Nu mai putin de 35 presedinti si 18 vicepresedinti de tribunale, reprezentand 42 de instante de acest grad din Romania, au fost prezenti, in perioada 23 – 24 mai, la o intalnire profesionala gazduita de Tribunalul Hunedoara. Din partea
Consiliului Superior al Magistraturii au participat judecatorii Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina si Mihai Andrei Balan, insa nu a lipsit nici inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, si reprezentantul societatii civile, Teodor Victor Alistar.
Dupa cum ne-a comunicat Adriana Stoicescu, presedinta Tribunalului Timis, prezenta la acest conclav al magistratilor, in cadrul intalnirii s-a adoptat o Rezolutie privind independenta sistemului judiciar.
Prezentam textul rezolutiei:
“Vazand rapoartele Inspectiei Judiciare privind respectarea dispozitiilor legale in anchetele penale derulate impotriva magistratilor, precum si modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii incheiat in anul 2009,
vazand necesitatea unei analize obiective si impartiale a vulnerabilitatilor la adresa independentei justitiei si a judecatorilor;
Intrunirea presedintilor si vicepresedintilor desfasurata la Hunedoara din data de 23-24 mai, solicita Consiliului Superior al Magistraturii ca, in cadrul dezbaterii celor doua rapoarte ale Inspectiei Judiciare, sa adopte pozitii si solutii cu privire la consecintele asupra puterii judecatoresti, pentru inlaturarea acestora, precum si pentru evitarea in viitor a unor fenomene similare, respectiv:
– Sa apere independenta judecatorilor vizati de rapoarte.
– Sa ceara comunicarea catre judecatori si procurori a ordonantelor de clasare in cauzele in care au fost supravegheati, in masura in care acest lucru nu s-a produs (art. 316 C.p.p.).
– Sa ceara respectarea art. 145 C.p.p. privind informarea persoanei supravegheate.
– Sa solicite modificarea Codului de procedura penala prin introducerea unui termen maxim de conservare a inregistrarilor (art. 146 C.p.p.), dupa care sa se prevada distrugerea suportilor de stocare.
– Sa solicite organelor competente sa identifice solutii in vederea distrugerii intregului material informativ obtinut urmare a mandatelor de supraveghere si care nu a fost valorificat in procedurile judiciare.
– Sa ia masuri in vederea adoptarii de acte normative primare si secundare care sa impiedice pe viitor utilizarea procedurilor penale cu scopul intimidarii magistratilor si incalcarii independentei judecatorilor
– Sa solicite desecretizarea tuturor anexelor raportului ca urmare a desecretizarii protocoalelor ca acte primare.
Solicitam, totodata, tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa faca publica pozitia lor fata de constatarile factuale din cadrul celor doua rapoarte, dat fiind atributiile lor de serviciu si interesul major al magistraturii si societatii cu privire la independenta justitiei”. (G.I.)