INSCENARE! Procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe jurnalistii britanici de la Sky News implicati in “investigatia” traficului ilicit de arme militare din Romania. Complicii lor, trimisi in judecata

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata, la data de 02.04.2019, a inculpatilor Szanto Aurelian-Mihai, Pantics Attila-Csaba si Pantics Levente pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.


Cu privire la faptele retinute in sarcina suspectilor R.S.R., (Stuart Ramsay n.n.), S.C.S. si S.J., cetateni britanici, in vederea efectuarii in continuare a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si comunicarea de informatii false, s-a dispus disjungerea materialului de urmarire penala si constituirea unui nou dosar penal.

Prin actul de sesizare s-a retinut faptul ca inculpatii Szanto Aurelian-Mihai, Pantics Attila-Csaba si Pantics Levente (persoane cu dubla cetatenie, romana si maghiara) si suspectii R.S.R., S.C.S. si S.J. (cetateni britanici), au initiat si constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii infractiunilor de comunicare de informatii false si nerespectarea regimului armelor si al munitiilor.

Faptele au fost savarsite in cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul Romaniei, fiind initiate/concepute in Marea Britanie in cursul lunii aprilie 2016 de catre jurnalisti si angajati ai unui post de televiziune britanic, pe fondul pregatirilor necesare realizarii, pe teritoriul Romaniei, a unei ”anchete jurnalistice” referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfasura in mod uzual, sub protectia si cu ingaduinta autoritatilor nationale.

Scenariul asa-zisei ”anchete jurnalistice”, regia si filmarile au fost imaginate si executate cu sprijinul si participarea nemijlocita a celor trei conationali – inculpati in prezenta cauza – a caror prezenta, implicare si sustinere a demersului initiat de sus-numitii cetateni britanici au fost esentiale pentru atingerea finalitatii urmarite de catre acestia in demersul lor de afectare a securitatii nationale a Romaniei prin actul de raspandire in mass-media internationala a unor stiri/date/informatii false de natura a afecta/submina eforturile autoritatilor si diplomatiei romanesti de pozitionare a Romaniei atat in cadrul Uniunii Europene cat si la nivelul organismelor internationale din care face parte, ca membru/partener loial si responsabil, angajat atat in lupta impotriva terorismului, cat si a celorlalte forme de criminalitate, ca parte a unui efort colectiv de asigurare a securitatii globale in general si a securitatii Uniunii Europene in special.

Astfel, incepand cu data de 07.08.2016, mass-media nationala si internationala a preluat si difuzat un material video (”ancheta jurnalistica”) prezentat de postul de televiziune britanic  (post ce beneficiaza de o larga audienta, atat in Marea Britanie, cat si pe plan international) si realizat de suspectul R.S.R., jurnalist, cetatean britanic, prin care se promova in mod fals stirea/informatia potrivit careia, pe teritoriul Romaniei, beneficiind de protectia autoritatilor, traficantii de arme si-ar desfasura in mod nestingerit activitatea, armele fiind vandute de catre acestia inclusiv catre membrii unor organizatii teroriste.

”Ancheta jurnalistica” evoca un asa-zis act de negociere, derulat pe parcursul mai multor luni cu membrii unei grupari de traficanti de arme, echipa postului de televiziune britanic deplasandu-se intr-o zona izolata pe teritoriul Romaniei pentru a se intalni cu persoane din cadrul respectivei grupari si a negocia achizitia unor astfel de arme.

Pentru a conferi veridicitate scenariului imaginat, in materialul inregistrat s-a precizat ca jurnalistii britanici s-au intalnit cu traficantii de arme pe o sosea, dupa care, la indicatiile membrilor gruparii, i-au urmat intr-un loc izolat situat intr-o zona impadurita unde nu era semnal GSM. Apoi, doi traficanti ce purtau haine militare si aveau fetele acoperite cu cagule le-ar fi cerut jurnalistilor sa coboare din masina, i-ar fi perchezitionat, le-ar fi verificat echipamentele si le-ar fi inchis telefoanele mobile in autovehicul.

Apoi, din portbagajului unui autoturism de teren ce nu era prevazut cu numere de inmatriculare, respectivii indivizi au scos mai multe arme (carabine, pistol-mitraliera AKM, pusti cu luneta, pistol), pe care le-au prezentat jurnalistilor britanici.

Din discutiile purtate cu respectiva ocazie, si cu privire la care urmarirea penala avea a stabili caracterul lor regizat, a reiesit ca armele detinute si prezentate de catre traficanti erau doar mostre ale tipurilor de arme pe care membrii gruparii le puteau procura si comercializa, in cantitati insemnate, in vestul Europei si in Orientul Mijlociu.

Asa cum s-a aratat, printre armele prezentate se afla o pusca cu luneta marca ”Steyr Mannlicher”, o pusca semiautomata cu alice, respectiv o pusca ce prezenta caracteristicile unei arme militare tip ”Kalashnikov”.

Tot pentru a conferi veridicitate informatiilor difuzate, jurnalistii au mentionat in cuprinsul ”anchetei jurnalistice” faptul ca filmarea realizata pe teritoriul Romaniei a fost prezentata unor ofiteri din cadrul Agentiei Nationale impotriva Crimelor din Marea Britanie (N.C.A.), care ar fi confirmat ca tipurile de arme, zona unde a avut loc intalnirea cu traficantii de arme si preturile negociate corespund informatiilor pe care agentia le detinea cu privire la respectivul fenomen infractional.

S-a retinut faptul ca, scopul urmarit prin realizarea asa-zisei ”anchete jurnalistie”, nu s-a dorit a se limita doar la evidentierea unui simplu act de trafic de armament ce ar fi avut loc pe teritoriul Romaniei, secventele editate ale materialului inregistrat au fost alternate pe momente cheie cu puternica incarcatura emotionala (prezentarea armelor; confirmarea de catre ”traficanti” a faptului ca vand arme si teroristilor, etc) cu imagini sugestive surprinse in timpul atentatelor teroriste ce au avut loc la Paris in datele de 7-9 ianuarie 2015 la sediul publicatiei ”Charlie Hebdo”, respectiv 13 noiembrie 2015 (Bataclan), atentate ce s-au soldat cu peste 145 de morti.

Astfel, in acest context, mesajul transmis de catre autorii  ”investigatiei jurnalistice” a fost acela ca Romania este o tara nesigura si vulnerabila, nu doar pe dimensiunea asigurarii securitatii frontierelor de stat, ci mai ales pe cea care vizeaza securitatea granitelor exterioare ale Uniunii Europene in zona flancului estic unde traficantii de arme isi  desfasoara activitatea in mod nestingherit pe fondul incapacitatii/complicitatii autoritatilor nationale de a face fata fenomenului, fapte ce pun sub semnul intrebarii nu doar realitatea angajamentelor asumate de Romania in plan international, ci si determinarea statului roman de a se pozitiona ca membru loial si responsabil in arhitectura generala a Uniunii Europene.

Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat faptul ca, dincolo de orice indoiala rezonabila, actiunile suspectilor – cetateni britanici, care au premeditat impreuna cu inculpatii cetateni romani de etnie maghiara plasmuirea unui reportaj fals in integralitatea lui, nu in scopul informarii corecte a publicului, ci al proiectarii deliberate in constiinta publicului a unei stari de fapt imaginare, in care Romania reprezinta un teritoriu propice traficului international de armament si o vulnerabilitate activa pentru tarile Uniunii Europene, se circumscriu elementelor constitutive ale infractiunii prev.de art.404 Cod penal.

Nu in ultimul rand, se impune a fi amintit principiul fundamental de drept, potrivit caruia nimeni nu poate invoca necunoasterea legii (”nemo censetur ignorare legem”), din perspectiva caruia este evident ca, orice subiect de drept cu capacitate de exercitiu avea reprezentarea faptului ca, inventand si prezentand intr-o maniera aparent credibila informatii menite sa caracterizeze o tara membra N.A.T.O. si U.E. drept implicata in traficul interntional de armament, se situeaza in zona ilicitului penal.

De altfel, intregul mod de operare al inculpatilor si al suspectilor demonstreaza indubitabil intentia acestora, nu de a informa/participa la informarea publicului asupra unei chestiuni de interes general, ci de a genera scandal public si a proiecta in constiinta publicului o imagine negativa/defavorabila, cu consecinte grave/imprevizibile la adresa Romaniei careia, in calitate de stat membru UE si NATO, respectiv de candidata la dobandirea calitatii de membra in Acordul Schengen, ii incumba obligatii atat in materia asigurarii securitatii in plan national, cat si responsabilitati in planul participarii la efortul comun de asigurare a securitatii internationale in general si a securitatii UE in special.

Motivat prin raportare la considerente de ordine publica, refuzul autoritatilor britanice de a da curs solicitarilor autoritatilor romane de acordare a asistentei juridice internationale in materie penala, necesara desfasurarii instructiei penale fata de suspectii R.S.R., S.C.S. si S.J., plaseaza intr-o lumina noua demersul ziaristilor britanici de afectare a securitatii nationale a Romaniei.

In acelasi sens, demersul pe care atat Ambasada Romaniei in Marea Britanie, cat si Consiliul National al Audiovizulului (CNA) din Romania l-au intreprins pe langa autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor din Marea Britanie, O.F.C.O.M., referitor la continutul reportajului ”Criminal Gang Selling Military Weapons”, in care se prezinta presupusi traficanti de arme romani, s-a soldat cu  constatarea ca postul de televiziune nu a „falsificat” si nici nu a „inscenat” informatiile prezentate si, prin urmare, nu a incalcat reglementarile britanice.

De altfel, postul de televiziune britanic s-a pozitionat public in favoarea sustinerii neconditionate a documentarului privind presupusii traficanti de arme din Romania, reluand pe parcursul mai multor zile difuzarea asa-zisei ”investigatii jurnalistice” realizate de catre suspectul S.R., in sensul ca acesta si echipa sa au oferit un material solid privind vanzarea de arme in Romania, iar postul de televiziune sustine in totalitate acest material.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii. Dosarul a fost  inaintat spre competenta solutionare  Curtii de Apel Bucuresti. (I.P.)

Leave a Reply