CORTINA! Teatrul National din Timisoara deschide noua stagiune cu o reala demonstratie de arta dramatica! VEZI programul lunii septembrie, care-l aduce pe scena si pe Florin Piersic jr.

Stagiunea 2017-2018 debuteaza la Teatrul National din Timisoara (TNT) cu o sarja de evenimente memorabile, in contextul in care acutele unui prezent plin de nelinisti reclama construirea unui spatiu de echilibru, ceea ce se intampla zi de zi, de mai bine de un deceniu.


Astfel, TNT propune pentru aceste ultime doua saptamani ale lunii septembrie, un numar de 15 reprezentatii cu noua dintre cele mai remarcabile titluri din repertoriul sau.

Premiera nationala a spectacolului Rambuku, de Jon Fosse, va deschide stagiunea vineri, 15 septembrie, de la ora 19, in Sala 2 a Teatrului National, fiind urmat de o a doua reprezentatie, sambata, 16 septembrie.

Prezentat in avanpremiera la mijlocul lunii iulie, acest spectacol intens, fascinant, este un un spectacol despre felurile in care dragostea  supravietuieste istoriei, materiei, vietii insesi, la intersectia dintre cuvant si tacere, dintre miscare si nemiscare, dintre spatiu si timp. Spectacolul, semnat de regizorul Mihai Maniutiu, ii aduce in fata publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea si Andrea Gavriliu (care semneaza si coregrafia), acestora alaturandu-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pantea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionut Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lazarescu, Roxana Fanata, Sebastian Valcea, Stefania Misaila si Vlad Ciresan, sceonografii Adrian Damian (decoruri) si Luiza Enescu (costume), muzicianul Mihai Dobre (cunoscut publicului ca fondator al trupei Suie Paparude) si light-designerul Lucian Moga.

O alta atractie a acestui septembrie teatral al Nationalului o reprezinta spectacolul De ce iubim femeile, adaptare a volumului omonim semnat de Mircea Cartarescu.

Prezentat public pentru prima oara in luna iunie, spectacolul, in adaptarea si lectura regizorala a Mihaelei Lichiardopol, construieste un spatiu pseudo-cotidian care marturiseste despre inevitabila oglinda in care se vad barbatii atunci cand privesc in ochii femeilor. Victor Manovici, in rol principal, declanseaza povestile aduse la viata de actorii Alina Ilea, Catalin Ursu, Calin Stanciu Jr., Ana Maria Cojocaru, Daniela Bostan, Roberta Popa, Luminita Tulgara, Paula Maria Frunzetti, Amalia Hutan, Cristina Dumitru, Adrian Jivan, Bogdan Spiridon, Flavius Retea si Constantin Tovarnitchi. Textul de spectacol este semnat de Mihaela Lichiardopol si Geanina Jinaru-Dobos,  acestia fiind sustinuti de echipa de creatie compusa din Geta Medinski (scenografia),  Gabriel Almasi (muzica) si Sebastian Hamburger (concept video). Spectacolul este programat duminica, 17 septembrie si sambata, 30 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare.

Alaturi de aceste spectacole nou-intrate in repertoriul Teatrului National, in luna septembrie publicul are ocazia sa se reintalneasca cu spectacole care au trecut de multa vreme proba timpului.

Astfel, marti, 19 septembrie, de la ora 18, la Sala Mare a Teatrului National, se va auzi din nou, in ritmurile de hip-hop ale trupei Subcarpati, cea mai celebra replica spusa vreodata pe scenele lumii – „A fi sau a nu fi, asta-i intrebarea”, intr-o noua reprezentatie a spectacolului-eveniment Hamlet, dupa W. Shakespeare, in lectura regizorala a Adei Lupu Hausvater si in interpretarea artistilor Matei Chioariu si Marius Andrei Alexe, carora li se alatura Ion Rizea, Claudia Ieremia, Victor Manovici, Doru Iosif, Cristina Konig, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Flavius Retea, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Alexandru Stefanescu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Raul Bastean, Ionut Iova, Marius Lupoian, Florin Ruicu si Constantin Tovarnitchi. Echipa spectacolului este completata de Iuliana Vilsan (scenografia) si Kotki Visuals (concept video).

Joi, 21 septembrie, de la ora 19, Sala 2 gazduieste o noua reprezentatie a spectacolului Say it now! de Mihaela Michailov si Marcelino Martin Valiente.

Spectacolul, o coproductie a Teatrului National si a Companiei „B. Valiente” din Oslo, exploreaza problemele tinerei generatii intr-o maniera care ii reprezinta cu adevarat pe protagonisti, cautand sa acopere faliile de comunicare atat de adancite de noile realitati. Spectacolul a fost realizat in cadrul unui grant finantat de Norvegia, Islanda si Lichtenstein si Guvernul Romaniei. Actorul Flavius Retea spune povestea unui adolescent ratacit undeva intre excesul de informatie si lipsa de comunicare. Lui i se alatura actorii Bogdan Spiridon, Ana Munteanu si Catalin Ursu, precum si Brage Jonassen (scenografia), Sebastian Hamburger (muzica), Gunhild Bjørnsgaard (coregrafia), Lucian Matei (concept video), Ovidiu Zimcea (light design). Regia spectacolului este semnata de Marcelino Martin Valiente.

Sala Mare a Teatrului National se redeschide copiilor miercuri, 27 septembrie, ora 11, cu unul dintre cele mai fermecatoare spectacole pentru cei mici: Sarea in bucate, o adaptare a celebrei povesti a lui Petre Ispirescu, in care le putem regasi pe Adriana Sancraian si Madalina Ghitescu-Petre in rolurile principale. Acestora li se alatura Malina Manovici, Daniela Bostan / Laura Avarvari, Luminita Tulgara, Ana-Maria Pandele, Adrian Jivan, Iuliana Craescu, Raul Lazarescu, Raul Bastean, Stefan Roman si Nicolae Parvulescu. Regia spectacolului apartine Mirelei Puia, secondata de scenografa Krisztina Nagy, compozitorul Sebastian Hamburger, coregrafa Tünde Cári-Baczó si Lucian Matei, care semneaza conceptul video.

Finalul lunii ofera ocazia intalnirii cu un spectacol provocator, o comedie care are in centrul sau un artist pe cat de complex, pe atat de fascinant.

Astfel, joi, 28 septembrie si vineri, 29 septembrie, de la ora 19, la Sala 2, Teatrul National prezinta Frati, de Dave Williams, in traducerea si regia lui Florin Piersic jr., acesta fiind si protagonistul spectacolului, lui alaturandu-i-se actorii Matei Chioariu, Calin Stanciu jr. si Marko Adžić, precum si scenograful Tudor Prodan si Sebastian Hamburger, care semneaza sound-design-ul. Spectacolul este nu doar o excelenta comedie neagra, ci si un moment in care suntem provocati sa sondam resorturile istoriei „mici”, de familie, in termenii empatiei si ai relatiilor subtile care se ascund in spatele cuvintelor.

Nu in ultimul rand, actorii Teatrului National dau intalnire publicului si la Studio „Utu Strugari”, in spectacole care, de multi ani deja, condenseaza emotii: M-am hotarat sa devin prost de Martin Page (vineri, 22 septembrie, sambata, 23 septembrie si duminica, 24 septembrie, de la ora 19), Canicula de Antoaneta Zaharia (marti, 26 septembrie, de la ora 19) si Avioane de hartie de Elise Wilk (joi, 28 septembrie si vineri, 29 septembrie, de la ora 19). (Mara Ion)

Fotografii: Adrian Piclisan

 

Leave a Reply