Mai multi interlopi din Timis au fost saltati de mascati si dusi la audieri la sediul central al DIICOT, fiind suspectati de apartenenta la o grupare infractionala implicata in mai multe fapte de talharie, santaj, furt calificat, inselaciune, marturie mincinoasa si contrabanda cu tigarete.
Printre resedintele perchezitionate de procurori, in cadrul operatiunii declansate, marti dimineata, in Bucuresti, Ilfov si Timis, s-a numarat cea a manelistei Sorina Serban, fosta iubita a lui Nicolae Guta. Conform unui comunicat al DIICOT, reteaua de santajisti a inceput sa-si desfasoare activitatea in mai 2016 si pe parcursul anului trecut s-a tot extins.
“Incepand cu toamna anului 2016, in cadrul grupului au fost atrase si alte persoane care au sprijinit activitatea gruparii, prin contributii permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru avand sarcini complementare in realizarea activitatii infractionale, roluri prestabilite in cadrul grupului si reguli de comportare specifice unei unitati structurate. Corelativ atragerii de noi membri, liderul gruparii a inceput planificarea comiterii unor noi infractiuni (contrabanda, contrabanda asimilata si trafic de migranti), acesta punand la cale trecerea frauduloasa a frontierei de stat dintre Bulgaria si Romania a mai multor persoane, precum si procurarea si comercializarea de tigari provenite din contrabanda.
Sub acest aspect, membrii gruparii au recurs inclusiv la sustragerea acestor marfuri de la cei care le detin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violenta fizica, mizand pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri detinute in mod nelegal. Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai multi cetateni romani si straini (de origine bulgara, ucraineana si sarba)”, se mentioneaza in comunicatul de presa.
Concomitent, pentru a-si asigura mijloacele financiare necesare finantarii si stimularii membrilor gruparii, liderul grupului a planificat si coordonat comiterea de catre “locotenentii” sai a unor alte infractiuni contra patrimoniului (furt, talharie, inselaciune) recrutand, si in acest caz, noi membri, ale caror calitati si “specializari” erau necesare pentru a asigura reusita deplina a planurilor sale infractionale, minutios concepute.
Aceeasi sursa afirma ca cercetarile efectuate au relevat ca gruparea infractionala era organizata in baza principiului subordonarii ierarhice, decizia comiterii unei infractiuni apartinand de fiecare data liderului grupului care stabilea participantii la savarsirea faptei si rolul, in detaliu, al fiecaruia dintre ei.
“In acest scop, la indicatiile liderului, membrii gruparii organizau veritabile actiuni de cunoastere a victimelor, pe care le urmareau vreme indelungata, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaste obiceiurile, familia si locurile frecventate. Informatiile astfel obtinute erau utilizate fie pentru santajarea victimelor (nevoite sa satisfaca pretentiile financiare ale membrilor gruparii, pentru nu suferi anumite consecinte pagubitoare), fie pentru cunoasterea exacta a momentului in care urma sa fie comisa infractiunea (de exemplu, cand victimele erau plecate de acasa – in cazul infractiunii de furt; a locului unde se aflau victimele – in cazul infractiunii de talharie)”, se mai arata in comunicat. Prejudiciul cauzat din savarsirea infractiunilor, pana la acest moment, este in suma de aproximativ 150.000 de euro.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca gruparea era condusa de Paul Iova, cunoscut drept Ion Petrisor sau ”Regele manelistilor”, el fiind si impresarul mai multor cantareti de manele, dar si unul din organizatorii ”Miss Piranda”. Iova, cunoscut drept lider al lumii interlope din sectorul 3 al Capitalei, a fost cercetat in mai multe dosare penale, in special pentru contrabanda cu tigari si trafic de droguri. Barbatul are si o condamnare, in prima instanta, la 7 ani de inchisoare pentru constituire de grup infractional organizat si contrabanda, dispusa de Tribunalul Suceava.
La sediul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrala au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 19 persoane. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Directiei Generale Anticoruptie, Politiei de Frontiera Giurgiu si Inspectoratului de Politie al Judetului Timis. (G.I.)
Sa imi bag p,,a in mortii lor si in tot nemul lor de tigani borati. Sa se duca la puscarie si restul neamurilor lor care raman acasa sa crape! Puteau ajuta tara un momentul in care au fost nascuti. Se puteau naste morti sau puteau fi avortati!