Proprietarii caselor de la marginea localitatii Giarmata Vii, langa Timisoara, au intrat in alerta maxima, miercuri dimineata, dupa ce si-au vazut proprietatile amenintate de un incendiu extrem de violent. Persoane necunoscute au dat foc miristilor de pe campul din apropiere, iar flacarile au inceput sa se propage cu repeziciune catre casele si curtile oamenilor, provocand o panica generalizata.
“Am sunat de mai multe ori la 112 pentru a anunta ca suntem in pericol iminent de a ne pierde casele, pentru ca focul este foarte aproape si inainteaza catre sat. Sunt proprietati expuse la incendiu, intrucat distanta pana la foc este foarte mica”, ne-a anuntat proprietarul unei case din Giarmata Vii, inspaimantat ca doar cele doua autospeciale ale pompierilor nu vor reusi sa opreasca focul la timp.
“Cei de la ISU Banat ne-au atras atentia ca toata lumea este panicata si le da indicatii, dar ei sunt pe camp si-si fac treaba”, ne-a mai spus proprietarul unei case amenintate de foc.
Purtatorul de cuvant al ISU Banat ne-a confirmat faptul ca mai multe echipaje de pompieri, cu autospeciale, se afla la Giarmata pentru a stinge focul care ameninta casele oamenilor. “Colegii nostri sunt la fata locului si au intervenit pentru stingerea incendiului. La finalul operatiunii, vom reveni cu un buletin de presa, informatii si fotografii, pe site-ul unitatii”.
Reamintim ca arderea miristilor si a vegetatiei uscate se face numai dupa ce s-a obtinut acordul de la Agentia pentru Protectia Mediului, permisul de lucru cu foc de la primarie si dupa de a fost instiintat Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta de pe raza localitatii unde se defasoara arderea.
Conform OUG nr. 195/2005 modificata ai completata de OUG nr. 9/2016 privind Protectia mediului, art 96, pct. 9, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 – 6.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale: “obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acordul autoritatii competente pentru Protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”. (Mara Ion)
UPDATE! “In urma incendiului, au ars 9 ha de miriste si 1 ha lan de grau. Dupa aproximativ 2 ore de interventie, incendiul a fost lichidat fara a se propaga la locuintele invecinate”, au transmis reprezentantii ISU Banat.
Foto: Adela Farkas