Controversatul proiect de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, precum detentia la domiciliu si de weekend, pentru condmnarile de maxim 5 ani, a fost adoptat, astazi, de Camera Deputatilor.
Proiectul a fost initiat de un grup de parlamentari PNL, dar a fost modificat substantial de deputatii juristi PSD si ALDE. Cei care au comis infractiuni cu violenta, recidivistii, precum si cei care au fost condamnati pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta nu pot beneficia de aceste masuri.
Proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi pentru, 81 impotriva si 6 abtineri.
Potrivit proiectului, prin decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, beneficiaza de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica.
Luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor dadea aport favorabil proiecului, cu 13 voturi “pentru”, noua voturi “impotriva” si doua abtineri.
In 11 aprilie, Comisia juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.
De asemenea, Comisia juridica a decis ca “masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica”.
Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse deoarece “opinia publica nu doreste asa ceva”.
O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar. (V.E.)