Avocatul timisorean Viorel Pasca a intrat intr-un conflict de la distanta cu sefa DNA, Laura Codruta Covesi, in ciuda faptului ca i-a coordonat teza de doctorat, si sustine ca infractiunea de abuz in serviciu ar trebuia sa iasa de sub competenta procurorilor anticoruptie.
Cu alte cuvinte, cere abrogarea articolului 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 si revenirea abuzului in serviciu acolo unde ii este locul – printre infractiunile de serviciu prevazute de Codul penal.
Teoria sa are la baza inexistenta unui prag valoric de la care fapta devine infractiune, acuzand legiuitorul penal ca, practic, a eliminat din sfera mijloacelor legale raspunderea materiala si disciplinara a functionarilor.
In aceste conditii, Viorel Pasca propune ca abuzul sa fie definit ca ”fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentia de a obtine un beneficiu material ilicit pentru sine sau pentru altul, abuzeaza de functia sa oficiala, depaseste limitele atributiilor sale sau nu isi indeplineste indatoririle prevazute de lege sau de ordonantele Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor fundamentale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica, daca fapta nu constituie o alta infractiune mai grava”.
In opinia sa, avantajul unei asemenea incriminari ar fi acela ca nu se mai pune in discutie valoarea pagubei cauzate altei persoane, deci dispare necesitatea impunerii unui prag valoric al abuzului in serviciu.
De partea cealalta, Laura Codruta Kovesi a sustinut, in momentul in care Alina Bica a cerut CCR dezincriminarea infractiunii, ca aproape jumatate din dosarele instrumentate de DNA au ca obiect infractiuni de abuz in serviciu, respectiv peste 3.100 de dosare, iar prejudiciile cauzate statului erau estimate la peste 620 milioane de euro.
“Vom ajunge in situatia in care procurorii vor face mai mult o chestiune administrativa, de a inchide aceste dosare. Daca aceasta infractiune va fi dezincriminata, statul roman isi ia adio de la cei 620 de milioane de euro, pentru ca nu-i mai poate recupera”, spunea la vremea respectiva Laura Codruta Kovesi. (V.E.)