Judecatoarea Camelia Bogdan a fost prezenta, astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a-si sustine contestatia impotriva excluderii din magistratura, prilej cu care a lansat o serie de acuzatii extrem de dure la adresa Inspectiei Judiciare si a sefului acestei institutii, Lucian Netejoru.
“Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnata unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu”, a sustinut judecatoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.
Intrebata daca a fost sau nu incompatibila cand a predat unor functionari din cadrul APIA legislatie anticoruptie, Camelia Bogdan a negat.
“Apararile sunt foarte clare. Exista practica inclusiv a ICCJ ca nu am cumulat functii si daca nu cumulezi functii nu poti deveni incompatibil. Am depus dovezi ca sunt expert al Comisiei Europene, primesc in continuare invitatii de la Comisia Europeana ca sa evaluez alte legislatii. In plus, mai este si actiunea prescrisa. CSM a emis o adresa ca nu are competenta sa investigheze incompatibilitatile magistratilor, singura institutie competenta fiind Agentia Nationala de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit sa se ajunga aici”, a precizat judecatoarea originara din Timisoara.
In opinia sa, raportul Inspectiei Judiciare prin care a fost deferinta Sectiei pentru judecatori sub acuzatia ca ar fi fost incompatibila nu este decat o proba care-l va ajuta pe Dan Voiculescu sa castige la CEDO.
“Din acest raport rezulta ca IJ a refuzat sa apere reputatia sistemului judiciar si si-a exprimat opinia ca este posibila admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru o pretinsa impartialitate generata de excluderea mea din magistratura. In aceste conditii, eu am dovada ca prin excluderea mea din magistratura s-a urmarit strangerea de dovezi de catre IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu sa castige la CEDO. Este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmarire penala”, a mai sustinut Camelia Bogdan.
De remarcat ca, in dosarul 869/1/2017, aflat pe rolul ICCJ, apar ca intervenienti atat Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), organizatie infiintata de Dan Voiculescu pentru atacarea adversarilor politici, cat si Asociatia Grupul pentru Investigatii Politice (GIP), reprezentata de bodyguardul de imagine al mogulului, invitatul permanent al Antenelor, Mugur Ciuvica.
Completul de cinci judecatori al ICCJ, compus din judecatoarele Gabriela Bogasiu, Rodica Susanu, Mihaela Tabarca, Mirela Politeanu si Rodica Florica Voicu, urmeaza sa se pronunte pe admisibilitatea raportului intocmit de magistratul asistent pe aceasta speta. (G.I.)
Cine este magistratul din Timișoara? Camelia Bogdan?