Preasfintitul Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sarb al Budapestei si administrator al Eparhiei Timisoara, a fost prezent la slujba religioasa oficiata, luni, de traditionala sarbatoare Giugev Dan, la cea mai veche manastire sarbeasca din Romania.
Asezamantul monahal sarbesc din satul Manastire, comuna Birda, judetul Timis, localitate aflata la 45 de kilometri de Timisoara, are o vechime de peste 500 de ani, iar ocrotitorul acestui lacas de cult, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, este sarbatorit cu mare fast religios in 6 mai, in fiecare an.
Zeci de credinciosi de etnie sarba, ucraineana, dar si romani, au luat parte, si de aceasta data, de Sf. Gheorghe pe rit vechi, la serbarea hramului manastirii, mai cu seama ca Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Lukijan Pantelic.
„Credinciosii sunt bineveniti la noi, nu numai cei de etnie sarba. Mereu au venit aici si romani, si oameni cu Dumnezeu in suflet de alte etnii, pe care-i primim cu bratele deschise”, spune maica Evghenia, care s-a retras la manastirea Sf. Gheorghe inca din anul 1996.
Ulterior, in anul 2010, cand au inceput lucrarile de restaurare cu bani proveniti de la ministerele Culturii din Romania si Serbia, autoritatile bisericesti din tara vecina l-au trimis la manastirea din Timis pe parintele Nicon, care, intre timp, a devenit staretul acestui asezamant monahal din categoria monumentelor istorice.
Manastire ortodoxa sarba, intemeiata in anul 1485 de familia depotului sarb Brankovici, adaposteste trei odoare sfinte pentru credinciosii care vin aici sa se inchine: un fragment din craniul Sfantului Gheorghe, pastrat intr-o cutie ferecata de argint, adus in secolul XV-lea de către despotul Georghe Brankovici, o bucata din lantul cu care a fost legat Sfantul Apostol Petru, pe sub care credinciosii se petrec dupa fiecare slujba religioasa, si o icoana facatoare de minuni. (Mara Ion)