Judecatorii de la Curtea de Apel Timisoara s-au pronuntat vineri, 19 aprilie, in dosarul de coruptie in care chestorul Liviu Popa, fostul sef al Politiei Romane, judecatorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, si alti opt inculpati, majoritatea politisti, au fost judecati pentru fapte de coruptie.
Magistratii timisoreni au desfiintat, pur si simplu, rechizitoriul intocmit de DNA Oradea, unitate de parchet condusa la vremea respectiva de procurorul sef Ciprian Man, si i-au achitat pe toti inculpatii.
Astfel, fostii comisari sef Remus Indrei si Dorin Vesa, fostul sef al Politiei Orasului Beius, respectiv al Politiei Rurale Beius, agentul sef de politie Raul Rotar, fostul sef al Postului de Politie Carpinet, dar si Eugen Vasile Balint (ginerele comisarului Remus Indrei), Minodora Patroc, consilier superior la Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, Ioan Simea, viceprimarul comunei Rosia si consilierul judetean Nicolae Bodea, toti au scapat de acuzatii.
Totodata, judecatorii au dispus si ridicarea masura asiguratorie instituita asupra bunurilor mobile a celor achitati in dosar.
Procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe Liviu Popa de luare de mita in forma continuata (10 acte materiale). De luare de mita in forma continuata au fost acuzati si comisarii Remus Daniel Indrei si Dorin Vesa. Raul Rotar a fost acuzat de luare de mita si complicitate la luare de mita. Eugen Balint a fost trimis in fata judecatorilor pentru marturie mincinoasa, in timp ce Bodea Dan Nicolae si Ioan Florian Simea au fost acuzati de efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functiile detinute. Simea a fost judecat si pentru luare de mira, dar a fost achitat.
Procesul penal inceput impotriva lui agentului sef principal Gheorghe Bat (fost sef al Politiei Pietroasa), pentru luare de mita, trafic de influenta, dare de mita, a incetat ca urmare a decesului acestuia.
Dosarul a inceput de la denuntul unei persoane cercetate in alta cauza, care a declarat ca le-ar fi dat mita lui Liviu Popa si Remus Indrei mobilier si materiale de constructii in valoare de cinci mii de euro, in schimbul protectiei. Alaturi de cei doi au fost acuzate alte sapte persoane din politie si alte institutii publice din Bihor, dar si un judecator. Printre acestea s-a aflat si Gheorghe Bat, fost sef al postului de Politie Pietroasa, care a murit inainte de inceperea procesului.
„In speta, inculpatii Popa Liviu si Indrei Remus au fost acuzati ca facut demersuri si au exercitat atributiile de serviciu astfel incat sa fie solutionate favorabil petitiile/reclamatiile si dosarele penale inregistrate la Politia mun. Beius si la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infractiuni comise de persoana respectiva.
De asemenea, cei doi inculpati s-au angajat sa nu procedeze la sesizarea din oficiu si constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de catre persoana respectiva si despre care acestia ori subordonatii lor ar fi luat la cunostinta in orice mod.
In schimb, chestorul de politie Popa Liviu, in calitate de inspector sef al Inspectoratului de Politie Judetean Bihor si comisarul sef Indrei Remus Daniel, in calitate de sef al Politiei mun. Beius, au pretins in mod nemijlocit de la persoana respectiva diferite foloase necuvenite, in valoare totala de 11.979 lei. Foloasele primite, in valoare de 7.979 lei, au constat in achizitionarea de obiecte de mobilier si prestarea unor servicii/lucrari de renovare la sediul Politiei mun. Beius.
Anterior, in vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, in aceeasi calitate, a pretins si primit de la aceeasi persoana diferite foloase necuvenite, constand in prestarea de servicii/lucrari in vederea racordarii, in mod provizoriu, la reteaua de curent electric a locuintei sale in valoare de 1.500 lei”, se arata in ordonantele procurorilor.
Remus Indrei, fostul sef al politiei Beius, considera ca intreg dosarul constituie o inscenare pusa la cale de fostul procuror sef al DNA Oradea, Ciprian Man.
In schimb, de acuzatia de fals in declaratii in forma continuata, pentru ca nu si-au declarat apartenenta la Masonerie, Liviu Popa si Ovidiu Galea au fost sanctionati cu un avertisment.
Decizia Curtii de Apel Timisoara nu este definitiva. Ea poate fi atacata cu apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 10 zile. (G.I.)