Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, a fost audiat la Parchetul General. Surse din randul anchetatorilor sustin ca Speranta Cliseru a fost chemata, miercuri, pentru a da explicatii procurorilor despre dosarul violentelor produse la mitingul diasporei din 10 august.
Prefectul Capitalei a decis ca fortele de ordine sa ii disperseze pe protestatarii prezenti la mitingul diasporei.
Decizia procurorilor vine la o zi dupa ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost prezent la audieri in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, in legatura cu violentele inregistrate la mitingul diasporei din 10 august.
La sedinta a participat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), maiorul Laurentiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publica al Jandarmeriei Capitalei si coordonatorul actiunii jandarmilor la protestul din 10 august, Sebastian Cucos, schimbat recent de la conducerea Jandarmeriei, cu Ionut Sindile. De la audieri a lipsit, insa, prefectul Capitalei, Speranta Cliseru.
Opozitia a adus critici, dupa audierea ministrului Carmen Dan. Ovidiu Ratechi (PNL) a declarat ca el şi colegii sai din opozitie au putut afla, in ciuda atitudinii agresive a parlamentarilor PSD, ca, „in mod informal, de facto, aceasta a coordonat operatiunile privind interventia autoritatilor statului asupra participantilor la mitingul din 10 august”
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marti, dupa audierea din Comisia pentru aparare a Camerei Deputatilor, ca nu a vorbit cu prefectul Capitalei in ziua de 10 august, atunci cand a avut loc mitingul violent din Piata Victoriei si cand a fost semnat ordinul de evacuare a Pietei.
“Am facut precizarea ca nu am vorbit cu doamna prefect in cursul zilei de 10 august”, a declarat Carmen Dan. Intrebata daca nu a stiut ca prefectul semnase ordinul de evacuare a Pietei Victoria, Carmen Dan a spus: “Am primit informatia pe fluxul informational pe care vi l-am precizat, conform prevederilor legale, dupa ce s-a semnat ordinul de restabilire”.
Procurorii au inregistrat, pana in prezent, 386 de plangeri depuse de protestatari impotriva jandarmilor, a informat Parchetul General, care a mai precizat ca la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au fost deschise, in urma violentelor de la protestul din 10 august, 22 de dosare penale. (V.E.)