Fostul rector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, chestorul Adrian Iacob, si fostul prorector al unitatii de invatamant, comisarul sef Petrica Mihail Marcoci, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, sub acuzatia de instigare la santaj, dupa ce i-au cerut unui subordonat sa-i trimita mesaje de amenintare jurnalistei Emilia Sercan, pentru a o determina sa opreasca investigatiile referitoare la doctoratele plagiate din cadrul Academiei.
Fata de inculpatul Barbulescu Gheorghe-Adrian, ofiterul care a trimis mesajele de amenintare, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei in vederea incheierii unui acord ca urmare a recunoasterii vinovatiei.
Comunicatul integral al DNA:
“In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 378/VIII/3 din data de 25 aprilie 2019 si nr. 430/VIII/3 din 23 mai 2019, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:
Iacob Adrian, la data faptei chestor de politie si rector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, si Marcoci Petrica-Mihail, la data faptei comisar sef de politie si prorector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, fiecare sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la santaj.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie 2019, inculpatii Iacob Adrian si Marcoci Petrica-Mihail, in calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Barbulescu Gheorghe Adrian sa transmita unei persoane, jurnalist de investigatie – persoana vatamata, mesaje de amenintare pentru a o constrange sa inceteze investigatiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmarind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesionala.
Concret, Iacob Adrian si Marcoci Petrica-Mihail i-au cerut lui Barbulescu Gheorghe Adrian, profitand de ascendentul pe care li-l dadeau relatia de subordonare functionala, diferenta de varsta si de grad profesional, precum si de recunostinta acestuia pentru ca dupa absolvire fusese mentinut in cadrul academiei, sa achizitioneze mai multe aparate de telefon second hand si cartele preplatite pentru a transmite mesaje de amenintare persoanei vatamate.
Concomitent, cei doi instigatori i-au promis politistului care a trimis efectiv mesajele de amenintare ca ii vor asigura protectia pentru a nu fi tras la raspundere penala si i-au adresat incurajari pentru a-i intari rezolutia infractionala pe parcursul savarsirii faptelor.
Solicitari similare au fost transmise de inculpati unui alt ofiter debutant din cadrul academiei, care insa nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul ca, in perioada mentionata, persoana vatamata a publicat mai multe articole care vizau in mod direct activitatea Academiei de Politie, care ar fi putut avea consecinte semnificative asupra carierei si reputatiei celor doi inculpati.
Dupa trimiterea mesajelor de amenintare, inculpatii au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicatii telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut sa stearga toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce sa declare organelor de urmarire penala si l-au asigurat ca va primi o pedeapsa usoara, precum si ca va fi mentinut in cadrul academiei chiar si in situatia unei condamnari”.
In cazul in care vor fi gasiti vinovati, cei doi inculpati risca intre 1 si 5 ani de inchisoare. (V.E.)