Deputatul Cornel Samartinean, liderul PMP Timis, ne-a remis un comunicat in care atrage atentia ca initiativa sa legislativa ((Plx.261/2018) prin care propune completarea Legii 260/2008 si cu alte pagube produse de furtuna a ramas uitata intr-un sertar al parlamentului, desi are avizul Guvernului Dancila inca din iunie 2018. Prezentam integral textul comunicatului, avand in vedere importanta problemei expuse de parlamentar:
“Furtunile si vijeliile din ultima vreme au afectat din plin aproape toata tara si au scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitati si dezastre naturale.
In confomitate cu Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa aiba asigurari ale acestora.
In ciuda dezastrelor provocate de furtuna din zona de vest a tarii, cei care au locuintele avariate in urma furtunii nu vor avea parte de despagubiri chiar daca au polite de asigurare obligatorie a locuintei. In Romania potrivit statisticilor PAID (polul de asigurare impotriva dezastrelor naturale) ne arata ca la sfarsitul lunii august 2017 erau asigurate doar 1,65 de milioane de locuinte, in conditiile in care conform Institutului National de Statistica in prezent Romania are in total 8,92 milioane de locuinte, din care doar 18,5% din total sunt asigurate.
In judetul Timis gradul de cuprindere a asigurarilor facultative de locuinte este de maximum 20%, fata de 28,63% cat este gradul de cuprindere al politelor obligatorii, care nu despagubesc deloc astfel de evenimente, fiind asigurate obligatoriu un numar de 84.431 de locuinte.
Am depus, inca de anul trecut, o propunere legislativa (Plx.261/2018), in scopul modificarii art.2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, astfel incat polita PAD – care in prezent acopera doar cutremurul, inundatia si alunecarea de teren – sa acopere si alte pagube materiale produse de furtuna, respectiv incendiile, acoperisurile luate de vant, precum si reparatiile masinilor lovite de copacii cazuti.
Am constatat faptul ca majoritatea parlamentara considera a nu fi importanta aceasta tema, altfel nu-mi explic de ce aceasta propunere legislativa, care din iunie 2018 a primit si avizul favorabil al Guvernului Dancila, asteapta de un an de zile sa fie discutata in comisia de specialitate, si anume in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare. Nepasare sau lipsa de interes?
Campania electorala a trecut domnilor parlamentari PSD-ALDE, dar nu uitati ca problemele raman! Absenta oricaror masuri de sprijin din partea coalitiei PSD-ALDE, demonstreaza ca Romania este sub „cod rosu” a incapacitatii de a gestiona si solutiona rapid astfel de crize.
Pe aceasta cale trag un semnal de alarma si solicit public reprezentantilor Guvernului Romaniei sa se deplaseze de indata in localitatile afectate pentru a vedea la fata locului consecintele inundatiilor si sa dispuna de urgenta masuri de sprijin pentru familiile care au fost grav afectate de inundatii!
Pentru mine prioritar este si va fi doar interesul cetateanului, si de aceea voi continua prin prerogativele legislative pe care mi le confera functia de Deputat ales in Parlamentul Romaniei sa ma implic in rezolvarea tuturor problemelor si situatiilor cu care se confrunta cetatenii care m-au mandatat sa ii reprezint in Parlamentul Romaniei”. (I.P.)