Dosarul devalizarii statiunii Baile Herculane, in care este cercetat si fostul procuror timisorean, actualmente executor judecatoresc, Gheorghe Brad, scoate la iveala o serie de complicitati la nivelul Curtii de Apel Timisoara. Judecatorii Anca Buta si Florin Motiu, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, sunt acuzati ca-l simpatizeaza pe omul de afaceri Alexandru Gavrilescu, cercetat de procurorii DIICOT in acelasi dosar, care ar fi fost ajutat sa puna mana pe patrimoniul SC “Hercules” SA Baile Herculane.
Tocmai din acest motiv, avocatii societatii de turism din Caras-Severin au solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea dosarului de faliment la o alta instanta din tara, in conditiile in care cei doi magistrati au refuzat sa se abtina de la solutionarea acestei cauze, desi au mai pronuntat hotarari care au vizat SC “Hercules” SA.
Suspiciunile de favorizare a clanului Gavrilescu, compus din fiul Alexandru, sotia Antoanela, mama Artimiza si tatal Gavril, au fost starnite inca din 2001, cand SC “Hercules” SA Baile Herculane a fost supusa unor proceduri prealabile de privatizare. Este momentul in care clanul Gavrilescu a declansat o actiune de capusarea societatii, care s-a derulat de-a lungul timpului, prin intermediul mai multor firme infiintate in acest scop. In cele din urma, cu complicitatea unor avocati, executori judecatoresti si altor interpusi, “Hercules” SA a ajuns datoare vanduta la clanul Gavrilescu, in baza unor documente false.
Intr-o prima etapa, Alexandru Gavrilescu a reusit sa se inscrie la masa credala a societatii cu suma de 5 milioane de lei, dupa ce a pretins nu mai putin de 5.500 de dolari pentru fiecare aparat de aer conditionat montat la hotelul Minerva. Aceasta datorie, validata de instanta banateana, a destabilizat unitatea si a condus la executarea silita a patrimoniului acesteia si declansarea procedurii de insolventa. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe executorul Gheorghe Brad chiar de vanzare a unor bunuri aflate sub sechestru judiciar…
“In a doua etapa, dupa o pregatire de mai multi ani, clanul Gavrilescu a mai prezentat doua creante false de 500.000 si 600.000 de euro, insa judecatorul sindic de la Tribunalul Caras-Severin le-a respins ca fiind nelegale. Numai ca Gavrilestii au contestat decizia la Curtea de Apel Timisoara, iar aici, dupa ce s-au schimbat mai multe complete de judecata din cauza unor abtineri si recuzari, dosarul a ajuns, paradoxal, tot pe mana judecatorilor Anca Cristina Buta si Florin Motiu”, scriu jurnalistii de la Ziua News, citand surse din preajma dosarului.
Toate falsurile efectuate de Alexandru Gavrilescu au fost date-n vileag, intr-un dosar penal care-si urmeaza cursul la DIICOT Caras-Severin. Acelasi dosar in care sunt cercetati penal executorul judecatoresc Gheorghe Brad si avocatul Rusu Istrate.
In prezent, soarta celor doua creante false ale lui Gavrilescu se judeca la Curtea de Apel Timisoara, dosarul fiind repartizat pe completul acelorasi magistrati, Anca Cristina Buta si Florin Motiu.
De remarcat ca numele celor doi magistrati a fost legat si de scandalul Moldomin, (unde au fost audiati ca martori), in care a fost implicat vicepresedintele Curtii de Apel, Catalin Serban. Acesta a pretins partii interesate o spaga de 60.000 de euro, sustinand ca ii poate determina pe colegii sai judecatori, Anca Cristina Buta si Florin Motiu, sa rastoarne situatia in recurs in favoarea mituitorilor. Ca sa nu mai existe niciun dubiu privind aceasta masinatiune, Catalin Serban a negociat spaga telefonic din locuinta colegei sale, judecatoarea Anca Buta, fiind interceptat de organele de urmarire penala. A fost prins in flagrant, dupa ce a incasat suma de 50.000 de euro.
Trimis in judecata pentru trafic de influenta, Catalin Serban a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, in timp ce sotia sa, notarul public Mihaela Ramona Serban, acuzata de complicitate, la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte, in aceste zile, asupra cererii de stramutare a dosarului de faliment a SC “Hercules” SA, cunoscandu-se faptul ca tandemul de magistrati Buta – Motiu au refuzat cererile legitime ale creditorilor societatii ca procesul sa fie suspendat pana la solutionarea dosarului penal privind falsurile si vanzarile ilegale de active aflat in lucru la DIICOT Caras-Severin. (Vlad Enciu)
Ce te pricepi…
Cum se face ca in toate dosarele controversate de insolventa in care sunt suspiciuni de coruptie sau chiar se cerceteaza fapte de coruptie apare mereu tandemul de judecatori Motiu si Buta ?
F interesant subiectu’! Lumea crede ca doar judecatorii de penal sunt șpagari, insa eu va spun ca cei la secția comercială a Curtii sunt cei mai mari șpagari! Nu va supărați, vicele Catalin Serban a luat șpagă pt o cauza penală sau comercială? Hm? Seracin va poate confirma inclusiv mercurialul spagii pe la Țiroga si Bratiș!Arpi ai ceva de spus in apărarea lui Bratiș?
Da’ Buta cum o ajuns judecatoare de Curte dl Ilas? Soțul musulman bosniac apropiat de PSD e răspunsul, ia verificați! Oricum Anca Buta e o umbră la propriu de cand cu afacerea Șărban, stă cu frica in sân ca urmează sa fie ridicată din sala de judecată ca s a demonstrat ca a sunat de la ea de acasă de pe fix spăgaru de vice sa intrebe de bani, ceea ce ma face sa cred ca are motive sa fie supravegheată si e in câmpul tactic ca element de vulnerabilitate!!