Lovitura de teatru in campania “tortionarul” care il vizeaza pe procurorul general Augustin Lazar! Un document emis de CNSAS devoaleaza minciuna, dovedind ca este vorba despre un alt Lazar

Lovitura de teatru care arunca in derizoriu campania de denigrare a procurorului general Augustin Lazar, acuzat de politie politica intrucat ar fi refuzat sa elibereze un disident anticomunist din Penitenciarul Aiud.


Este vorba despre Iulius Filip, nascut in localitatea timiseana Teremia Mare, care a fost condamnat la inchisoare dupa ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu.

Istoricul Madalin Hodor spune ca afirmatia ca Augustin Lazar a fost “un tortionar” este falsa si prezinta un document emis de CNSAS din care reiese ca s-a facut din nou o confuzie voita, iar cel care a refuzat eliberarea disidentului banatean este un alt Lazar.

„Decizia definitiva de politie politica a lt. col. Lazar Gheorghe, seful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicata in Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit in 2015 numele lui si al altor ofiteri de Securitate care l-au urmarit si torturat in urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazar si nu despre Augustin Lazar vorbea domnul Filip. Afirmatia ca Augustin Lazar a fost «un tortionar» este falsa. Domnia sa a condus comisia de eliberari si nu avea cum sa actioneze direct ca «tortionar» asupra lui Iulius Filip. Cel care a facut-o era lt. col. Lazar Gheorghe”, scrie Madalin Hodor pe contul sau de Facebook.

Istoricul considera ca o discutie despre rolul procurorilor si colaborarea lor cu Securitatea si regimul comunist este bine-venita. „Dar aceasta discutie, care este, trebuie spus, dureroasa prin prisma realitatii, nu poate fi facuta in contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna si manipularea in scopuri strict politice cu adevarul si cu problema delicata a mostenirii comuniste”, precizeaza Hodor.

Presa de casa a PSD a cerut demisia procurorului general, sub pretextul ca “a refuzat in doua randuri sa elibereze un disident anticomunist”, Iulius Filip. “In anii ’80, dupa ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu si si-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul fata de miscarea anticomunista “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat si arestat in mai multe randuri. In final, acesta fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru “propaganda impotriva orandurii socialiste””, scrie presa mainstream, care sustine ca Iulius Filip a incercat de doua ori sa obtina liberarea conditionata, insa a fost refuzat de o comisie condusa, la vremea respectiva, de procurorul Augustin Lazar. (V.E.)

Leave a Reply