In urma furtunii de duminica dupa-amiaza, poarta de intrare in municipiul Timisoara, dinspre Lugoj, a fost afectata de vantul puternic, care a batut cu peste 90 de kilometri pe ora, si s-a prabusit peste o masina in care se afla un tanar de 24 de ani. Oprise pentru a astepta potolirea urginei. A decedat pe loc in urma incidentului, corpul sau fiind scos dintre fiarele masinii doar dupa interventia pompierilor.
Poarta de la intrarea in oras a fost amenajata de Primaria Timisoara in vara anului 2015.
Muncitorii firmei Stareto, careia i-a fost incredintata lucrarea, au demolat structura veche a portii, au facut interventii pe consolele verticale, dar si pe grinda metalica orizontala. Lucrarea a costat 56.000 de euro, din care o mica parte, aproximativ 4.500 de euro, a reprezentat o sponsorizare, potrivit datelor transmise News.ro, luni, de catre Primaria Timisoara.
Tanarul care a murit lovit de poarta se numeste Vlad Baici (foto) si avea 24 de ani. Era student la Medicina Dentara in anul sase. A copilarit in satul Cerceteaz, care apartine de comuna Giarmata. Mama baiatului este angajata la Spitalul Judetean din Timisoara.
Intrebat, duminica seara, despre efectele furtunii din capitala Banatului, premierul Mihai Tudose a raspuns ca un politician, atacandu-l pe reprezentantul PNL din fruntea Primariei Timisoara.
„Intrebati-l pe domnul Robu de ce a picat semnul acela inaugurat de el de curand si a facut o victima. Semnul acela nou-nout, cu Bine ati venit la Timisoara, a fost inaugurat cu surle si trambite”, a raspuns premierul.
Pe de alta parte, fiind vizat de o posibila raspundere penala, primarul Timisoarei, Nicolae Robu a declarat ca nimeni nu-si putea inchipui ca o asemenea zidire, care parea foarte solida, s-ar fi putut prabusi.
“Unii sunt lipsiti de orice forma de umanitate si exploateaza politic orice situatie. Primarul este cel care proiecteaza vreo cladire, o construieste el? Poarta de intrare in Timisoara a fost realizata in timpul comunismului. In 2015 a fost o interventie de natura estetica. Noi putem sa le dam ajutoare, dar viata nu le-o mai aduce nimeni inapoi. Ce putem sa facem pentru ei, sigur vom face. Ne-a dat peste complet ce s-a intamplat ieri”, a precizat Nicolae Robu la un post de radio, adaugand ca pilonii laterali, masivi, au fost construiti in anii ’80, pentru a bloca un autobuz in care fusesera luati ostateci pasagerii.
„Atunci s-a convenit la nivel judetean sa se construiasca un zid plin, dur, acoperit cu o cortina care sa lase impresia ca este cale libera, ca astfel sa fie oprit. Asta am aflat si eu”, a mai spus edilul.
In conditiile in care, furtuna a provocat moartea a cinci persoane, doua in Timisoara si trei in Buzias, toti trei membrii aceleiasi familii, Politia Timis s-a autosesizat si a inceput sa caute responsabilii care au favorizat aceste tragedii.
„Autoritatile s-au autosesizat si au fost deschise cinci dosare penale pentru ucidere din culpa, pentru fiecare deces survenit din cauza furtunii. Dupa cercetari, se va stabili impotriva cui vor fi indreptate aceste autosesizari”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Timis, Ancuta Morariu. (G.I.)