Un padurar care a incercat sa se opuna mafiei lemnului din zona Ocolului Silvic Lunca Timisului a fost atacat in padure si batut cu salbaticie de persoane necunoscute, insa drama sa nu i-a impresionat prea tare pe sefii Directiei Silvice Timis.
La aproape opt luni dupa producerea violentelor, repunerea sa pe picioare necesitand aproape 90 de zile de ingrijiri medicale, Leontin Malita a fost concediat si obligat la plata unui prejudiciu de peste 200.000 de lei.
Acest abuz al autoritatilor silvice din Timis impotriva unui slujbas al statului care, timp de 33 de ani, nu a avut nicio abatere de serviciu, ba chiar a fost la un pas sa fie lichidat de mafia lemnului, a ajuns pe rolul Tribunalului Timis.
In timp ce padurarul Leontin Malita incearca sa anuleze decizia de desfacere a contractului de munca, emisa in martie 2019, Directia Silvica Timis se zbate sa obtina de la fostul angajat plata unor imputatii de peste 200.000 de lei.
In paralel cu actiunile din Civil, padurarul Leontin Malita a depus o plangere penala si la Parchet, in care face acuzatii extrem de grave privind tentativa de reducere a sa la tacere de catre persoane ramase necunoscute.
“Avem suspectii si inregistrati pe CD, dar domnul Izmana, de la Politia Sacosul Turcesc, a fost cumparat de viceprimarul Harcioaga Emanuel, care este prieten cu seful de district, Boariu Angelu, creierul actiunii in care s-a incercat lichidarea sotului meu”, acuza Firoana Malita, sotia padurarului.
De altfel, in primele zile dupa ce padurarul a fost internat in spital, din padurea ramasa fara stapan s-a taiat masiv. Drujbele s-au auzit cat a fost ziua de lunga.
“Cei din RNP, o saptamana, nu au asigurat paza cantonului. Primeam telefoane pe numarul sotului ca se taie cu drujbele in padure. Legal, in maximum 48 de ore de la orice problema, erau obligati sa predea cantonul. Abia in seara zilei 17.07.2018, la sase zile de la bataia din padure, au venit doi ingineri care m-au chemat sa particip la predare. Eu nu am refuzat, dar nu am semnat, doar am scris sa vina sa vada daca padurarul Malita Leontin are sau nu politraumatism cranio-cerebral”, mai spune femeia.
Exploatarea ilegala a lemnului din Ocolul silvic Lunca Timisului, Cantonul silvic 9 Unip, care a fost pazit de padurarul batut, a continuat si in 2019.
Astfel, in data de 2 aprilie, la marginea satului Unip, a fost descoperit un depozit clandestin de busteni. Politistii chemati la fata locului nu s-au preocupat foarte tare de incheierea formalitatilor legale, chiar daca acest lucru le-a fost cerut de catre Leontin Malita, ci doar au facut schimburi de amabilitati cu sefii Directiei Silvice.
“Strigator la cer! Nu s-a prezentat niciun aviz, cum au ajuns lemnele acolo. Nu au prezentat acordul scris cu proprietarul ca este depozit, platforma primara. Lemnul trebuia inventariat si scazut din imputatiile facute abuziv sotului meu. Seful de post de la Cheveresu Mare, trimis de la apelul 112, nu a vrut sa consemneze ce i-a cerut sotul meu”, s-a revoltat Firoana Malita.
Acest nou incident petrecut sub ochii mai marilor Directiei Silvice Timis a atras atentia grupului civic Stop defrisarilor, care a postat pe Facebook un text extrem de virulent.
“Angajati ai Romsilva continua sa fure in Timis! Lemn depozitat ilegal la marginea satului Unip cu scopul comercializarii. A fost extras din padure pentru a distruge o serie de probe, desi face obiectul a mai multor dosare penale privind tentative de omor a unui padurar (cazul Malita), taiere fara drept de arbori, fals in inscrisuri, inducerea in eroare a organelor de cercetare penala, distrugerea de probe.
Ilegalitatile continua sa se produca la Ocolul Silvic Lunca Timisului, Directia Silvica Timis din subordinea Romsilva, pentru ca directorul general George Mihailescu nu a dispus masuri ferme cu privire la directorul Directiei silvice si seful Ocolului silvic.
DIICOT, DNA, o parte din probele din teren au fost compromise de functionarii silvici. Garda Forestiera, aplicati legea sau continuati complicitatile, asa ca de la inginer la inginer silvic. Sunt legaturi personale care nu sunt etice, atentie!”, au avertizat activistii de mediu.
Revenid la tentativa de omor comisa asupra padurarului din Unip, consemnam declaratia Fironei Malita, care, in dupa-amiaza zilei de 11.07.2018, pentru cateva ore, s-a transformat intr-o adevarata Vitoria Lipan. A plecat pe urmele sotului ei, pentru a-l descoperi in padure, batut, mai mult mort decat viu.
“In perioade aceea, avea parchet in exploatare. In 11 iulie 2018, a plecat de acasa cu tractorul, deoarece era noroi si drumul de acasa la serviciu este de 10 km. In jurul orei 16,15, m-a sunat si am observat ca nu-mi raspunde la intrebari, doar repeta inconstient acelasi lucru: ,,Unde sunt si ce am patit?”.
Atunci am sunat la 112 si am cerut ajutor. Tot atunci am sunat mai multe persoane, dar nu a raspuns decat Muresan Victor, pe care l-am rugat sa mearga calare pe langa padure si unde vede urma de tractor intrata in padure sa o urmeze sa il gaseasca pe sotul meu, ca nu stiu ce s-a intamplat.
Eu am plecat urgent in padure cu masina personala, insotita de fiica mea. In localitatea Unip, am gasit politistii de la Postul de politie Sacosul Turcesc. Stateau si radeau in masina, am strigat la ei sa vina cu masina noastra. Din Unip a condus un localnic, fiindca nu cunosteam drumul bine.
Am ajuns langa padure, ambulanta era acolo, seful de ocol Olaru Codru era acolo, viceprimarul din Sacosul Turcesc era acolo, si mai multi sateni. M-am rugat de seful de ocol si de politisti sa mergem inauntru, in padure, sa vedem unde este, dar nu au vrut sub nici o forma, spunand ca nu stiu unde.
Intr-un tarziu a venit Chis Grigore, angajat si el ca tractorist, cu masina noastra. Nu s-a oprit la marginea padurii, ci a mers direct la fata locului.
Ajungand acolo, le-a spus celor ce il gasiserea, deja, pe sotul meu: ,,pe mine nu m-ati vazut”. A venit pe picioarele lui din masina celor din Unip (Muresan Victor a chemat niste consateni cu masina cand l-a gasit, au intrat pe alta parte a padurii, caci noi nu i-am vazut) si s-a urcat singur in salvare. A fost internat la Spitalul Judetean, de urgenta, internat la Neurochirurgie.
Dupa cateva zile, am intrebat domnii doctori cum s-ar fi intamplat, pentru ca cei din Regia Nationala a Padurilor ziceau ca i-a cazut o creanga. Eu nu am crezut, fiindca era lovit din lateral, in urechea dreapta, spart timpanul si fractura craniana, mana dreapta rupta, 4 coaste rupte, fisurate mai multe, fara sfarticaturi de piele.
Doctorita lui curanta, doamna Ples Stanca, mi-a zambit si mi-a spus: “Nu a picat nimic pe el, a fost batut si ar trebui sa depuneti plangere!”. Asa am facut, dar politia nu ne-a primit. Am apelat la avocat, avem procese penale pe rol.
La data inceperii procesului de predare a cantonului, m-a dus fiica-mea cu masina la districtul Lighed. Am fost trimise acasa de catre Boariu Angelu. Sef de district, la acea data. Impreuna cu Garda Forestiera au imputat foarte multe cioate, nu stiu de unde, sotului meu. Si de acolo foarte multe abuzuri.
Dupa 82 de zile de spitalizare, si-a depus cerere de concediu. Nu i s-a aprobat decat daca semneaza actul de control. Le-au cumulat pe aceeasi hartie. L-au pus inapoi in functie fara medicina muncii. Si nu era sanatos, nici astazi nu este…
Au pus proprire abuziva pe contul lui, ca am castigat in instanta. Au trecut ca accident in afara muncii, avem proces pe rol. Acum au sustras lemnul din padure, care trebuia sa-l evalueze un expert judiciar si sa-l scada din valoarea de peste 2 miliarde”, ne-a relatat Firoana Malita.
Sotia padurarului mai spune ca Malita Leontin si-a amintit cum a fost in acea zi si stie numele persoanelor care l-au atacat, chiar daca era cu spatele si nu le-a vazut, intrucat a fost lovit in timp ce taia un lemn dezradacinat de vant, care statea proptit peste drum.
In 33 de ani de activitate, nu a avut delicte. Nici din octombrie 2018, cand a revenit la serviciu, pana in martie 2019, cand i s-a desfacut contractul de munca din motive disciplinare.
Deocamdata, conducerea Directiei Silvice Timis nu ne-a remis un punct de vedere cu privire la acest incident grav petrecut in Ocolul silvic Lunca Timisului. O zona forestiera unde exploatarea clandestina a lemnului continua cu si mai mare avant, mai cu seama ca omul care se opunea mafiei din silvicultura a fost executat atat din punct de vedere fizic, cat si institutional… (Vlad Enciu)
Pe la începutul lui 2019 l-am apelat telefonic pe dl Malița pentru a-mi da niște sfaturi în legătură cu o infracțiune de furt de lemn constatată în zona comunei Ghiroda și pot să spun că a fost foarte amabil și ne-a explicat toți pașii ce trebuiau urmați atât de către Poliție cât și de către Direcția Silvică. Deci tot respectul pentru dumnealui și păcat că nu sunt alături de dumnealui colegii de la Direcția Silvică, polițiștii dar și oamenii din localitatea unde a avut loc agresiunea. Dacă cunoașteți orice fel de detalii care pot duce la identificarea autorilor agresiunii nu ezitați să le oferiți polițiștilor, dacă nu aveți încredere în polițiștii de la postul de poliție trimiteți-le la Parchet. Puneți-vă și voi în locul acestui om și a familiei sale și gândiți-vă de două ori dacă vă doriți ca autorii agresiunii să rămână nepedepsiți… Vă asigur că ”animalele” care l-au bătut în asemenea hal pe dl Malița în momentul când vor fi duse la Poliție pentru audieri vor părea niște oameni mici, speriați, demne de mila publicului…
Pai care e faza, politia e mana in mana cu hotii?? Ar trebui anchetati toti, cum este posibil in 2019 sa se intample asa ceva? Pai suntem in jungla amazoniana?
Politia este sluga hotilor!
M-am referit la faptul că dl Malița ne-a sprijinit pe noi, pe polițiști, în momentul când am făcut o constatare a unui furt de material lemnos. Citește mai atent!
Acesta este caz penal. Au atentat la viata omului.
Sper sa se facă dreptate si autorii sa fie aspru pedepsiti.
Din păcate,nu cred că este o noutate ca un pădurar cinstit să plătească pentru furturile altora…au plătit și alții cu vârf și îndesat… este foarte greu să dovedești că nu ești vinovat,mai ales dacă vizat este locul tău de muncă și nu știu ce să mai facă că să se scape de tine,te și dau afară și te și obligă să plătești…ai murit?nu-i nimic, plătește soția!!!…și vorbesc în cunoștință de cauză
Evident ca un padurar cinstit plateste pentru furturile altora. Directia Silvica, ca si politia si alte institutii e corupta de sus in jos. Daca mergi suficient de jos, gasesti oameni buni, naivi, care doresc sa-si faca treaba. Dar cei de sus sunt mana in mana cu tot felul de criminali.
Padurile sunt distruse iar hotii ocrotiti de Directia Silvica.
Justiția oameni buni! Uitați-vă ce salarii și pensii au și mai și distrug viețile oamenilor! Trist și strigător la cer!