Perchezitii la resedinta consulului Arabiei Saudite din Istanbul, dupa disparitia unui jurnalist de la New York Times! “A fost ucis si transat in doar 7 minute de catre un comando saudit”

Politia turca a inceput, miercuri, perchezitia la resedinta consulului Arabiei Saudite din Istanbul, in cadrul anchetei cu privire la disparitia jurnalistului disident Jamal Khashoggi.


Aceasta perchezitie, efectuata de o echipa de 10 politisti, survine la doua zile dupa una similara efectuata luni la Consulatul saudit din Istanbul, unde autoritatile turce suspecteaza ca Jamal Khashoggi ar fi fost asasinat de catre un comando saudit venit de la Riad la 2 octombrie. 

Perchezitia la resedinta consulului fusese programata pentru marti seara, dar a fost amanata, deoarece autoritatile saudite au invocat prezenta familiei consulului in incinta, potrivit ministrului turc de externe Mevlüt Cavusoglu.

Consulul Mohammad Al-Otaibi care – potrivit media turce – a fost prezent la consulat cand a avut loc presupusa asasinare a lui Khashoggi, a parasit Istanbulul marti dupa-amiaza, cu destinatia Riad.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, care a disparut, pe 2 octombrie, in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, si despre care se presupune ca ar fi fost asasinat, ar fi fost ucis in 7 minute, a declarat un inalt oficial turc pentru publicatia Middle East Eye, citat de Digi24.ro.

Oficialul ar fi ascultat inregistrarile audio facute de smartwatch-ul pe care Khashoggi il purta si pe care l-ar fi pornit chiar inainte sa fie ucis.

Khashoggi ar fi fost dus cu forta din biroul Consulului General intr-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masa. Oficialul turc spune ca pe inregistrare se aud tipetele disperate ale jurnalistului. Dupa ce trupul sau ar fi fost transat, o duba neagra ar fi intrat in consulat pentru a lua ramasitele.

„Nu a existat nicio tentativa de a-l interoga. Au venit special sa il ucida”, a declarat oficialul turc.

Salah Muhammad al-Tubaigy, seful echipei de legisti de la serviciul de inteligenta saudit, s-a numarat printre cei 15 cetateni sauditi care au aterizat la Ankara in toiul noptii, cu un avion privat, aducand cu ei un fierastrau, si care au plecat in aceeasi zi.

Oficialul turc sustine ca Tubaigy a inceput sa transeze corpul jurnalistului, dupa ce l-a injectat cu o substanta, in timp ce Khashoggi era constient inca.

Pe inregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomanda celorlalti asasini sa asculte muzica. „De fiecare data cand fac treaba asta imi place sa ascult muzica. Ar trebui sa faceti si voi la fel”, ar fi spus acesta. O versiune audio de 3 minute a inregistrarii ar fi ajuns in posesia ziarului Sabah, insa jurnalistii nu au publicat-o inca.

O sursa a declarat pentru New York Times ca Tubaigy a sosit in Turcia cu un fierastrau. Tubaigy este si presedintele Organizatiei saudite de patologie si medicina legala, precum si membru al Asociatiei Saudite pentru patologie.

In 2014, ziarul Asharaq al-Awsat, din Londra, i-a luat un interviu lui Tubaigy, in care acesta vorbea despre o „clinica mobila” partial conceputa de el, cu ajutorul careia medicii legisti pot efectua autopsii in doar 7 minute pentru a determina cauzele unei morti.

Pana acum, Arabia Saudita a negat orice implicare in disparitia lui Jamal Khashoggi si a afirmat ca acesta a parasit consulatul in aceeasi zi in care a intrat. Sauditii nu au adus insa dovezi video care sa il arate pe jurnalist parasind consulatul. Conform ultimelor informatii, Arabia Saudita ar urma sa recunoasca uciderea jurnalistului disparut.

Jamal Khashoggi, jurnalist al The Washington Post, a disparut in dupa-amiaza zilei de 2 octombrie, dupa ce a fost vazut pentru ultima oara intrand in sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Jamal Khashoggi nu a fost un oponent radical al regimului Salman.

Articolele sale trateaza in mod echilibrat actiunile puterii de la Riad, alaturi de numeroase critici, aducand si laude printului mostenitor pentru ceea ce reprezinta, in viziunea jurnalistului, „schimbari pozitive”, asa cum pot fi privite acordarea dreptului femeilor de a conduce autovehicule sau relaxarea restrictiilor de natura culturala, intr-o societate profund conservatoare si puternic marcata de preceptele islamului.

Printul Mohammad bin Salman ar fi ordonat desfasurarea unei operatiuni pentru atragerea pe teritoriul saudit a lui Khashoggi, autoexilat in Virginia, Statele Unite, pentru a-l trimite in detentie.

Khashoggi ar fi fost contactat pe parcursul ultimelor luni de oficiali de rang inalt de la Riad pentru a-l ademeni cu diverse beneficii, inclusiv cu pozitii importante, daca s-ar intoarce in Arabia Saudita. Jurnalistul a fost sceptic in fata unor astfel de oferte, spunandu-i unui apropiat ca nu crede in niciun fel de promisiune din partea guvernului saudit, singurul scop real al regimului Salman fiind „sa-i faca rau”. (I.P.)

Leave a Reply