EXPLOZIV! ACS Poli poate primi bani de la bugetul local! Un avocat din Baroul Timis contrazice Consiliul Concurentei si explica ce lege permite incurajarea performantei sportive cu bani publici

In ciuda faptului ca juristii Primariei Timisoara nu sustin proiectul finantarii echipei de fotbal ACS Poli cu bani de la bugetul local, iar Consiliul Concurentei l-a avertizat pe primarul Nicolae Robu ca alocarea de fonduri catre  club ar putea reprezenta o masura de ajutor de stat, un avocat din Baroul Timis vine cu argumente si atrage atentia ca legislatia actuala permite incurajarea performantei sportive cu bani publici.


Intr-o postare recenta pe pagina sa de Facebook, Alin Socol acuza Consiliul Concurentei, pe presedintele Bogdan Chiritoiu, ca interpreteaza abuziv legea care permite finantarea sportului.

Reamintim ca, in luna mai, procurorii DNA au declansat o ancheta la Consiliul Concurentei pentru diminuarea unor amenzi aplicate multinationalelor si prejudiciarea statului cu peste 200 milioane de euro. Cate echipe de fotbal de Liga I pot fi sustinute cu aceasta suma?

“Nu doresc sa intru intr-o polemica cu cineva anume, insa sunt siderat cum o entitate juridica, Consiliul Concurentei, adauga la lege, si anume, o adaugare printr-o interpretare abuziva in privinta intelesului legii sportului modificata prin OUG nr. 38/2017, de data aceasta in speta ACS Poli Timisoara.

Conform unui comunicat al acestei institutii, se mentioneaza faptul ca finantarea ACSPoli Timisoara de la bugetul local ar putea fi considerata ajutor de stat in conditiile in care se mentioneaza ca ,,plata salarilor reprezinta o activitate economica iar orice ajutor financiar reprezinta ajutor de stat”.
Explicatia este una si mai aberanta in continuare, stipulandu-se ca ACS Poli este club profesionist, iar cluburile profesioniste sunt considerate intreprinderi deoarece desfasoara activitati in mai multe piete, cum ar fi transferul de jucatori, mergandu-se pana intr-acolo incat orice facilitate poate fi considerata ajutor de stat.

Ori, legiuitorul a modificat Legea sportului prin OUG 38/2017 tocmai pentru a se putea sustine sportul de performanta, stabilind si modalitatea in care Autoritatea Publica poate sustine sportul, iar in ciuda prevederilor legale o alta entitate de stat vine si adauga la lege interzicand finantarea activitatii sportive indiferent ca se numeste fotbal, baschet, tenis de masa etc.

In aceasta situatie, in loc sa incurajam performanta sportiva cu un suport financiar de maxim 5% din bugetul local spre diferite ramuri de sport (in speta, de aceasta data fiind ACS Poli Timisoara, dar se regaseste lipsa finantarii acute si in alte sporturi), noi interpretam un act normativ schimbandu-i intelesul, astfel incat incurajam sedentarismul, neavand nevoie de o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.

Unii vor comenta in ideea in care nu sunt de acord ca o parte din banii de la bugetul local sa se duca catre sport, este o viziune, insa nu m-am referit in aceasta postare la aspectul supra, ci la o norma interpretata abuziv de o entitate a statului care ar trebui sa functioneze in baza respectarii legii, neauzind ca aceasta entitate sa fi invocat vreo exceptie de neconstitutionalitate in privinta OG38/2017, materializata printr-o sesizare la Avocatul Poporului, pentru ca acesta, la randu-i, sa investeasca C.C.R.-ul cu solutionarea exceptiei”, precizeaza Alin Socol.

Sa mai spunem ca, dupa informatiile publice, in acest an, nu mai putin de 60 de milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro, a alocat Primaria Bucuresti catre clubul CSM Bucuresti. (G.I.)

2 thoughts on “EXPLOZIV! ACS Poli poate primi bani de la bugetul local! Un avocat din Baroul Timis contrazice Consiliul Concurentei si explica ce lege permite incurajarea performantei sportive cu bani publici

  1. Dati bani la fotbalisti – indopatii cu bani ducetii in cantonamente ca in rest avem de toate. Scoli,spitale,drumuri etc.

  2. Alt nebun nu ati gasit sa intrebati…? Asta e avocatul tembeleleu a lu” peste prajit

Leave a Reply