Sifonarea banilor publici prin intermediul chiriilor decontate firmelor private, care pun la dispozitia deconcentratelor spatii generoase pentru desfasurarea activitatii, continua la Timisoara, desi in ultima vreme se manifesta un proces vizibil de mutare a institutiilor de stat in sedii proprii sau in cladiri apartinand domeniului public.
Dupa ce, in urma cu cativa ani, Agentia pentru Protectia Mediului Timisoara a decis sa nu mai achite 8.000 de euro pe luna firmei Scalini, apartinand afaceristului Ovidiu Ciuhandu, pentru cateva incaperi dintr-o cladire situata langa Pencoop, si si-a construit un sediu nou pe bulevardul Liviu Rebreanu, apoi ANAF Timis a renuntat la gazduirea Fratilor Cristescu si si-a cladit un sediu de aproape 50 milioane de euro in Piata 700, recent, din septembrie 2017, Camera de Conturi Timis si-a mutat activitatea in cladirea noua de pe bulevardul Republicii, iar, si mai recent, din octombrie 2017, Biroul Vamal de Interior Timis si-a gasit locul in Parcul Industrial si Tehnologic (PITT), care apartine CJ Timis.
Ba, chiar, la un moment dat, chiar si PSD Timis a fost pe punctul de a se muta intr-un spatiu propriu, in zona Pietei Iosefin, ce putea fi achizitionat de la Primaria Timisoara la un pret de taraba, noroc cu vigilenta consilierului local Folica Petrica, care s-a opus tranzactiei si a salvat vreo 500.000 de euro la bugetul local…
Raman, pe mai departe, sa-si desfasoare activitatea in sedii apartinand unor agenti privati o serie de institutii importante din Timisoara, printre care Inspectoratul Scolar Judetean Timis si Maternitatea Odobescu, chiriasi pe aproape 10.000 de euro la Fundatia Caritatea, dar si Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in Complexul Iulius Mall, al ieseanului Iulius Dascalu, ANIF Timis, in cladirea Saiftim, din Piata 700, apartinand fostului ministru PSD-ist al Sanatatii, Ovidiu Branzan, sau Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, in cladirea Constructim, apartinand omului de afaceri cu ramificatii in fostul PDL, Lucian Perescu.
De altfel, OPC Timis pare sa-si fi descoperit locul ideal de functionare, la doi ani dupa plecarea dintr-un spatiu tot privat, si inchiriat tot pe bani multi, apartinand Trustului Agenda, proprietatea mogulului de presa Zoli Kovacs.
Asadar, dupa ce, in 2014, OPC Timis s-a mutat intr-un sediu spatios, dar insalubru, in cladirea Postei Mari, unde chiria era putin peste 4.000 de lei, in primavara anului 2015 a fost nevoit sa-si caute un nou sediu, la presiunea sindicatului, care ameninta cu declansarea grevei.
In aceste conditii, a fost descoperita solutia salvatoare: un spatiu mai mic, dar modern, in cladirea lui Lucian Perescu, din Piata Unirii. Chiria, un pic mai mare, dupa cum spunea comisarul sef al OPC Timis, Mihaela Ignat, care, initial, s-a impotrivit acestei colaborari imobiliare.
„Tara asta este condusa de sindicalisti! Nu inteleg de ce, dupa ce am facut eforturi pentru a amenaja acest spatiu, acuma trebuie sa ne mutam in alta parte, la presiunea sindicatului! Cine crede ca vom gasi un alt loc ultracentral, la pretul chiriei de aici, se inseala. Asta e, nu avem ce face, trebuie sa ascultam de sindicat si sa ne cautam un alt sediu, unde sa ne mutam birourile si activitatea cotidiana”, a protestat sefa OPC Timis inainte de a ocupa sediul din Piata Unirii, din cladirea Constructim, pentru ca ulterior sa devina mai intelegatoare.
“Datorita bugetului care a fost alocat de autoritatea nationala, am gasit un spatiu mult mai adecvat si, la bani, cu o diferenta mica. Conteaza si pentru institutia noastra si pentru consumatori. In Piata Unirii, consumatorii au cum sa ajunga foarte simplu, cu transportul in comun”, a declarat Mihaela Ignat dupa ce, in spiritul regulilor economiei de piata, a inteles situatia si si-a ocupat noul birou.
Chiria lunara achitata omului de afaceri Lucian Perescu nu a fost facuta publica, insa, ce este important pentru protejarea consumatorilor din Timis, – inspectorii isi desfasoara activitatea instr-un spatiu ultracentral, mult mai adecvat.
Paradoxal, cand agentii privati inchiriaza spatii publice, proprietate de stat, situatia se schimba. Beneficiaza de mari facilitati financiare, cum este cazul fostului deputat si distribuitor de materiale sportive Fisher, Alin Popoviciu, care a dat o adevarata lovitura: a inchiriat cei aproape o mie de metri patrati ai Clubului CFR, apartinand Regionalei CFR Timisoara, aflat in zona ultracentrala, in imediata apropiere a Pietei Victori, pe o perioada de 15 ani, cu suma modica de 4.000 de lei pe luna… (V.E.)
Hai ca acum sunteți chit, nu “Enciule”?!
DNA ar trebui sa verifice dacă sa făcut licitație la achiziția de servicii de închiriere. Cine a decis sa plătească sumele enorme la privați? Oricum sunt niște hoti șefii de la aceasta instituție. Pai Turdeanul este femeia unor grupuri de interese care face numai comenzi. Le vine rândul la toți
Raducanu sparge clanul face jocurile aici. Are dosarele de cadre ale “fetelor” și uite așa fetele asculta tot, fac controale la comanda și șmecherii fac buzunar gros. Procurori și SRI stau atenți și vor face mare tamtam