Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, actiunea Consiliului National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si a stabilit ca fostul presedinte, Traian Basescu, a avut calitatea de colaborator al Securitatii.
Decizia nu este definitiva, actualul europarlamentar si presedinte de onoare al PMP avand posibilitatea sa o conteste la instanta superioara.
Sentinta Curtii de Apel București: ”Admite actiunea. Constata calitatea de colaborator al Securitatii in privinta pârâtului Basescu Traian. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronuntarea se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedura civila” potrivit G4media.ro.
“Nu comentez, trebuie sa ma apar. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, vom vedea. Ne va impaca un al treilea, judecator. Hai sa vedem procesul”, declara Traian Basescu inainte de pronuntarea sentintei.
Intrebat daca a fost sau nu colaborator al Securitatii, Traian Basescu a sustinut ca nu.
Potrivit Consiliului, Traian Basescu ar fi fost recrutat de Securitate in 1973, in perioada in care era student la Institutul de Marina. Din dosar lipseste angajamentul semnat de fostul presedinte, iar CNSAS spune ca dovada ar fi fost distrusa in 1979.
Conform documentelor depuse in instanta, o sursa, pe nume Petrov, ar fi dat informatii despre doi studenti. Petrov ar fi fost numele de cod al lui Basescu. Petrov ar fi sesizat securitatii „aspecte operative” despre colegi.
Radu Cristescu, fost membru PMP, actualmente la PSD, a publicat, pe pagina personala de Facebook, un facsimil de la Departamentul Securitatii Statului, prin care Traian Basescu, nume de cod Petrov, primea, pentru “adeziunea fata de PCR si sustinerea retelei” suma de 1.500 de dolari. Madalin Hodor, membru CNSAS sustine, insa, ca facsimilul prezentat de Cristescu este un fals grosolan. (V.E.)
UPDATE! Intr-o declaratie pentru Realitatea TV, fostul presedinte Traian Basescu a anuntat ca va contesta decizia Curtii de Apel Bucuresti.
“Nu ma apuc sa dau cu pietre in judecatori. Voi face contestatie! E vorba de contrainformatiile militare despre care eu, la 21 de ani, habar n-aveam ca sunt parte a Securitatii. Pana la Revolutie n-a stiut nimeni ca, contrainformatiile militare sunt parte a Securitatii.
Mi-e greu sa fac o analiza acum. Nu voi face o batalie publica din acest verdict, voi merge pe calea judecatoreasca, incercand sa clarific lucrurile la ICCJ. Mi-e greu sa fac speculatii, atata timp cat nu am informatii clare.
Bucurosi le-om duce toate, de e pace de-i razboi. Nu am ce sa-mi reprosez. Viata merge inainte. Probabil o sa fiu mai clar in declaratiile de la Inalta Curte.”