Orice intrebare pe tema portii de est a Timisoarei, care s-a prabusit la furtuna si a ucis un tanar student la Medicina, il enerveaza cumplit pe primarul Nicolae Robu.
Perspectiva descoperirii de catre procurori a modului discretionar in care s-a atribuit lucrarea finantata cu 56.000 de euro de la bugetul local, in 2015, dar si posibile fapte de coruptie care au dus la moartea unui om, il nelinistesc pe primul gospodar al orasului si-l determina sa fie violent in limbaj si atitudine.
“Sunteti ultrapenibili daca veniti cu asemenea subiecte de cancan! Pe mine sa nu ma mai cautati niciodata!”, a izbucnit primarul Robu, in momentul in care o echipa a televiziunii Digi 24 Timisoara a adus vorba despre poarta ucigasa.
Dupa ce jurnalistii s-au trezit acuzati de dezinformare, intoxicare si scoatere din context a declaratiilor, conducerea postului de televiziune a decis sa faca publice imaginile needitate, din care se contureaza disperarea cu care primarul incearca sa se disocieze de tragedia de pe Calea Lugojului. In acest context, am decis sa publicam si noi o serie de informatii primite de la un expert in paza demnitarilor, care ne-a dezvaluit neregulile leagate de reabilitarea acelui obiectiv de importanta strategica.
“In anul 2010 sa emis o autorizatie de construire in regim de urgenta pentru reabilitare poarta acces in oras. La acea autorizatie nu exista un proiect, decit schita publicata pe Tion.
Acea schita a fost elaborata de catre un arhitect din preajma PNL, dar nu are nicio viza, nu este avizata de catre un verificator autorizat MLPAT. Mai mult, la punerea in practica a lucrarii, in anul 2015, acea autorizatie era expirata!
Din partea Primariei, responsabil de santier a fost un anume Puiu de la Serviciul tehnic! Deci, toate acestea sunt facute cu nerespectarea legii 50/1991.
Pentru asemenea lucrari care s-au executat la intrarea in oras, fiind de importanta strategica, conform legii 50/1991, trebuiau sa-si dea avizul MAPN, MAI, SRI deoarece la orice pasarela, poata sau intrare pe sub care se trece atunci cind un demnitar (presedinte, primul-ministru) sau alte persone care beneficiaza de paza SPP, trebuie sa cunoasca in detaliu acea constructie pentru a se putea lua masuri de protectie a demnitarului conform legii.
Mai mult, atunci cind s-au executat lucrarile, s-a umblat la structura de rezistenta a acesteia prin micsorarea rezistentei la cuzinetul pilonului, prin subtierea acestuia, aceste operatiuni s-au facut cu picamere pentru ca sa nu trebuiasca sa foloseasca foarte multe material pentru imbracarea pilonului.
Toate cele expuse spus sunt reale, pot fi cercetate de procurori, iar aici are o contributie si renumitul Ciurariu, Alin Moga, care la vremea respectiva era sef serviciu Urbanism, consiliera primarului de la acea vreme, madam Stanila, si inspectorul de zona Loghin Marcel. (V.E.)