Fostul secretar al Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, alaturi de primarul Gheorghe Ciuhandu si de alti grei din fosta conducere edilitara a orasului au fost audiati, astazi, la Curtea de Apel Timisoara, in dosarul finantarii ilegale a echipei de fotbal Politehnica Timisoara.
Fiind singurul condamnat in prima instanta, din tot lotul de 10 inculpati trimisi in judecata de DNA, Ioan Cojocari a incercat sa convinga instanta de judecata ca este nevinovat, dar ca forte oculte incearca sa-l scoata tap ispasitor in aceasta afacere sportiva, in care bugetul orasului a fost prejudiciat cu 31,6 milioane de lei.
Din nefericire, in tentativa de a demonstra ca este doar o victima, Ioan Cojocari nu a facut altceva decat sa dea apa la moara procurorilor anticoruptie, care au acuzat faptul ca, daca secretarul Primariei nu aplica viza de legalitate pe asocierea Consiliului Local cu infractorul Marian Iancu, echipa de fotbal nu ar fi fost finantata ilegal de la bugetul orasului.
Prezentam, in exclusivitate, cateva perle din declaratia celui mai influent functionar public din Timisoara anilor 1992-2016, facuta dupa ce procurorul de sedinta i-a permis sa rasfoiasca, pentru cateva minute, dosarul care-l poate trimite la inchisoare.
In primul rand, Ioan Cojocari a negat ca ar sti ce prevede Legea 215/2001 a Administratiei Publice Locale, care interzice finantarea din bani publici a unor entitati private. Apoi, un lucru si mai grav, daca acesta a fost principiul sau profesional: “viza de legalitate aplicata pe asocierea CL Timisoara cu Marian Iancu a fost opinia mea personala, putea fi ignorata”.
La fel de grav a aparut pentru cei prezenti in sala si incercarea de a acredita ideea falsa ca Marian Iancu a pierdut bani din asocierea cu Timisoara.
“Au iesit oamenii in strada pentru a cere bani de la bugetul local pentru Poli Timisoara. In perioada in care Marian Iancu a finantat echipa, am fost peste Steaua si Dinamo. Din aceasta asociere, Marian Iancu a fost pagubit cu 9 milioane de euro. Datorita acestei finantari venite de la Primaria Timisoara, echipa a adus peste 25.000 de spectatori in tribunele stadionului Dan Paltinisanu, dintre care 9.000 erau elevi, copii si chiar si persoane cu handicap. Nimeni din anturajul echipei nu a incasat vreun ban”, a declarat, printre altele, Ioan Cojocari.
Acesta a evitat sa se refere la fostul sau ginere, Victor Aldana Maeste, caruia i s-a incheiat un contract care prevedea un salariu lunar de 50.000 de euro, chiar daca spaniolul freca mai mult banca rezervelor. Dupa cum a scris, la vremea respectiva, presa de specialitate.
In final, presedinta completului de judecata i-a oferit un loc la prezidiu, pentru a-si reciti si semna declaratia. Fostul primar al Timisoarei, a declarat, dupa discursul justificativ a lui Cojocari, ca nu are nicio implicare in aceasta asociere, ca proiectul a fost intocmit de directia de specialitate din primarie, iar domnia sa doar a semnat “ca primarul”.
Un moment de mare impact pentru inculpati a fost provocat de intrarea in sala a avocatei Carmen Obirsanu, cea care, inca din 2010, a atras atentia responsabililor din Primaria Timisoara ca finantarea echipei de fotbal cu bani de la buget este total nelegala. Ulterior, avocata a depus o plangere penala la DNA.
Reamintim ca, in prima instanta, Tribunalul Timis l-a condamnat pe Ioan Cojocari la 3 ani de inchisoare cu suspendare si plata unui prejudiciu in valoare de 27 milioane de lei, in timp ce Gheorghe Ciuhandu, Nicusor Miut, Violeta Mihalache, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Mariana Dimitriu, Alina Pintilie, Ileana Dumitru, Adrian Orza si Smaranda Haraciu au fost achitati. (G.I.)