Audiat la Tribunalul Timis in calitate de martor in dosarul finantarii ilegale a echipei Poli Timisoara, patronata la acea data de afaceristul Marian Iancu, fostul premier al Romaniei si viceprimar al orasului de pe Bega, Sorin Grindeanu, a declarat in fata instantei de judecata ca, inca de la inceput, s-a opus din rasputeri asocierii care a pagubit bugetul orasului cu peste peste 30 milioane de lei.
“In plenul Consiliului Local, in 2008, a fost o dezbatere privind oportunitatea finantarii acelei echipe. Noi, cei sase consilieri PSD, am votat impotriva. Nu s-au pus probleme de legalitate, proiectul avand toate avizele necesare, inclusiv juridic”, a relatat Grindeanu.
Cu toate acestea, paradoxal, Sorin Grindeanu a acceptat sa devina membru al Comitetului Director al Poli Timisoara si nu a renuntat la aceasta calitate nici macar dupa ce a devenit viceprimar, desi se afla in incompatibilitate. Motivul: acel consiliu nu s-a intrunit niciodata sau, daca s-a intrunit, viceprimarul nu a fost invitat la discutii.
Unul dintre avocatii inculpatilor trimisi in judecata i-a atras atentia fostului viceprimar ca este nesincer in declaratii, intrucat, in timp ce spune ca s-a opus asocierii Consiliului Local cu infractorul Marian Iancu, totusi a votat HCL nr.148 din 2009, care prevedea finantarea echipei cu 4,5 milioane de lei. “Am conditionat plata banilor de performanta!”, s-a aparat Grindeanu. O explicatie, oarecum, absurda s-a oferit si la intrebarea ce viza semnatura pusa, in calitate de viceprimar al Timisoarei, pe o ordonanta de plata (foto) prin care, in conturile firmelor lui Marian Iancu, s-au virat 300.000 lei, bani publici.
„Banuiesc ca in acea zi erau plecati si domnul Ciuhandu, si domnul Orza, care il inlocuia ca prima semnatura. Avand toate avizele de la compartimentele respective, normal cand a venit – si nu venea doar una zilnic – nu am considerat o problema. De altfel, puteam fi acuzat de abuz in serviciu daca nu o semnam, avand in vedere ca exista un contract in derulare care la ora aceea nu fusese contestat de nimeni”, a explicat Grindeanu, potrivit jurnalistilor de la tion.ro, decizia din 18.01.2010.
Desigur, pentru a nu-l ofensa pe fostul premier al Romaniei, judecatoarea de la Tribunalul Timis, care conduce dezbaterile in acest dosar, nu a mai intrebat de ce semnarea acelei ordonante reprezenta o urgenta maxima pentru Consiliul Local Timisoara, mai cu seama ca vicepriumarul Sorin Grindeanu era incompatibil sa dea bani publici la o societate pe actiuni unde detinea calitatea de membru in Comitetul Director… (G.I.)