Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD pentru functia de ministru al Justitiei a determinat-o pe Dana Girbovan, judecatoarea de la Curtea de Apel Cluj-Napoca, care tocmai demisionase din magistratura pentru a intra in politica, sa anunte ca renunta la demisie si a cerut CSM sa ia act de renuntarea la demisie.
“Am luat act de decizia presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al Justitiei. Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este ‘total impotriva valorilor democratice’, dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea. (…)
Mi-am inaintat demisia catre Sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru care imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt”, a scris Girbovan, de Facebook.
Surse din zona justitiei au dezvaluit ca, desi asistam la o procedura controversata, Dana Girbovan ar putea reveni in magistratura, intrucat decizia CSM prin care s-a aprobat demisia din magistratura nu a fost trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru a emite un decret in acest sens.
Numele persoanei care a salvat cariera de judecator a Danei Girbovan: Lia Savonea, presedinta CSM, care a anticipat ca presedintele nu va fi de acord cu propunerea PSD de ministru al Justitiei si nu a trimis demisia clujencei la Administratia Prezidentiala.
Pe de alta parte, detractorii Danei Girbovan spun ca retragerea demisiei este controversata, intrucat procedura legala nu s-a finalizat. Judecatoarea de la Curtea de Apel Cluj-Napoca nu ar mai putea fi primita in magistratura pentru ca s-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat.
Mai exact, daca se considera ca Dana Girbovan era inca judecator in momentul in care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, inseamna ca aceasta facea parte si din puterea judecatoreaca si din cea executiva. (V.E.)