Apicultorii din Romania si-au dat intalnire langa Timisoara! Organizatorii Targul Apicol Ghiroda 2019 promit un weekend dulce ca mierea de albine

Cel mai dulce targ din calendarul expozitional al primariilor din Timis si-a deschis portile, astazi, in localitatea Ghiroda, langa Timisoara, intr-o atmosfera de sarbatoare pentru crescatorii de albine, comerciantii de produse apicole, dar si pentru dealerii de utilaje necesare in apicultura.


Targul Apicol Ghiroda, aflat la cea de-a IX-a editie, reuneste peste 100 de expozanti din Romania, Serbia, Ungaria si Croatia, care, impreuna – dupa cum a evaluat presedintele Asociatiei Apis-Banatica, Cornel Ciobanas, unul dintre membrii comitetului de organizare -, detin zeci de mii de stupi si familii de albine.

Noutatea absoluta a editiei din acest an este reprezentata de tendinta organizatorilor de a promova apicultura, cresterea albinelor, in randul copiilor, pentru ale cultiva aceasta pasiune inca de la varste fragede.

“Printre vizitatorii  expozitiei apicole de la Ghiroda se numara si cateva grupuri de copii, invitati prin intermediul Palatului Copiilor, carora le-am pregatit mai multe activitati, de la facepainting si desen pe machete, pana la pictura pe stupi si pe forme de ghips. De asemenea, vor asista la lectii deschise despre activitatea familiilor de albine la nivelului unui stup”, a anuntat consilierul local Dorin Andreica, care face parte, de asemenea, din comitetul de organizare a evenimentului.

In cele doua zile ale avenimentului, vor sustine conferinte de specialitate Dragoljub Matici, din Serbia, care va vorbi despre “Selectionarea, producerea si introducerea matcilor in stup”, dar si dr. farmacist Claudia Olteanu, cu o tema foarte interesanta, “Metode terapeutice alternative; Introducere in Aromaterapie”. De asemenea, dr. biochimist Cristina Mateescu va sustine o conferinta de apiterapie cu titlul: “Produsele apicole – beneficii pentru sanatate, riscuri, reactii adverse si contraindicatii”.

In afara de ineditul targului, vizitatorii pot achizitiona toata gama de produse care se obtin dintr-un stup, dar si derivate, precum miere, polen, propolis, nectar, laptisor, ceara folosită la fabricarea lumanarilor.

De asemenea, crescatorii de albine isi pot procura materiale si utilaje necesare in activitatea de crestere si ingrijire a albinelor, de la masti si manusi, pana la stupi, afumatori si centrifugi moderne.

“In acest an, am acordat mai multa atentie Targului Apicol, in ceea ce priveste finantarea si promovarea, intrucat dorim ca, treptat, acesta sa devina unul dintre brandurile comunei Ghiroda, cu identitate grafica proprie. Primaria sprijina apicultorii si continuam sa organizam aceasta intalnire traditionala, de la inceput de martie, a apicultorilor din Banat si din intreaga tara”, a dezvaluit Ionut Satnusoiu, primarul localitatii Ghiroda.

Daca la editiile trecute, numarul vizitatorilor care au trecut pragul Tagului Apicol Ghiroda a fost de cateva mii, in cele doua zile ale evenimentului, de aceasta data, tinand cont si de vremea prielnica evenimentelor in aer liber, organizatorii asteapta in cocheta localitate de langa Timisoara cel putin zece mii de persoane. (Mara Ion)

Leave a Reply