Dupa esecul inregistrat de Rovana Plumb in cursa pentru functia de comisar european, esec pus pe seama nesinceritatii cu care a explicat originea banilor investiti in alegerile europarlamentare, jurnalistii de la Europa Libera au realizat o investigatie care releva faptul ca fruntasa PSD nu reprezinta, nici pe departe, o exceptie in ceea ce priveste declararea contributiilor pentru campania electorala.
”Spre deosebire de Plumb, unii dintre ei nici macar nu si-au trecut imprumuturile in declaratia de avere sau refuza sa spuna de la cine au luat banii. Cu mici exceptii, cei mai mari candidati-sponsori au venit la partid cu banii altora”, spun ziaristii de la Europa Libera.
La alegerile europarlamentare din luna mai, fiecare candidat a putut veni la partid cu contributii private, pentru finantarea campaniei electorale, in limita maxima de 1,56 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), adica 750 de salarii minime brute de 2.080 de lei.
Conform legii, banii erau depusi intr-un cont special, iar dupa alegeri, daca toate actele erau in regula si cheltuielile electorale justificate cu documente, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) le-a decontat sumele respective. Practic, campania electorala este subventionata de stat, din banii contribuabililor, in limita unui plafon maxim si a unei conditii esentiale: partidul sau candidatul independent sa obtina cel putin 3% din voturi, pentru a-si primi banii inapoi.
In campania pentru europarlamentare, marile partide si-au folosit mai ales banii primiti lunar, ca subventie de la stat, insa au apelat si la contributiile private ale candidatilor, pe care acestia si le-au decontat ulterior.
Cu exceptia PSD, caruia AEP a decis sa nu ii deconteze cele 3 milioane de lei din contributii private, cheltuite in campanie, din cauza unor nereguli cu semnatura trezorierului Mircea Draghici.
Sistemul, pe scurt: candidatul da bani partidului, inainte de campania electorala, iar daca totul este in regula si pragul de 3% din voturi este depasit, primeste inapoi banii de la stat. Evident, atunci poate plati inapoi si eventualele imprumuturi facute pentru a obtine banii respectivi.
Cazul Rovana Plumb nu este singular, singura diferenta fiind ca politicienii de la alte partide si-au primit banii inapoi de la AEP si si-au putut onora imprumuturile. Unii insa nici macar nu le-au mentionat in declaratia de avere, astfel ca nu se stie public cine a sponsorizat de fapt campania electorala a unor partide.
Deputatul ALDE Varujan Vosganian a fost cel mai mare contributor privat al ALDE in campania electorala pentru Parlamentul European, desi se afla abia pe locul 5 pe lista de candidati. El a venit cu 852.000 de lei la partid (circa 180.000 de euro), insa in declaratia de avere apare doar suma pe care acesta a scos-o din propriul buzunar – 53.800 de lei, nu si imprumuturile.
Varujan Vosganian considera ca, fiind bani de imprumut, nu trebuiau trecuti in declaratia de avere, pentru ca nu erau ai lui, desi in declaratie exista o rubrica explicita dedicata imprumuturilor.
„Sunt bani imprumutati pe care i-am dat inapoi. Am trecut numai banii mei, ceilalti nu erau ai mei – i-am luat, i-am dat. Nu apar in declaratia de avere, pentru ca lucrurile s-au reglat, eu am luat banii si i-am dat. Nu puteau sa apara in declaratie, pentru ca eu nu aveam acei bani. In ziua in care i-am luat, i-am si dat. Acolo apare ce ai, nu ce n-ai. Banii aceia au trecut prin mine asa cum trece apa printr-o teava. Nu stiu daca trebuia sa apara in declaratia de avere. Am fost si eu milionar o zi. Sunt doi donatori. Vreti numele lor? Sunt doi tineri avocati care au vrut sa finanteze ALDE. Am fost la notariat, cu acte in regula”, a explicat Varujan Vosganian pentru Europa Libera.
El a refuzat totusi sa ii nominalizeze pe cei doi avocati care au contribuit la campania electorala a ALDE. „Noi, candidatii, nu am facut decat sa facem aceasta mijlocire. Sumele apar in Monitorul Oficial, la AEP, in registrul partidului, deci nu sunt niste bani dati asa pe sub mana”, mai explica Vosganian. Desi ALDE nu a trecut pragul electoral, a depasit 3% din voturi si si-a primit inapoi de la stat banii cheltuiti in campania electorala.
Presedintele PMP, Eugen Tomac, a fost ales europarlamentar, de pe locul doi al listei PMP.
El este al doilea mare contributor privat in campania electorala a PMP, cu un milion de lei (circa 210.000 euro). Banii provin, conform situatiei din Monitorul Oficial, din urmatoarele surse: 5 imprumuturi in suma totala de 880.000 de lei si venituri proprii de 120.000 de lei (circa 25.500 de euro).
Tomac arata in declaratia de avere ca s-a imprumutat de bani de la un anume Vasile Moise si de la preotul greco-catolic din Chicago, Aurel Pater, in parohia caruia a si participat la o actiune electorala, in 2018.
De unde provin insa restul de bani, dat fiind faptul ca Eugen Tomac nu trece in declaratia de avere niciun cont bancar sau economie care sa depaseasca 5.000 de euro, iar singura sa sursa de venit a fost salariul de deputat, de circa 28.000 de euro pe an?
„Sunt din conturile mele, este salariul pe anul in curs si restul din 2018, si alte economii pe care le-am facut”, explica Eugen Tomac, pentru Europa Libera. Intrebat daca si-a investit intreg salariul de parlamentar in campania electorala a PMP, Tomac a negat, spunand ca avea economii acumulate pe un card. In declaratia de avere a lui Eugen Tomac nu apare insa niciun cont sau depozit bancar.
Marii sponsori, candidati fara sanse de a fi alesi
In multe cazuri, cele mai mari contributii private au provenit de la candidati situati pe locuri neeligibile pe lista partidelor si cu o situatie financiara declarata public care nu poate justifica sumele respective. De asemenea, de cele mai multe ori, imprumuturile nu sunt publicate in declaratia de avere, astfel ca nu se poate sti cine a sponsorizat de fapt partidul in campania electorala. Europa Libera prezinta situatia celor mai mari contributori financiari pentru fiecare partid, in campania electorala europarlamentara, in ordinea rezultatelor obtinute la vot, conform datelor Autoritatii Electorale Permanente.
PNL
Liberalii au avut cheltuieli declarate de campanie de 23,82 milioane de lei (circa 5,06 milioane euro). Cea mai mare parte a provenit din subventia de stat, insa 7 milioane de lei (circa 1,49 milioane euro) au venit din contributii private ale candidatilor. Cei care au canalizat cei mai multi bani catre PNL nu au fost candidatii situati pe locuri eligibile. Spre exemplu, Rares Bogdan, capul de lista al PNL, nu a contribuit oficial cu niciun leu la campania PNL, in timp ce cel mai bogat dintre candidatii liberali, Cristian Busoi, a venit doar cu aproximativ 58.000 de euro.
- Ana Maria Dimitriu: 1,4 milioane lei (300.000 euro). Consiliera locala la Focsani si presedintele organizatiei de femei liberale din Vrancea, cea mai mare contributoare la campanie nu s-a bucurat de un loc eligibil pe listele PNL, fiind pusa abia pe locul 15.
Suma provine din doua imprumuturi, conform Monitorului Oficial, de 1 milion de lei si de 400.000 de lei. Acestea nu apar insa mentionate in declaratia sa de avere de la Consiliul Local Focsani, depusa in iunie 2019, astfel ca nu se stie de unde provin banii. Dimitriu nu a raspuns solicitarii Europa Libera, pentru un punct de vedere.
- Marius Danut Minea: 1,14 milioane lei (240.000 euro). Tanarul consilier judetean de la Iasi este liderul tineretului liberal iesean si s-a situat abia pe locul 26 pe lista PNL de candidati, fara nicio sansa de a prinde Parlamentul European. Conform situatiei contributiilor la campania PNL, din Monitorul Oficial, el a facut patru imprumuturi pentru a strange aceasta suma. Niciunul nu este mentionat in declaratia sa de avere de la CJ Iasi, depusa in iunie 2019. Minea nu a putut fi contactat de Europa Libera.
- Adrian Tabarac: 969.000 lei (circa 206.000 euro). Presedintele PNL Braila si consilier local la Braila, a adus si el multi bani in campanie, fara insa sa aiba vreo sansa la Bruxelles, de pe locul 40 pe lista. El s-a imprumutat de un milion de lei de la alti doi liberali mai bogati, lucru pe care l-a facut public in declaratia sa de avere: Florin Eugen Cirligea (consilier judetean la Braila, care are afaceri cu carburanti) si Vasile Varga (deputat PNL de Braila si notar public).
PSD
Social-democratii au avut cele mai mari cheltuieli declarate de campanie electorala in mai 2019 – 31,47 milioane de lei (circa 6,69 milioane euro). Grosul banilor a provenit din subventiile lunare luate de la stat, insa 3,47 milioane de lei (circa 735.000 euro) au fost contributii private ale candidatilor, bani pe care AEP a decis sa nu ii mai deconteze, din cauza unor nereguli.
- Rovana Plumb: 800.000 lei (circa 170.000 euro). Cap de lista al PSD la europarlamentare, Plumb a contribuit si cu cei mai multi bani. Suma apare in declaratia de avere, ca un imprumut de la Elena Loghin, persoana despre care Plumb nu a vrut sa spuna cine e si careia ar trebui sa ii dea banii inapoi in 2021. In declaratia de avere de la Camera Deputatilor, depusa in iunie 2019, numele lui Loghin este sters, insa in versiunea depusa ca europarlamentar, numele apare.
- Crina Fiorela Chilat: 676.000 lei (circa 143.000 euro). Situata abia pe locul 16 pe lista de candidati a PSD, Chilat provine din PSD Maramures. A fost consiliera lui Liviu Pop la ministerul Educatiei. Sotul ei, Cezar Calin Chilat, a fost sef al Finantelor Publice Maramures. Conform situatiei din Monitorul Oficial, Crina Chilat s-a imprumutat de 640.000 de lei, iar restul de 36.000 de lei al contributiei la campanie a provenit din venituri proprii. De profesie contabila la propria ei firma, Micral Expert din Baia Mare, singura declaratie de avere recenta a lui Chilat este cea de candidat la europarlamentare, anterioara campaniei electorale, unde nu apar trecute imprumuturile respective. Crina Chilat nu a putut fi contactata pentru un punct de vedere. Nici ea nu si-a recuperat investitia in campania electorala a PSD, trebuind sa scoata banii din buzunar. Nu este clar de unde, dat fiind faptul ca in 2018 a avut venituri de doar circa 4.400 de euro, iar firma sa Micral Expert a avut un profit de circa 50.000 de euro, conform Ministerului de Finante.
- Claudiu Manda: 436.000 lei (circa 92.000 euro). Senatorul PSD a ajuns europarlamentar de pe locul 3 al listei PSD, insa a ramas cu banii de campanie nerecuperati. Conform Monitorului Oficial, sotul Olgutei Vasilescu s-a imprumutat de 30.000 de lei, iar restul de 406.195 de lei au reprezentat venituri proprii, pentru suma totala cu care a contribuit la campania electorala a PSD de la europarlamentare. Imprumutul apare in declaratia sa de averesi provine de la senatorul PSD de Gorj, Scarlat Iriza. Restul sumei, din venituri proprii, este acoperit de declaratia de avere a fostului deputat PSD. Darul de nunta a fost consistent (circa 320.000 de euro). Desi Manda si-a cumparat o casa de 150.000 de euro in Craiova, el sustine ca s-a imprumutat de bani de la prieteni, iar in declaratia de avere anterioara apar trei imprumuturi de 121.500 de euro. El mai sustine ca si-a vandut actiunile din firma Bogti Food lui Andrei Virgil Docea, contra 50.000 euro. Firma este fara activitate in 2018, se ocupa cu vanzarea de produse alimentare in magazine si apare cu datorii de peste 300.000 lei la Ministerul de Finante, in 2015 declarand pierderi de circa 10.000 de dolari.
USR-PLUS
Alianta USR-PLUS a venit cu zestre inegala in campania electorala de la europarlamentare. USR s-a bucurat de subventia de la stat pentru partide, in timp ce PLUS nu, pentru ca nu este partid parlamentar. USR a cheltuit 6,62 milioane lei (circa 1,4 milioane euro) in campania electorala, din care contributii private au fost doar 208.000 lei (circa 44.000 euro). PLUS a cheltuit 1,58 milioane de lei (circa 330.000 de euro), din care contributii private au fost doar 58.000 de lei (circa 12.000 de euro), restul fiind bani proveniti din transferuri bancare, a caror provenienta nu este publica.
- Vlad Botos: 78.000 lei (16.500 euro). Plasat pe locul 7 pe lista, liderul USR Arad a ajuns europarlamentar.
In Monitorul Oficial, contributia sa este impartita in 37.250 lei venituri proprii si doua imprumuturi de cate 20.000 de lei. Botos era director la firma EKR Elektrokontakt din Arad, de unde castiga 36.500 euro pe an in 2018 (circa 3.000 euro pe luna), iar in conturi avea circa 32.000 euro.
- Cristina Iurisniti: 73.000 lei (15.500 euro). Deputat USR de Bistrita, ea nu s-a aflat pe loc eligibil pe lista USR-PLUS. Conform Monitorului Oficial, ea a facut doua imprumuturi pentru a obtine suma respectiva. In declaratia de avere depusa in iunie la Camera Deputatilor, ele nu apar mentionate.
Contactata de Europa Libera, Iurisniti a explicat ca a suportat o pierdere de circa 1.500 de lei, pentru ca AEP a decis sa returneze doar 98% din banii de campanie ai USR. „Am facut un credit la banca, iar celalalt imprumut a provenit de la niste colegi din biroul judetean al USR, care au vrut sa doneze”, a explicat deputata USR. Ea sustine ca suma nu ar trebui trecuta in declaratia de avere, pentru ca imprumutul bancar a fost returnat deja.
- Dragos Pislaru: 35.710 lei (circa 7.500 euro). Fostul ministru al Muncii din cabinetul Dacian Ciolos a ajuns europarlamentar si a fost cel mai important contributor financiar de la PLUS.
Pro Romania
Partidul condus de fostul premier Victor Ponta a cheltuit in campania de la europarlamentare 17,05 milioane lei (circa 3,62 milioane euro), fara sa se bucure de subventia de la stat acordata partidelor parlamentare, pentru ca partidul nu a participat la alegerile din 2016. Din aceasta suma, 6,9 milioane lei au fost contributii private aduse de candidati (1,47 milioane euro), iar restul transferuri bancare. Niciunul dintre marii contributori de campanie nu s-a aflat pe loc eligibil, pe lista Pro Romania.
- Ana Maria Sigina Luca: 1,55 milioane lei (330.000 euro). Situata pe penultimul loc, 32, pe lista candidatilor Pro Romania, tanara femeie de afaceri din Cluj s-a imprumutat de 1,5 milioane lei si a pus de la ea 50.000 de lei, pentru contributia in campania electorala a Pro Romania, conform Monitorului Oficial. Ea nu a raspuns solicitarii Europa Libera de a face public de unde a imprumutat banii pentru campania electorala. Sigina Luca detine firma de curatenie Luna Cleaning (Luna MSA), care in 2018 a avut un profit de circa 115.000 euro, conform datelor de la Ministerul de Finante. Ea mai are o firma de organizare evenimente si este unul dintre fondatorii Asociatiei Bucatarilor Transilvania.
- Cristian Cosmin: 1,5 milioane lei (320.000 euro). Fost secretar de stat in guvernul Ponta si Grindeanu, cel mai recent la ministerul Muncii, in 2017, el s-a imprumutat de bani pentru a contribui la campania electorala, aflandu-se pe locul 7 pe lista partidului. In declaratia de averede la Universitatea de Agronomie si Stiinte Veterinare din Bucuresti, unde are un post de director, apar mentionate patru imprumuturi care totalizeaza 1,5 milioane de lei, insa numele celor care i-au dat banii este sters.
- Geanina Puscasu: 1,5 milioane (320.000 euro). Plasata pe locul 5 pe lista de candidati, fosta asistenta a Dacianei Sarbu, sotia lui Victor Ponta, nu a prins loc la Bruxelles. Conform Monitorului Oficial, ea s-a imprumutat pentru toata suma din campanie. Contactata de Europa Libera, Puscasu nu a dorit sa comenteze sursa banilor pe care i-a adus in campania electorala.
PMP
Partidul infiintat de fostul presedinte Traian Basescu a cheltuit in campania de la europarlamentare 4,48 milioane lei (1 milion de lei), toti banii provenind din contributii private, aduse de candidati. Basescu nu a contribuit cu bani.
- Vasile Cristian Lungu: 1,55 milioane lei (330.000 euro). Plasat pe locul 12 pe lista, Lungu a venit cu bani de acasa, dupa cum reiese din Monitorul Oficial, pe care si i-a recuperat dupa alegeri, de la AEP. Senator PMP de Salaj si presedinte PMP Cluj, din declaratia de averea lui Lungu, depusa in martie 2019 la Senat, nu reiese de unde ar putea proveni toti banii cu care Lungu a contribuit in campania electorala.
Lungu declara pentru 2018 doar 140.000 de dolari si 135.000 de lei (circa 28.000 de euro) in conturi, un venit de 32.500 de dolari din chirii si salariul de senator de 23.400 de euro pe tot anul 2018.
- Eugen Tomac: 1 milion lei (210.000 euro). Presedintele PMP a facut 5 imprumuturi de 880.000 de lei de la doua persoane fizice – Vasile Moise si preotul greco-catolic Aurel Pater, din Chicago, SUA. De remarcat ca fiul lui Vasile Moise a preluat mandatul de deputat in Parlamentul Romaniei detinut, inainte de a fi ales europarlamentar, de catre Eugen Tomac, desi se afla pe locul V pe lista…
Restul de 120.000 de lei i-a acoperit din venituri proprii, care nu reies insa din declaratia de avere.
- Cornel Catalin Bulf: 490.000 lei (104.000 euro). Vicepresedintele PMP si consilier judetean la Arges, Bulf s-a aflat pe locul 10 al listei PMP. Conform Monitorului Oficial, el s-a imprumutat de 250.000 de lei, iar restul de 240.000 i-a acoperit din venituri proprii. In declaratia de avere de la CJ Arges, imprumutul nu este mentionat. Bulf este om de afaceri care a pornit in domeniul petrolului si are in conturile declarate circa 835.000 de euro. El a facut afaceri cu petrol, iar firma sa Bulf Drilling&Oil Servicii apare in raportul ONU despre manipularea programului din Irak, Oil for Food. In 2001, a lucrat cu firma americana Texaco si a primit 2 milioane de barili de petrol din Irak, ca sa-i vanda in Europa. In urma tranzactiei, s-au platit 490.000 de dolari regimului din Irak.
- Ioana Felicia Constantin: 413.000 lei (87.000 euro). Secretarul general adjunct al PMP a fost pe locul trei al listei PMP si s-a situat chiar sub linia pentru Bruxelles. Conform Monitorului Oficial, cea mai mare parte a sumei provine din venituri proprii (389.000 lei), iar restul de aproape 24.000 de lei dintr-un imprumut. Constantin a fost presedintele M10, fostul partid al Monicai Macovei. Economiile ei declarate public sunt de circa 117.000 euro, bani din care a explicat pentru Europa Libera ca a luat pentru a-i duce in campania PMP. Imprumutul a fost facut de un coleg de partid.
„Eu am folosit in campanie sursele din depozitele bancare. Sunt conturi care au o vechime de 10-12 ani, care sunt ale familiei mele, iar eu sunt imputernicita pe ele. Banii provin si din transferuri externe, pentru ca ei au lucrat si in Germania, asa cum multi romani au lucrat in diaspora. Banii mi-au fost rambursati dupa campanie, nu au exitat probleme la AEP. Eu am avut certitudinea ca facem 3% pentru rambursare”, a explicat Ioana Constantin, pentru Europa Libera.
UDMR
UDMR a cheltuit in campania pentru europarlamentare 540.000 de lei (circa 114.000 euro). Toti banii au provenit din transferuri bancare, fara sa existe contributii private ale candidatilor.
ALDE
Partidul lui Calin Popescu Tariceanu nu a trecut pragul electoral, insa a depasit 3% din voturi, astfel ca a primit inapoi banii cheltuiti in campanie, din contributii private. In total, ALDE a cheltuit in campanie 9,23 milioane lei (circa 1,96 milioane euro). Din acestia, 5,8 milioane lei (1,23 milioane euro) au provenit din contributii private ale candidatilor.
- Andrei Gerea: 1,34 milioane lei (circa 285.000 euro). Deputatul ALDE, fost ministru al Economiei, s-a aflat pe locul 6 pe lista si a strans banii din imprumuturi. Acestea, in numar de 13, apar in declaratia sa de avere, insa numele sunt sterse.
- Varujan Vosganian: 852.000 lei (circa 180.000 euro). Deputatul era pe locul 5 pe lista ALDE. S-a imprumutat din doua parti, de la doi avocati, de 800.000 de lei, restul de 53.800 de lei provenind din venituri proprii. Vosganian publica in declaratia de avere suma donata in nume propriu, insa nu si imprumuturile.
- Tudor „Tudy” Ionescu: 761.500 lei (circa 160.000 euro). Consilierul municipal era pe locul 10 al listei ALDE. Desi in Monitorul Oficial este mentionat ca Ionescu a contribuit cu bani doar din imprumuturi, in declaratia sa de avereapar doar 665.000 de lei luati cu imprumut de la 8 persoane, printre care se numara mai multi avocati (Anca Mihaela Teacu, Ioan Inisconi, Laurentiu Buliman, Bogdan Alexandru Trifan, Marian Florin, Ionut Laurentiu Constantin, Alexandru Madalin Botonea, Oana Berbecariu). (Mara Ion)
https://www.cotidianul.ro/pentru-cati-arginti-s-a-vandut-biserica-ortodoxa-lui-eugen-tomac-2/