Cine sunt judecatorii si procurorii din Timis care au semnat memoriul prin care se cere retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei

In timp ce majoritatea sefilor de instante si unitati de parchet de pe raza Curtii de Apel Timisoara, printre care si presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, sunt de acord in mod tacit cu modificarile la Legile Justitiei, 11 magistrati au decis sa-si exprime protestul fata de intentiile inovative ale ministrului Tudorel Toader si au semnat memoriul Forumului Judecatorilor din Romania prin care se cere retragerea acestui proiect, pe motiv ca ar incalca flagrant prevederile Mecanismului de Cooperare si Control.


Este vorba despre Nasz Csaba Bela, Scarlatescu Ovidiu-Stefan, Ardeleanu Bogdan, Mota Adrian si Lazau Mihaela, de la Judecatoria Sannicolau Mare, Sipetan Ionut, Sipetan Adela, Flore Danina si Margan Marcela, de la Judecatoria Timisoara, dar si Ungureanu Alin Gabriel, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, delegat Parchetul de pe langa Judecatoria Deta, si Curici Seia Iasmina, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Deta.

“Pentru inlaturarea oricaror dubii privind deturnarea acestui proiect in defavoarea magistraturii, va solicitam sa dispuneti retragerea sa (respingerea in Guvern, dupa caz, evitand inaintarea in Parlament), cerand Ministrului Justitiei sa initieze si sa dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistratii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru a imbunatati cadrul legislativ, dupa efectuarea studiilor de impact cuvenite si dupa prezentarea unor motivari serioase si credibile referitoare la modificarile propuse, in scopul modernizarii justitiei, in acord cu Mecanismul de cooperare si verificare”, se precizeaza in memoriul adresat premierului Mihai Tudose, care pana in prezent a fost semnat de aproape 1500 de judecatori si procurori din toata tara.

Printre modificarile care au starnit revolta semnatarilor se numara trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, admiterea la INM conditionata de varsta de 30 de ani si de o vechime de 5 ani in domeniul juridic, dar si forma data raspunderii materiale a judecatorilor, cu decontarea personala a erorilor judiciare. “Toti judecatorii din aceasta lista s-au desconspirat. Acestia sunt unii dintre judecatori care daca au de judecat o cauza in care este parte si DNA, vor spune toti: Sa traiti DNA! Pe procurori ii inteleg, vor sa-si pastreze statutul de magistrat”, sunt o parte din opiniile justitiabililor impartasite pe retelele de socializare. (G.I.)

Leave a Reply