Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a participat miercuri, 26 iunie a.c., la un eveniment transfrontalier de anvergura ocazionat de semnarea Acordului de Cooperare intre patru camere de comert si industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg si Békés) si patru camere de comert si industrie din Romania (Timis, Arad, Bihor si Satu Mare).
Intalnirea a avut loc la Debrecen, la sediul Camerei de Comert si Industrie a judetului Hajdú-Bihar, in prezenta reprezentantilor camerelor de comert semnatare, a presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Ungariei, a oficialilor administratiei publice la nivel regional si national din Ungaria si ai mass media.
CCIA Timis a fost reprezentata de Emil Mateescu, consilier al presedintelui organizatiei camerale din Timis, Georgica Cornu. In interventia sa, Emil Mateescu a prezentat activitatea CCIAT, cu accent pe relatiile de colaborare traditionale cu entitati din Ungaria si pe oportunitatile de afaceri si investitii dintre cele doua tari.
La eveniment a fost prezent si dr. János Lázár, insarcinat guvernamental si parlamentar al judetului Csongrád, care a prezentat oportunitatile de cooperare si dezvoltare a infrastructurii in regiunea transfrontaliera.
„In relatiile dintre Ungaria si Romania, cele doua tari sunt interdependente iar cea mai importanta sarcina a urmatorilor zece ani va fi cresterea competitivitatii, astfel incat Romania si Ungaria sa faca parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene”, a subliniat oficialul maghiar.
Dr. László Parragh, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Ungariei, a subliniat ca Romania este al doilea partener important al Ungariei, dupa Germania.
“Pe langa aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenti in tara vecina si in industria alimentara, in agricultura, la gestionarea deseurilor, in turism si la fabricarea materialelor de constructii. In ceea ce priveste invatamantul profesional dual, acesta se bucura de sustinere politica si financiara din partea guvernului maghiar, iar camerele de comert vor avea un rol important in asigurarea fortei de munca calificata“, a adaugat acesta.
Pe baza acordului incheiat, partile vor colabora in urmatoarele domenii: sprijinirea relatiilor de afaceri dintre companiile maghiare si cele romane pe sectoare de interes (ex. industrie alimentara, IT&C etc.); organizarea de forumuri de afaceri si prezentari de firma; explorarea si promovarea oportunitatilor pentru crearea de firme mixte si proiecte de investitii pe terte piete; identificarea de proiecte europene, tranfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experienta si bune practici in domeniul educatiei si a invatamantului profesional in sistem dual; proiecte de mobilitate a fortei de munca; elaborarea de proiecte comune de dezvoltare si promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii tranfrontaliere.
La realizarea obiectivelor propuse, vor fi implicate universitatile, institutele de cercetare si administratiile publice judetene. (I.P.)