Instalata la conducerea Consilului Superior al Magistraturii in decembrie 2018, judecatoarea Lia Savonea este considerata omul lui Liviu Dragnea din CSM si cea care influenteaza toate deciziile institutiei in favoarea PSD.
A reusit sa stranga in jurul ei o majoritate care este favorabila PSD-ului, astfel ca se poate spune ca a girat campania de bulversare a sistemului judiciar pentru a-l tine departe de gratii, deocamdata, pe liderul social-democratilor, care are o condamnare de 3 ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar un apel nesupravegheat indeaproape il poate scoate definitiv din viata publica.
Se pare ca toate aceste servicii facute PSD sunt extrem de profitabile pentru actuala sefa a CSM, fosta presedinta a Curtii de Apel Bucuresti. Astfel, dupa cum reiese din declaratia de avere depusa luna trecuta, Lia Savonea a incasat in 2018 suma de 475.241 lei, drept salariu de membru CSM si diverse alte indemnizatii, suma care reprezinta unul dintre cele mai mari venituri din magistratura.
In conditiile in care OUG nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei stabileste mai multe drepturi pentru magistratii care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, respectiv diurna, cheltuieli de cazare sau de transport, Lia Savonea, care are domiciliul in Chiajna, la 12 kilometri de Bucuresti, a incasat anul trecut o diurna de 124.175,26 lei, doar pentru ca vine la locul de munca din capitala.
De asemenea, vicepresedintele CSM, procurorul Nicolae-Andrei Solomon, a incasat in 2018 suma de 304.741 de lei, in timp ce Simona Marcu, de la Inalta Curtede Casatie si Justitie, fost sef CSM, a incasat in 2018 suma de 406.303 lei si 2.004 euro indemnizatii delegare externa.
Reamintim ca Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie si cu Catalin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru coruptie in doua dosare penale la cate 7 ani de inchisoare. Aceasta s-a remarcat in luna noiembrie 2018, dupa ce a lansat un atac la adresa presedintei Curtii Supreme, Cristina Tarcea, cerand si revocarea acesteia ca urmare deciziei CCR pe completurile de 5 judecatori. (V.E.)