Presedinta Curtii de Apel Timisoara, Erica Nistor, alaturi de vicepresedintii Carmen Parvulescu si Marian Bratis, au semnat scrisoarea initiata de reprezentanta Asociatiei Magistratilor din Romania, Andreea Ciuca, in care membrii CSM sunt somati sa opreasca protestele magistratilor din tara, dar si pe instigatorul Cristi Danilet.
Documentul este semnat de majoritatea presedintilor si vicepresedintilor aflati in fruntea curtilor de apel din tara, care solicita ca acest protest la protestele magistratilor din Romania sa fie adus la cunostinta Consiliului UE – Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI). Redam integral aceasta scrisoare.
„Subsemnatii, presedinti si vicepresedinti ai curtilor de apel din Romania, adresam SECTIEI PENTRU JUDECATORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII prezenta
SCRISOARE DESCHISA
prin care ne exprimam dezacordul fata de modalitatea deformata in care, in aceste saptamani, s-a inteles, de catre unii colegi judecatori, asumarea rolului si locului constitutional si legal al magistratului, prin respingerea oricarui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea si exacerbarea protestelor in afara instantelor, pe scarile acestora, prin acreditarea ideii ca majoritatea judecatorilor/instantelor iau parte la aceste forme de manifestare.
Precizam, in primul rand, ca, astfel cum am sustinut, in mod constant, existenta statului de drept nu poate fi conceputa decat in respectul principiului independentei judecatorului. De aceea, atunci cand s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, in mod concret (si nu doar la nivel de idee generala), am fost de acord ca trebuie sa luam pozitie si sa aparam statutul care ne este conferit constitutional, nu ca privilegiu, ci pentru ca actul de justitie sa se poata desfasura in coordonatele respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
In acest context, subliniem, insa, ca manifestarile de dezacord fata de actiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc intr-un cadru care sa duca in derizoriu demnitatea profesiei de judecator, dupa cum nu ne putem ingadui nici ca aceste manifestari sa aiba forme de pactizare cu politicul sau sa indemne, fie si tacit, la revolte publice.
Este adevarat ca statornicirea, in Legile Justitiei, a unor principii, cum este cel al separarii carierelor judecatorilor si procurorilor – in acord cu statutul constitutional si legal al acestora – a fost solicitata, in repetate randuri, din interiorul sistemului de justitie.
De asemenea, este adevarat, ca atenuarea/incalcarea acestui principiu, prin masuri luate in regim de urgenta, in pofida votului dat in Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemultumeste profund si cu privire la care ne-am exprimat nemultumirea indreptatita.
Dezaprobam, insa, in mod justificat, transformarea nemultumirii in forme radicale de protest, in respingerea vehementa a oricarui dialog cu celelalte puteri, in prezentarea trunchiata, nereala a faptelor in spatiul public, de catre unii judecatori, in scopul obtinerii unor efecte „de strada”, pentru ca, din perspectiva constitutionala si legala, acestea nu pot avea de-a face cu statutul de judecator, cu echilibrul care trebuie sa caracterizeze demnitatea acestei profesii.
Orice abordare contrara inseamna incalcarea atributului de impartialitate fara de care se neaga tocmai principiului independentei judecatorului, in numele caruia, in mod fals, sunt derulate toate aceste manifestari de vreme ce, prin modul lor de realizare, arata ca nu au legatura cu scopul declarat.
De asemenea, ne exprimam dezacordul ferm fata de modul in care se incearca, la nivel intern si international, de catre unii judecatori, participanti la forme radicale de protest, acreditarea ideii ca aceste manifestari constituie vointa si dorinta majoritatii judecatorilor din Romania, in conditiile in care doar 6% din instante au initiat forme de protest!
In acest context, este de neconceput ca un judecator (Cristi Vasilica Danilet) sa se erijeze in persoana „reprezentativa” pentru Justitia Romana si sa vorbeasca in numele judecatorilor, respectiv sa decida ca un grup de 30 de judecatori trebuie sa mearga la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situatia sistemului de justitie, in sens catastrofal, adica al incalcarii grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie sa guverneze statul de drept.
Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului.
Prin urmare, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, care are si abilitarea legala de a ne reprezenta drepturile si interesele, sa ia act de pozitia noastra si sa aiba in vedere masuri concrete menite sa apere aceasta independenta, la nivel intern si international, fata de efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, cum sunt cele anterior redate, de care ne delimitam in mod clar si indreptatit pentru ca respectam statutul de judecator, rolul nostru in societate si dreptul la un proces echitabil.
Solicitam ca aceasta scrisoare deschisa sa fie transmisa Consiliului UE – Formatiunii Justitie si Afaceri Interne (JAI).
Judecator Liviu Gheorghe Odagiu – presedintele Curtii de Apel Alba Iulia
Judecator Aurelian Gheorghe Mocan – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia
Judecator Adrian Emil Hancas – vicepresedintele Curtii de Apel Alba Iulia
Judecator Loredana Albescu – presedintele Curtii de Apel Bacau
Judecator Maria Violeta Chiriac – vicepresdintele Curtii de Apel Bacau
Judecator Elena Barbu – presedintele Curtii de Apel Brasov
Judecator Nicoleta Hadarean – vicepresedintele Curtii de Apel Brasov
Judecator Elisabeta Rosu – presedintele Curtii de Apel Bucuresti
Judecator Luminita Cristiu-Ninu – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti
Judecator Alina Nicoleta Ghica – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti
Judecator Elena Raluca Costache – vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti
Judecator Marius Cristian Epure – presedintele Curtii de Apel Constanta
Judecator Eleni Cristina Marcu – vicepresedintele Curtii de Apel Constanta
Judecator Adina Ponea – presedintele Curtii de Apel Craiova
Judecator Anamaria Cercel – vicepresedintele Curtii de Apel Craiova
Judecator Cosmin-Razvan Mihaila – presedintele Curtii de Apel Galati
Judecator Cristina Trutescu – presedintele Curtii de Apel Iasi
Judecator Laura Baican – presedintele Curtii de Apel Oradea
Judecator Loreley Mirea – vicepresedintele Curtii de Apel Oradea
Judecator Marius Gabriel Sandulescu – presedintele Curtii de Apel Pitesti
Judecator Andra Corina Botez – presedintele Curtii de Apel Ploiesti
Judecator Paul Fratilescu – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti
Judecator Ioana Cirstea Stoenac – vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti
Judecator Maria Andries – presedintele Curtii de Apel Suceava
Judecator Cristinel Grosu – vicepresedintele Curtii de Apel Suceava
Judecator Andreea Ciuca – presedintele Curtii de Apel Targu-Mures
Judecator Ioana Lucaci – vicepresedintele Curtii de Apel Targu-Mures
Judecator Erica Nistor – presedintele Curtii de Apel Timisoara
Judecator Marian Bratis – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara
Judecator Carmen Parvulescu – vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara
Judecator Raluca Emilia Trandafir-vicepresedinte Curtea de Apel Pitesti
(I.P.)
PSD după ce a schimonosit justiției care a luat forma capetelor din care au ieșit noile (fărăde)legi, respectiv ale lui Dragnea & Tariceanu, bagă dihonia si intre magistrați !
Asta au învățat de la Ilici Iliescu, clasa muncitoarea vs intelectualitate ( “noi muncim nu gândim” / “moarte intelectualelor”) si, mai nou, de la marele social democrat Nicolás Maduro:
” Sin embargo, aseguró que Estados Unidos (EE.UU.) subestima al pueblo venezolano y advirtió que cada intento de agresión que realice el imperialismo “se encontrará con una respuesta contundente de las y los patriotas que amamos y defendemos, con valentía, nuestra Patria.”