Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO controversata decizie de inlaturare a sa din fruntea parchetului anticoruptie, sustinand ca in conflictul constitutional solutionat la CCR nu a avut calitatea de parte, ca instanta constitutionala a hotarat revocarea sa, dar ca nu a fost citata si, in consecinta, nu a avut posibilitatea de a se apara.
Potrivit unui raspuns al Parchetului General la o solicitare de informatii a jurnalistilor de la G4media, Laura Codruta Kovesi a detaliat motivele invocate in plangerea depusa la CEDO.
“Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute inConventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala.
Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi, nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de „intervenienta” pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea.
Decizia Curtii Constitutionale nu a putut fi contestata, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea Deciziei Curtii Constitutionale. Astfel, am reclamat si faptul ca nu exista in dreptul intern un temei de drept prin care sa poata fi exercitata o cale de atac impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018.
In procedura in care Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garantiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, avand in vedere ca nu exista in dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept si o procedurai nterna bazata pe criterii obiective care sa imi ofere dreptul la o contestatie privitoare la drepturile si obligatiile cu caracter civil referitoare la masurile disciplinare dispuse de ministrul justitiei si decise de Curtea Constitutionala printr-o decizie definitiva, fara cale de atac ”, a declarat Laura Codruta Kovesi in raspunsul pentru G4media, dat prin intermediul Biroului de presa al Parchetului General.
Pe 9 iulie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a fost obligat in acest sens de Curtea Constitutionala. (V.E.)
Pai ii arat si eu ceva documente de când domnia sa era ditamai procurorul general al romaniei si la fel proceda si domnaia sa. incalca drepturi. se pare ca nu ii convine acum. La fel cum procurori din subordinea sa (ca procurorii sut subordonati ierarhic) incalcau legea si nu lua nici o masura.
Acum CEDO se ocupa si de dreptul omului de a fi șef????