Temporizarea accesului in Alianta Vestului a altor municipii din Romania, dupa cum a anuntat primarul Nicolae Robu, a determinat preluarea modelului patentat la Timisoara de alti primari din tara si “clonarea” rapida a acestui gen de alianta edilitara.
Astfel, luni, 17 decembrie, la ora 12, la sediul Primariei Suceava a fost semnat un acord cadru pentru infiintarea Aliantei de Nord-Est, denumita juridic Asociatia “Moldova se dezvolta”.
Membrii fondatori ai Aliantei de Nord-Est sunt primarii din Suceava, Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Roman, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, respectiv Ion Lungu, Catalin Flutur, Mihai Chirica, Dragos Chitic, Lucian Micu, Mihaita Negura si Ilie Boanches.
Documentul semnat, luni, este doar un acord cadru de colaborare, urmand ca pana la sfarsitul primului trimestru a anului 2019 sa fie creata structura juridica de tip Asociatie Intercomunitara, iar infiintarea structurii sa primeasca acordul Consiliilor Locale din cele sapte orase, ceea ce in cazul Aliantei Vestului nici nu s-a luat in discutie.
„Vreau sa spun din start ca nu este o replica la Alianta Vestului. Problemele Moldovei sunt mai grave decat problemele vestului. Nu avem o autostrada care sa lege Moldova de celelalte regiuni istorice. Dorim sa initiem proiecte de dezvoltare regionale si locale care sa contribuie la dezvoltarea Moldovei, la reducerea decalajelor fata de celelalte regiuni istorice ale tarii. Asocierea noastra este cu scopul de a avea eficienta in promovarea proiectelor noi de infrastructura, de investitii publice sau private, a proiectelor noi, fara a exclude participarea autoritatilor centrale, europene”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a lansat invitatia catre celelalte municipalitati din zona vizata sa adere la acest demers.
La randul sau, primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, a tinut sa precizeze ca Asociatia „Moldova se dezvolta” nu are culoare politica.
„Nu este un manifest politic, nu are nicio culoare nu se adreseaza unui anumit grup de politicieni sau administrativ. Nu suntem pe picior de razboi cu o alta alianta sau cu statul, ci intr-o relatie de colaborare fireasca”.
Pe de alta parte, primarul Botosaniului a dezvaluit, frust, motivul asocierii celor sapte orase.
„Doar nevoia ne-a adus aici pe toti, pentru ca fiecare am incercat sa dezvoltam proiecte si am sperat in capacitatea administrativa a statului sa rezolve aceste probleme. Avem o experienta cu totii in a scrie proiecte, dar nu avem o voce comuna. Ne-a ajuns cutitul la os”, a explicat Catalin Flutur, increzator in potentialul Aliantei de Nord-Est.
“Am mare incredere in ceea ce s-a semnat astazi . Cred in potentialul de dezvoltare a acestei regiuni si sper ca intr-un interval rezonabil de timp vom reduce decalajul pe care il avem fata de regiunile din Vestul tarii”. Spre deosebire de cei din Alianta Vestului, moldovenii au anuntat ca, de fapt, s-a semnat certificatul nasterii unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), prin care se vor putea accesa fonduri europene eligibile.
Ofensiv, dupa cum s-a manifestat in ultima vreme, primarul Mihai Chirica a atentionat Guvernul sa nu incerce desfiintarea acestor structuri. “Daca se va incerca defiintarea prin lege a acestor structuri, vom interveni tot noi. Avem toate caile necesare intr-o Uniune Europeana sa ne gasim structurile necesare care sa ne ajute la dezvoltarea Europei”, a precizat edilul moldovean exclus din PSD. (G.I.)