„Taxa pe lacomie” a fost ignorata de leu! Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la cel mai redus nivel din ultima jumatate de an

Chiar daca PSD-ALDE au introdus „taxa pe lacomie” pentru a putea mentine deficitul bugetar sub pragul critic de 3%, masura publicata in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare din prima zi a anului viitor, ultima perioada a fost una favorabila pentru leu.


Negocierile lungi cu companiile din sectoarele vizate, in special cel bancar, au calmat spiritele prin micsorarea „taxei” iar reducerea plasamentelor in dolari americani, dupa valul de critici al presedintelui Trump la adresa Fed, s-a reflectat in scaderea cursului principalelor valute.

Euro a inceput perioada cu o medie de 4,6550 si a incheiat-o la 4,6413 lei, cel mai mic curs incepand cu jumatatea lui septembrie. Tranzactiile din ultima sedinta a intervalului s-au realizat in culoarul 4,636 – 3,643 lei.

Cotatiile leului de pe pietele internationale din cele doua zile in care piata a fost inchisa cu ocazia Craciunului s-au stabilizat la culoarul 4,638 – 4,648 lei.

Ramane de vazut cum se vor reflecta in economia reala cresterile de taxe. Ele vor provoca, cu siguranta, majorarea inflatiei, intr-un moment in care aceasta coborase spre 3,5%, limita superioara a culoarului acceptat de BNR.

Intr-un document comun semnat de economistii sefi ale principalelor banci locale se precizeaza ca „in contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor in Romania va dezechilibra balanta de plati si raportul cerere/oferta pe piata valutara, creand presiune pe cursul leului”.

Cursul dolarului american a cunoscut cea mai ampla scadere, de la 4,1067 la 4,0610 lei, cea de la sfarsitul perioadei fiind stabilita la 4,0686 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,123 si 1,142 franci/euro, iar media ei a coborat de la 4,1251 la 4,0985 lei.

Obiceiul autoritatilor centrale si locale de la sfarsitul anului de a cheltui banii ramasi in bugete, a reglat nivelul lichiditatii din piata monetara. Aceasta a facut sa scada nivelul dobanzilor interbancare.

La sfarsitul perioadei, indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, se situa la 3,03%, cel mai redus nivel al ultimei jumatati de an, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,33%, valoare care se ma intalnea la jumatatea lui iunie.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a oprit la 3,43% iar cel la 12 luni a coborat la 3,52%.

Dolarul nu a profitat de a patra majorare din acest an a dobanzii de politica monetara, la 2,25 – 2,50%, operata de Rezerva Federala americana, dupa valul de critici ale presedintelui Trump, care ameninta chiar cu demiterea sefului Fed, Jerome Powell.

La aceasta s-a adaugat blocajul bugetar al administratiei americane, provocat tot de Casa Alba care doreste sa includa in legea bugetara ridicarea zidului de la frontiera cu Mexic, masura promisa in fosta campanie prezidentiala.

Perechea euro/dolar a urcat de la 1,1303 la 1,1485 dolari, iar tranzactiile de la finalul intervalului se realizau intre 1,1381 si 1,1421 dolari.

Dupa ce a urcat la aproape 4.500 dolari, indicele bitcoin calculat de Bloomberg a scazut la sfarsitul perioadei la 3.789 dolari. (R.G.)

NOTA! Analiza cuprinde perioada 17 – 26 decembrie.

Leave a Reply