Baroul Timis protesteaza fata de perchezitionarea avocatilor la intrarea in sediul Politiei Timis! “Legea nu interzice accesul avocatilor in unitatile MAI avand asupra lor telefonul mobil”, spune decanul Sergiu Stanila

Perchezitionarea unui avocat la intrarea in sediul IPJ Timis a starnit revolta decanului Baroului Timis, Sergiu Stanila, care e emis un comunicat in care atrage atentia ca acest gen de incidente reprezinta o incalcare a dreptului la aparare al persoanelor fizice ori juridice, in conditiile in care calitatea avocatului de partener indispensabil al justitiei este ocrotita de lege. Iata comunicatul publicat astazi sub semnatura decanului Sergiu Stanila.


“Baroul Timis a luat act de incidentul in care, in mod abuziv, un lucrator al IPJ Timis a procedat, la intrarea in sediul IPJ Timis, la perchezitionarea corporala a unui avocat, membru al Baroului Timis, acesta din urma aflandu-se in exercitarea atributiilor profesionale, in temeiul unui contract de asistenta juridica legal incheiat cu clientul sau.

Facem precizarea ca perchezitionarea corporala s-a realizat in scopul identificarii de telefoane mobile, desi anterior avocatul se legitimase si fusese inregistrat in Registrul de intrare persoane aflat la ofiterul de serviciu de la poarta IPJ Timis, plasand benevol telefonul mobil aflat asupra sa in casuta special amenajata in acest scop.

Potrivit art. 34 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 republicata, perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.

In urma reclamarii comportamentului abuziv al lucratorului IPJ Timis, am primit raspunsul anexat prezentului comunicat, din care rezulta urmatoarele:

  • accesul in unitatile M.A.I. este reglementat prin Ordinul M.A.I. nr. S/108/27.05.2011, document clasificat, aflat sub incidenta Legii nr. 182/2002 si H.G. nr. 585/2002;
  • in ceea ce priveste accesul persoanelor in unitatile M.A.I., avand asupra lor mijloace de inregistrare audio-video, sau de comunicare la distanta, acestora nu le revine obligatia de a le depune in locurile special amenajate sau de a le preda la punctele de control acces, insa refuzul predarii sau depunerii, atrage interzicerea accesului.
  • Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate nu contine nicio interdictie in legatura cu accesul avocatilor avand asupra lor telefonul mobil, in unitatile M.A.I..
  • H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania nu interzice accesul avocatului avand asupra sa telefonul mobil, in unitatile M.A.I..
  • Potrivit dispozitiilor art. 105 din Anexa acestui act normativ, este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, inregistrat audio-video, de copiat din baze de date informatice sau de comunicare la distanta, in locurile in care se afla informatii secrete de stat.
  • Potrivit art. 333 alin. 1 din Anexa acestui act normativ, este interzisa utilizarea mediilor de stocare amovibile, a software-ului si a hardware-ului, aflate in proprietate privata, pentru stocarea, procesarea si transmiterea informatiilor secrete de stat.
  • Potrivit art. 334 din Anexa acestui act normativ, este interzisa introducerea mediilor de stocare amovibile, a software-ului si hardware-ului, aflate in proprietate privata, in zonele in care se stocheaza, se proceseaza sau se transmit informatii clasificate, fara aprobarea conducatorului unitatii.
  • Telefonul mobil nu poate si nu trebuie sa fie asimilat acestor dispozitive tehnice enumerate de legiuitor, functia sa de baza nefacand parte dintre cele prohibite de lege.

In exercitarea profesiei sale, avocatul este independent si se supune numai legii, statutului profesiei si codului deontologic. Avocatul promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului. Avocatul are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata instantelor autoritatii judecatoresti si a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor si institutiilor publice, precum si in fata altor persoane fizice sau juridice, care au obligatia sa permita si sa asigure avocatului desfasurarea nestingherita a activitatii sale, in conditiile legii. In exercitarea dreptului de aparare avocatul are dreptul si obligatia de a starui pentru realizarea liberului acces la justitie, pentru un proces echitabil si intr-un termen rezonabil. In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta avocatul este protejat de lege. Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa.

Contactul dintre avocatul si clientul sau nu poate fi stanjenit sau controlat, direct sau indirect, de niciun organ al statului. In exercitarea profesiei, avocatii sunt parteneri indispensabili ai justitiei, ocrotiti de lege.

Avocatul aflat in exercitarea atributiilor sale profesionale nu poate fi lipsit in mod abuziv si nelegal de telefonul mobil, mijloc de comunicare cu clientii, cu reprezentantii organelor profesiei, instantelor de judecata etc.

Avocatul aflat in exercitarea atributiilor sale profesionale nu poate fi prezumat a fi de rea credinta, doar in situatiile in care se dovedeste incalcarea dispozitiilor Legii nr. 182/2002 sau H.G. nr. 585/2002, acesta urmand sa raspunda conform prevederilor legale.

Baroul Timis intelege sa isi exprime in mod neechivoc rezerva fata de orice comportament abuziv si nelegal care aduce atingere avocatului si profesiei de avocat.

Ridicarea telefonului mobil aflat asupra avocatului aflat in exercitarea atributiilor profesionale, precum si interzicerea accesului avocatului in unitatile M.A.I. sau altele similare, daca acesta are asupra sa telefonul mobil, reprezinta o incalcare a drepturilor avocatului enumerate mai sus, reprezinta o incalcare a dreptului la aparare al persoanelor fizice ori juridice in cauza, reprezinta o incalcare a liberului acces la justitie si o nesocotire a calitatii avocatului de partener indispensabil al justitiei, ocrotit de lege”, se mentionea in comunicatul Baroului Timis. (I.P.)

Leave a Reply