Un acord de recunoastere a vinovatiei incheiat cu procurorii de un medic acuzat de luare de mita in dosarul diplomelor de licenta fara studii, in care sunt vizate doua universitati din Arad, a adus si prima condamnare din acest scandal de coruptie.
Profesorul universitar Lucian Paiusan (foto), de la Facultatea de Medicina Generala a Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad, care a colaborat cu anchetatorii, a beneficiat de clementa judecatorilor si a fost condamnat la doar 2 ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare, pe o perioada de incercare de trei ani.
De asemenea, instanta a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 1.850 de euro, primita cu titlu de mita de la studenti, si anularea mentiunilor inscrise la disciplina Morfopatologie, din luna iulie 2017, din lucrarile de examen, registru matricol si cataloagele de examen privind pe studentii Sager Muhammad, Awad Mohammad, Shalata Haya, Dahamshi Emad, Dahamshi Mohammad, Sanallah Madhat, Aboo Obaid Hesham, Abu Rabia Anian, Madjid Hussaini, El Fakir Walid si Nasser Rami.
In acest dosar mai sunt cercetati si alti medici, printre care Allbertto Radu Jipa, de la Unitatea Primire Urgente a Spitalului Judetean Arad, Laura Nicolescu, sefa Sectiei de recuperare medicala fizica, Ramona Gligor, medic primar la laboratorul de analize al spitalului, dar si Emil Urtila, dar si Emil Urtila, fostul sef al Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din Timisoara.
Reamintim ca, in urma celor peste 100 de perchezitiilor efectuate, la sfarsitul lunii iulie 2017, in dosarul de coruptie “Diplome de licenta fara studii”, politistii au ridicat peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice. Totodata, din cele 36 de persoane cercetate pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, sase au fost retinute pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentate judecatorilor cu propunere de arestare preventiva.
Surse judiciare au declarat ca, in urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit la medicul timisorean Emil Urtila, profesor la una dintre universitatile in discutie, suma de 200.000 de euro si liste cu numele unor studenti.
Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.
Unii studenti straini, inscrisi la grupele de invatare a limbii romane, au fost promovati la toate examenele anuale, in schimbul unor sume de bani, chiar daca nu intelegeau, inca, limba romana.
De asemenea, tot in schimbul unor sume de bani, studentii primeau in timpul examenelor sustinute on-line raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii universitatilor prin mesaje text (SMS).
De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea. Informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurile de la examen in testul on-line, astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra. (G.I.)