Traditionala seara de colinde organizata de Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat i-a atras, si in acest an, pe reprezentantii de frunte ai comunitatii moldovenilor stabiliti in Timis si pe invitatii lor, care au luat cu asalt restaurantul studentesc din Complex pentru a-l primi pe Mos Craciun, dar si alaiurile de colindatori venite de departe, din locurile copilariei.
Un program dens prezentat de Calin Petrescu, de la Radio Timisoara, cu multe formatii si obiceiuri specifice sarbatorilor de iarna, dar si inedite reprize de reclama la pastrav in brad, extrem de apreciat de moldoveni, sau obiecte decorative lucrate manual.
Ca de fiecare data, artistul plastic Marius Mateas, profesor la Facultatea de Mecanica din cadrul UPT, si-a prezentat picturile pregatite pentru acest eveniment, care au fost scoase la vanzare in scop caritabil.
Un moment special a fost reprezentat de discursul primarului Timisoarei, Nicolae Robu, care, dupa ce a primit o icoana sfintita de la presedintele de onoare al asociatiei, generalul (r) Gheorghe Atudoroaie, i-a asigurat pe toti moldovenii prezenti la eveniment de ajutorul sau legal, din postura publica in care se afla.
Paradoxal, desi in sala se afla unul dintre membrii staff-ului lui ACS Poli, impresarul Cristea Opria, primarul orasului l-a ignorat cu desavarsire. Poate si pentru a nu credita public un personaj arogant, fara multa scoala, care-si ornase masa cu doua sticle de whisky si cativa sustinatori galagiosi.
“Cred ca am asistat la una dintre cele mai reusite seri de colinde din ultimii ani, pentru ca am pregatit un program diversificat, iar cele mai asteptate formatii de colindatori nu au mai fost programate la inceput, ca de obicei, pentru a mentine interesul participantilor pana la sfarsit”, a apreciat vicepresedintele organizatiei moldovenilor din Banat, Toader Apavaloaie.
Dupa alaiurile din Timis, Satu Mare, Bistrita si Neamt, cu un inedit joc al calusarilor, cel mai asteptat ansamblu prezent la evenimentul obiceiurilor de Craciun a fost cel din judetul Suceava, care a incantat asistenta prin colindele pregatite, dar si prin jocul mosilor sau a caprelor. (G.I.)