Decizia Curtii de Apel Timisoara prin care s-a respins cererea activistei turce Nalan Oral de eliberare din arest preventiv si plasare sub control judiciar, pana la solutionarea cererii de extradare asteptata din partea autoritatilor turce, a starnit starnit o serie de suspiciuni privind obiectivitatea cu care se judeca acest dosar.
In acest sens, avocatul Antonie Popescu s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii, dar si Inspectiei Judiciare, Ministerului Justitiei si Curtii de Apel Timisoara pentru a cere verificarea modului in care s-a respectat principiul repartizarii aleatorii a dosarului privind judecarea cazului Oral Naran.
“In conformitate cu prerogativele care va revin potrivit legilor Justitiei, in forma modificata prin Legea de reforma nr. 247/2005, va solicit sa initiati o verificare a respectarii principiului repartizarii aleatorii a dosarului privind judecarea cazului doamnei Oral Naran, militant activ pentru respectarea drepturilor omului in Turcia, aflat sub protectia Statului Belgian.
Solicitam aceasta ca urmare a suspiciunilor frecvente ca in aceste cazuri s-ar face presiuni asupra judecatorilor sau ca ele, in loc da fie repartizate aleatoriu, sunt dirijate catre judecatori care au lucrat in trecut pentru structuri apartinand Ministerului de Interne si nu au intrerupt legatura cu organizatia respectiva ori care s-ar afla sub influenta directa sau indirecta a acestora!
In asteptarea unei implicari eficiente in favoarea respectarii drepturilor omului intr-un spatiu aflat sub protectia Conventiei EDO, si pentru salvarea unui om de la posibile rele tratamente, aplicand legea nr. 590/2003 care la art.31 prevede obligatia respectarii tratatelor internationale ale Romaniei inclusiv de catre puterea judiciara. Cordial, Antonie Popescu”.
Nalan Oral are o condamnare de 30 de ani pentru terorism in Turcia, dar sentinta este pusa la indoiala de un stat membru UE. Belgia i-a acordat statut de refugiat politic si a ignorat cu desavarsire condamnarea primita in tara natala.
Un caz aproape identic s-a petrecut cu sase ani in urma. Un iranian refugiat in Romania, condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pentru apostazie, a solicitat azil Oficiului Roman pentru Imigrari, in 2011, insa cererea i-a fost respinsa, migrantul adresandu-se mai multor institutii ale statului roman, printre care Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor de Externe, Avocatului Poporului. Insa, in ianuarie 2012, Oficiul Roman pentru Imigrari a revenit asupra deciziei si i-a acordat azil lui Habib Bastam. (Vlad Enciu)
Sursa foto: pressOne
Avocat Burdea,avocat Speriusi,avocat Antonie Popescu,am voie sa intreb cine-i plateste?Ca eu,umil cetatean roman cu 38 ani lucrati,si mai lucrez,n-as avea bani sa fac o facultate,sa cresc un copil si sa ma flendur prin Europa ,desi nu fac parte dintr-o organizatie dubioasa,sau tocmai de aia?Si de cand fosti angajati ai MAI nu prezinta probitate morala de a judeca astfel de speta?MAI e N’Draghetta si n-am aflat noi,numa anumiti avocati ?Si cu umilinta intreb Interpol mai inseamna ceva pentru niste avocati de talie mondiala sau nu?