In urma unei cereri de asistenta judiciara internationala transmisa de Secret Service (SUA), politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au derulat investigatii privind implicarea unui grup de romani in diferite forme de frauda informatica si spalarea banilor. Victimele erau cetateni americani, iar prejudiciul cauzat se ridica la aproximativ 34.000.000 de dolari.
Prin intermediul unor site-uri de comert electronic, incepand cu 2016, membrii grupului ar fi postat anunturi cu marfa care in realitate nu exista, convingand victimele sa trimita bani pentru bunurile comandate (inexistente).
In urma solicitarii primite de la autoritatile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de politisti din structurile de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti, Craiova, Cluj, Ploiesti, Pitesti, Olt, Ilfov, Ialomita, Teleorman si Valcea, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 27 de perchezitii la domiciliile si resedintele persoanelor vizate. La perchezitii au participat si agenti ai Secret Service.
In urma actiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unitati centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie si 2 autoturisme (in valoare aproximativa de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari si 5.500 de franci elvetieni.
In aceeasi zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiara a Grupurilor de Criminalitate Organizata din cadrul DCCO, au fost puse in aplicare ordonante de instituire a sechestrului asigurator cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casa si 2 apartamente), cu o valoare totala estimata de 310.000 de euro.
IGPR subliniaza ca, in premiera pentru autoritatile de aplicare a legii din Romania, au fost indisponibilizate criptomonede Ripple si Bitcoin, cu valoare aproximativa de 5.000 de dolari.
In cauza, au fost identificate si conduse 18 persoane la sediul DIICOT, precum si la brigazile de combatere a criminalitatii organizate din Cluj si Craiova.
Totodata, 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmariri din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere in executare a mandatelor internationale de arestare. Ulterior, persoanele in cauza au fost extradate in Statele Unite ale Americii.
Cercetarile efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de frauda informatica, spalarea banilor si constituirea unui grup infractional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Directiei Operatiuni Speciale din Politia Romana. (V.E.)