibilitatea de acces la informații nu da si dreptul de acces la ele, fără temei. Nici măcar o dată !!!